An OBGYN's Perspective on Umbilical Cord Blood Stem Cells Banking

Waarom navelstreng bewaren?

Gevraagd door: Youssef Molen B  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (65 stemmen)

Ja, waarom zou je dat navelstrengbloed moeten bewaren? In navelstrengbloed zitten stamcellen die bloedcellen kunnen maken. Deze bloedvormende stamcellen kun je bewaren en later gebruiken voor de behandeling van verschillende bloedziekten, zoals leukemie, lymfeklierkanker en ernstig bloedtekort.

Wat gebeurt er met de navelstreng na de geboorte?

Nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft er een restje zitten: het navelstompje. Dit stompje droogt snel in, wordt hard, kleurt zwart en verschrompeld. Tussen de vijf en 14 dagen na de geboorte valt het stompje er vanzelf af. Wat achterblijft is een litteken: de navel.

Hoe lang navelstreng bewaren?

De stamcellen die verkregen worden uit het navelstrengbloed, voornamelijk hematopoietische (bloedvormende) stamcellen, worden opgeslagen en bewaard bij -170 tot -190 graden Celsius en verouderen in de opslag niet. Deze opgeslagen stamcellen kunnen in alle fasen van het leven gebruikt worden.

Wat kun je doen met de navelstreng?

Navelstreng direct doorknippen

Je verloskundige of gynaecoloog klemt de navelstreng af met een navelklem, waarna hij kan worden doorgeknipt. Het is de standaardprocedure bij een bevalling, tenzij je zelf graag anders wenst.

Wat kost navelstrengbloed opslaan?

Privéopslag van navelstrengbloed

Je kunt de stamcellen ook zelf weer gebruiken als je eigen kind een keer ziek wordt en de stamcellen nodig heeft. Dat kost tussen de 800 en 2000 euro voor een opslag van 25 jaar.

32 gerelateerde vragen gevonden

Waarom navelstrengbloed opslaan?

Ja, waarom zou je dat navelstrengbloed moeten bewaren? In navelstrengbloed zitten stamcellen die bloedcellen kunnen maken. Deze bloedvormende stamcellen kun je bewaren en later gebruiken voor de behandeling van verschillende bloedziekten, zoals leukemie, lymfeklierkanker en ernstig bloedtekort.

Wat doet ziekenhuis met placenta?

In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd. Je krijgt dan een lichte narcose waardoor je er niets van merkt en de gynaecoloog gaat dan met z'n hand de baarmoeder in (via de vagina) om de placenta los te halen van de baarmoeder.

Wat doen ze met de moederkoek?

Incapsuleren oftewel placenta pillen laten maken, een kunstwerk ervan maken, een tinctuur: dit kun je allemaal doen met de placenta. De placenta of moederkoek zorgt ervoor dat voedingsstoffen en zuurstof bij de groeiende baby komen.

Wat doen nadat navelstreng is afgevallen?

Als het navelstompje is afgevallen, gemiddeld na 7 tot 14 dagen, kan het navelhof iets bloeden of er kan iets pus opzitten, maak dit schoon bij iedere verschoning met schoon water en dep goed droog met een schone hydrofiel luier. Als de navel mooi droog is hoef je er verder geen extra aandacht meer aan te besteden.

Waarom placenta bewaren?

Het ondersteunt het krimpen van de baarmoeder. Meer energie en een sneller herstel: de placenta bevat veel ijzer, eiwitten en B-vitaminen. Er zit veel oxytocine in, dat de melkproductie op gang helpt en de hechting met je baby ondersteunt. Minder kans op somberheid, angst en postpartum depressie.

Waarom heeft de baby de navelstreng na de geboorte niet meer nodig?

Voor de gezondheid van het kindje is het dus van groot belang dat de navelstreng na de geboorte volledig uitklopt, zodat ze al haar waardevolle bloed meekrijgt. Ook krijgt het kindje na de geboorte nog zuurstof binnen via het bloed in de navelstreng, waardoor het geleidelijk aan kan wennen aan het ademhalen.

Waarom wordt de navelstreng na de geboorte gecontroleerd op de vaten?

Door het verminderde aanvoer van bloed worden vooral de belangrijkste organen zoals de bijnieren, het hart en de hersenen wel van bloed voorzien. Dit heet brainsparing en is via echo-doppler te meten door de druk in de bloedvaten van de placenta/navelstreng te onderzoeken.

