Waarom na een miskraam sneller zwanger?
Gevraagd door: Floor Hendriks | Laatste update: 12 juli 2025Score: 4.7/5 (12 stemmen)
Je lichaam kan extra vruchtbaar zijn in de eerste maanden na een miskraam, wat betekent dat je snel weer zwanger kunt worden als alles goed gaat. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en voldoende rust te nemen om volledig te herstellen.
Kan ik na een miskraam sneller zwanger worden?
Na een miskraam kun je vrij snel weer zwanger raken. Zelfs al voordat je weer een keer ongesteld bent geweest. Hoe snel jouw cyclus herstelt, verschilt wel per vrouw. Maar er is geen medische reden om te wachten; meteen na een miskraam zwanger worden is niet gevaarlijk en geeft geen grotere kans op een nieuwe miskraam.
Is de vruchtbaarheid hoger na een miskraam?
Of ze nu vroeg (tussen de 14e en 22e week van de zwangerschap) of laat (vanaf de 22e week van de amenorroe) optreden, ze roepen veel zorgen op. Een daarvan is de angst voor onvruchtbaarheid. Maar wist je dat je kansen op zwangerschap juist na een miskraam het grootst zijn? Ja, verrassend!
Hoe vruchtbaar ben je na een miskraam?
De meeste vrouwen worden binnen 4 tot 6 weken na een abortus of miskraam weer ongesteld. De eisprong is ongeveer 14 dagen daarvoor. Dat beteken dat je ongeveer 2 tot 4 weken na een miskraam of een abortus weer vruchtbaar kan zijn.
Heeft een miskraam gevolgen voor je volgende zwangerschap?
Nadeel van afwachten
Als u besluit om een spontane miskraam af te wachten is het verstandig te bedenken hoelang u wilt afwachten en dit met de verloskundige of arts te bespreken. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap.
Wat is de kans op een miskraam bij een tweede kind?
Minstens 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Waarschijnlijk komt het zelfs nog vaker voor: zo rond de 15%. Na een eerste miskraam is de kans op een nieuwe miskraam niet of nauwelijks hoger. Het risico is dus ongeveer hetzelfde als bij je eerste zwangerschap: 10-15%.
Wat triggert een miskraam?
De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een afwijking in de chromosomen (het erfelijk materiaal) die is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dit leidt tot een stoornis in de aanleg van de zwangerschap waardoor de zwangerschap niet verder groeit en wordt afgestoten.
Hoeveel procent direct zwanger na miskraam?
Na een miskraam hebben 90-95% van de vrouwen krijgt bij een nieuwe zwangerschap geen miskraam. Zelfs als je herhaalde miskramen hebt gehad, is de kans groot dat je bij een volgende zwangerschap geen miskraam krijgt.
Wat zegt een miskraam over vruchtbaarheid?
Er is geen medische reden om een menstruatie of enkele maanden te wachten voordat u probeert opnieuw zwanger te worden. Het zwanger worden op zich wordt door een miskraam niet bemoeilijkt. De volgende menstruatie komt na ongeveer 6 weken, soms een paar weken eerder of later.
Is de kans op tweeling groter na een miskraam?
Kans bij een tweeling
De kans dat er na 20 weken zwangerschap alsnog een miskraam komt, is bij tweelingen twee keer zo groot.
Is een miskraam mentaal zwaar?
Na een miskraam kun je erg emotioneel zijn en gevoelens van pijn hebben. Je kunt dan onverwacht huilen, minder of meer zin in eten hebben, minder goed slapen of zelfs nachtmerries hebben. Vaak helpt het om met een vriend of familielid over deze gevoelens te praten.
Heb je na een miskraam grotere kans op nog een miskraam?
Vrouwen kunnen na een aantal miskramen een grotere kans hebben op een nieuwe miskraam. Bij deze vrouwen kan een onderliggende aandoening waarschijnlijk iets vaker voorkomen. Toch wordt maar bij ongeveer 20% van de paren een duidelijke oorzaak gevonden voor de herhaalde miskraam.
Is kans op een miskraam erfelijk?
De afwijking is bijna nooit erfelijk. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kunnen bijvoorbeeld vrijen, vallen, hard werken, fietsen, paardrijden of motorrijden geen miskraam veroorzaken.
Wat kun je doen om sneller zwanger te worden?
Om uw kans op een zwangerschap optimaal te benutten, is het van belang dat de eicel en de zaadcel elke maand de kans krijgen elkaar te ontmoeten. Daarom adviseren wij om in ieder geval twee weken rondom de verwachte eisprong regelmatig geslachtsgemeenschap te hebben.
Hoe lang ontzwangeren na miskraam?
Het lichaam is enorm veerkrachtig en herstelt meestal binnen 6 weken na miskraam weer volledig. De hormoonbalans is dan hersteld en de menstruatie komt weer op gang. Het bloedverlies houdt meestal 1 tot 2 weken aan. In zeldzame gevallen kan dit langer duren.
Waarom lukt zwanger worden niet?
De redenen voor een verminderde vruchtbaarheid zijn divers. Zo kunnen er problemen zijn met het sperma, hormonale problemen met de eisprong of een belemmering van de eileiders. Ook leeftijd en leefstijl kunnen effect hebben op de vruchtbaarheid.
Wat is de grootste oorzaak van een miskraam?
De oorzaak van een miskraam is vaak een aanlegstoornis in het vruchtje waardoor het embryo niet verder kan ontwikkelen en wordt afgestoten. Van alle zwangerschappen eindigt ongeveer 10 tot 15% in een miskraam. Uit onderzoek is bekend dat veel vrouwen ooit in hun leven een keer een miskraam doormaken.
Is stress een oorzaak van miskramen?
Stress is geassocieerd met herhaalde miskramen, maar er is geen bewijs dat stress ook een oorzaak is van de miskraam.
Waarom krijg ik telkens een miskraam?
Oorzaken van herhaalde miskramen
Evenals bij een eenmalige miskraam is er bij herhaalde miskramen meestal een aanlegstoornis die bij de bevruchting is ontstaan. Het embryo groeit dan niet verder en wordt afgestoten. Waarom dit bij de ene vrouw vaker gebeurt dan bij de andere, is niet bekend.
Hoe groot is de kans op twee miskramen achter elkaar?
Hoe groot is de kans op een (herhaalde) miskraam? Van alle zwangerschappen eindigt 10-15% in een miskraam. Na 1 miskraam heeft u geen grotere kans op een nieuwe miskraam. Na 2 miskramen is de kans wel groter dat het nog een keer gebeurt: ongeveer 25%.
In welke week komt een miskraam het meest voor?
In welke weken komen miskramen met meest voor? Zo'n 90 procent van alle miskramen vindt plaats in de eerste 16 weken van de zwangerschap. En binnen deze periode valt 90 procent in de eerste 12 weken.
Wat mag je niet doen na een miskraam?
- geen tampons te gebruiken.
- geen seks te hebben (stop niets in de vagina)
- niet in bad te gaan (douchen mag wel)
- niet te zwemmen.
- niet naar de sauna te gaan.
- Je kunt nog een paar weken last hebben van bloedverlies.
- Je kunt nog een week buikpijn hebben.
Kan ruzie een miskraam veroorzaken?
Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kan een valpartij, vrijpartij of stress geen miskraam veroorzaken. De oorzaak is meestal een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Het vruchtje is niet in orde en het lichaam stoot het zelf af.
Hoe zorg je ervoor dat je geen miskraam krijgt?
Voorkomen van een miskraam
Een miskraam is veelal niet te voorkomen. Medicijnen of maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn dan ook niet nodig. Wel kun je zorgen voor een goede start van je zwangerschap door meer te weten van risico's tijdens de zwangerschap.
Waardoor komen de meeste miskramen?
De meeste miskramen ontstaan door chromosoomafwijkingen. Dat is dan ook het antwoord dat vrouwen als eerste krijgen wanneer ze hun gynaecoloog vragen naar het waarom van deze miskraam. