Voedingsadviezen zwangere vrouwen uitgelegd | Voedingscentrum

Waarom niet teveel vitamine A tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Jente Uzun  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.4/5 (9 stemmen)

Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.

Hoeveel vitamine A mag je als je zwanger bent?

Vitamine A is in hoge doseringen teratogeen. Tijdens de zwangerschap kan vitamine A in de aanbevolen dosering van 800 microgram per dag (2640 IE) worden gebruikt. Bij gebruik tot 3000 microgram of 10.000 IE per dag zijn tot nu toe geen schadelijke effecten gezien.

Is teveel vitamine A schadelijk?

Te veel vitamine A

Een teveel aan vitamine A kan vergiftiging veroorzaken. De verschijnselen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Het gaat om vitamine A uit dierlijke producten en niet om carotenoïden (provitamine A) uit groente en fruit.

Wat doet vitamine A tijdens zwangerschap?

Ook als je zwanger bent, is vitamine A belangrijk voor de groei van je ongeboren baby: Het is nodig voor de ontwikkeling van de ogen, organen en het ruggenmerg van je baby. Het zorgt ervoor dat het lichaam van je baby zich symmetrisch ontwikkelt. Het is belangrijk voor de rijping van de longen van je kind.

Wat doet teveel vitamine A?

Teveel vitamine A kan leiden tot gebrek aan eetlust, verminderd gezichtsvermogen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn, oogafwijkingen, neusbloedingen, haaruitval en/of uitdroging van huid en slijmvliezen.

37 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vitamine A verlagen?

Cholestyramine, colestipol, cholestyramine en orlistat verlagen de opname van vitamine A. Gebruik van een multi met vitamine A of een apart vitamine A-supplement is aan te raden.

Hoe merk je vitamine A tekort?

De voornaamste symptomen van een tekort zijn oogklachten, dof haar, huidproblemen en een verslechterde weerstand. Bij een onbehandelde vitamine A-deficiëntie kunnen klachten van nachtblindheid verslechteren en uiteindelijk leiden tot volledige blindheid.

Wat is de functie van vitamine A?

Belangrijk om te weten over vitamine A

Vitamine A is onder meer nodig voor de ogen, huid, slijmvliezen, groei, botontwikkeling en ons afweersysteem. Bij vitamine A-tekort. Soms schrijft de arts vitamine A voor bij mazelen, omdat het ook de kans op een ernstige longontsteking vermindert.

Welke vitamines slikken als je zwanger bent?

Als je zwanger bent krijg je het advies foliumzuur (400 microgram per dag) en vitamine D (10 microgram per dag) te slikken. Daarnaast is gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk. Een multivitamine-supplement is dan niet nodig. Soms kan het nodig zijn nog meer supplementen te slikken.

Welke supplementen niet tijdens zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap kan een teveel aan vitamine A namelijk schadelijk zijn voor de foetus. In een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding wordt uw lichaam echter in voldoende mate voorzien van alle voedingsstoffen. Een multivitaminepreparaat is dan niet nodig.

Hoeveel vitamine A mag je per dag?

Hoeveel vitamine A heb je dagelijks nodig? Om gezond te blijven is de dagelijkse aanbeveling van vitamine A voor een volwassen man 800 microgram en voor een volwassen vrouw 680 microgram.

Welke vitamine mag je niet teveel?

Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.

Hoe lang blijft vitamine A in je lichaam?

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine en is met name in het vet van voedingsmiddelen te vinden. De vitamines worden in je darmen opgenomen en je lichaam slaat ze vervolgens op in je lever en je weefsels, totdat je lichaam ze nodig heeft.

Waar zit de meeste vitamine A in?

Top 6 voedingsmiddelen met vitamine A
  1. Zuivel. In zuivel zit vitamine A. ...
  2. Boter, halvarine en margarine. In roomboter zit het van nature, aan halvarine en margarine wordt vitamine A toegevoegd.
  3. Eieren. Eieren zijn relatief rijk aan vitamine A. ...
  4. Gerookte paling. Ook vis bevat vitamine A. ...
  5. Wortelen. ...
  6. Leverworst.

Hoeveel vitamine A zit er in een wortel?

Een wortel voorziet in dagelijkse behoeft aan vitamine A

100 g rauwe wortelen levert 1067 µg vitamine A en dit vooral in de vorm van bèta-caroteen (ongeveer 6400 µg) (2).

Hoelang moet je Davitamon Mama compleet slikken?

Foliumzuur (vitamine B11) draagt bij tot de vorming van de placenta en de groei van je kindje. Daarom adviseert de Gezondheidsraad, om naast de voeding, dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken tot de tiende week van je zwangerschap. Davitamon Compleet Mama is volgens deze richtlijn samengesteld.

Welke vitamines tweede trimester?

Vanaf je veertiende week tot dat je zevenentwintig weken zwanger bent zijn calcium, vitamine D en magnesium extra belangrijk. Let op: calcium kan ook bekende zwangerschapsklachten, zoals een hoge bloeddruk voorkomen.

Wat is een tekort aan foliumzuur?

Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede.

Wat doet vitamine A creme voor je huid?

Een retinol creme of vitamine a zuur creme stimuleert de vernieuwing van huidcellen. Dit geeft de huid een gladder, gelijkmatiger uiterlijk. Om Retinol te tolereren, moet de huid vaak eerst zogenaamde retinoïde receptoren opbouwen.

Welke ziekte kan ontstaat bij een tekort aan vitamine A?

Bij een chronisch vitamine A-tekort ontstaat er een storing in het gezichtsvermogen. Nachtblindheid is hiervan het eerste symptoom. Deze nachtblindheid kan overgaan in totale blindheid door een ziekte die xeroftalmie wordt genoemd. Vooral in ontwikkelingslanden is deze ziekte een belangrijke oorzaak van blindheid.

Welke vitamines plas je weer uit?

De wateroplosbare vitamines (B en C) plas je gewoon uit als je er teveel van neemt. Hiervan kunnen geen voorraden worden aangelegd (met uitzondering van B12), je zult deze dus regelmatig tot je moeten nemen. Daarnaast zijn er pillen met supplementen, zoals zink en selenium.

Wat als je vitamine B12 te hoog is?

Er is maar weinig kans op nadelige effecten als je veel te veel vitamine B12 binnen krijgt. Je lichaam zorgt er zelf voor dat het teveel niet wordt opgenomen maar direct wordt afgevoerd met je urine. Er is daarom ook geen bovengrens voor het innemen van vitamine B12 vastgesteld.

Hoe kom je aan een te hoog B6?

Hoe krijg je te veel vitamine B6 binnen? Het is niet mogelijk om een teveel aan vitamine B6 binnen te krijgen met de normale voeding. Dit kan alleen gebeuren als je te veel vitaminesupplementen gebruikt of vitaminesupplementen met hoge gehaltes aan vitamine B6.

Kan je dik worden van vitamine?

Nee, je kunt niet dik worden van vitaminesupplementen. Vitamines en mineralen bevatten zelf geen calorieën. In supplementen kunnen wel hulpstoffen als zoetstoffen, (melk)suikers of zetmeel zitten. Echter zit hier dan maar zo weinig van in, zodat een vitaminetablet amper calorieën bevat.

Hoe lang duurt het voor vitamine tekort is aangevuld?

Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.