Wat zit er in de navelstreng?

De navelstreng bevat drie vaten; twee slagaders (arteriae umbilicales) voor de toevoer van zuurstofarm bloed vanaf het hart van de baby naar de placenta en een ader (vena umbilicalis) die zuurstof en voedingsstoffen naar het kind brengt. Deze navelstrengvaten zijn omgeven door de gelei van Wharton.

Wat deden ze vroeger met de navelstreng?

Vroeger werd de navelstreng eerst doorgeknipt en werd de baby daarna op de borst gelegd, maar daar wordt nu dus mee gewacht. Wachten met het doorknippen van de navelstreng heeft voordelen voor de baby.

Wat gebeurd er als je de navelstreng niet doorgeknipt?

Bij het intact laten van de navelstreng, kan de bloedtoevoer naar de baby door blijven gaan. Tijdens de bevalling draagt de placenta ongeveer 25-30% bloed van de baby. Dit bloed bevat niet alleen zuurstof, maar ook stamcellen, ijzer, witte bloedcellen en antistoffen.

Wat is een Lotus baby?

Wat is nu precies een lotusbevalling? Bij een lotusbevalling kiezen de ouders ervoor om de navelstreng niet af te klemmen of door te knippen. De placenta met navelstreng blijft dan aan de baby vastzitten totdat deze er vanzelf afvalt. Dit kan 3 tot 10 dagen duren.

Hoe snel sterft navelstreng af?

Het navelstompje droogt in, verschrompelt en krimpt na verloop van dagen. Het kleurt steeds donkerder en valt er na 5 tot 14 dagen vanzelf af. Probeer het stompje er niet sneller af te trekken, het valt er vanzelf af wanneer het volledig is ingedroogd.

Doet navelstreng afvallen pijn?

Het afvallen van de navelstreng doet meestal geen pijn voor de baby. Het is een natuurlijk proces en baby's hebben meestal geen last van het afvallen van hun navelstreng. In sommige gevallen kan het navelstompje echter gevoelig zijn, maar dit is normaal en verdwijnt meestal snel.

Hoelang blijft Navelklem?

Het navelstompje en de navelklem vallen er na een dag of acht vanzelf af. Maak het naveltje elke dag schoon met een watje met afgekoeld gekookt water.

Waarom zou je je placenta opeten?

Door de placenta zal de moeder sneller herstellen van de zwangerschap. Voorstanders prijzen de placenta vanwege de grote hoeveelheid ijzer, vitamine B-12 en hormonen. Ook zou het eten ervan de kans op een depressie verkleinen. De placenta is de connectie tussen moeder en kind en zit vast aan de wand van de baarmoeder.

Is de nageboorte pijnlijk?

Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd. Enkele minuten tot een half uur na de bevalling zal je vanzelf nageboorteweeën voelen, waarmee je eens of een paar keer krachtig kunt persen om je placenta geboren te laten worden. Dat voelt iets minder heftig als bevallingsweeën, maar het kan nog steeds onprettig voelen.

Wie eet de moederkoek?

Sommige vrouwen zweren erbij: het eten van de placenta na de geboorte. Het zou namelijk gezond zijn voor de moeder. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt echter dat dit onzin is, het zou zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

Van wie is de placenta?

Met andere woorden: de moeder eet haar eigen placenta op. De placenta bevat meestal geen vocht en wordt ingenomen in capsulevorm, maar kan ook rauw of gekookt gegeten worden.

Doet placenta pijn?

Dit kan aanvoelen als een wee, en wordt dan ook een 'nawee' genoemd. Je verloskundige kan controleren of de placenta los ligt, bijvoorbeeld door de navelstreng een beetje op spanning te houden terwijl ze aan je buik voelt. Als de placenta los ligt, komt deze naar buiten door nog een keer mee te persen.

Wat doet Corona met je placenta?

Grotere kans op schade aan de placenta en op doodgeboorte

Toch kan COVID-19 zorgen voor schade aan de placenta, zelfs als de moeder bijna geen klachten heeft. Daarnaast geeft een besmetting tijdens de zwangerschap waarschijnlijk een grotere kans op een doodgeboorte, vooral bij de Delta variant.

Volgende artikel
Hoe heette DUO eerst?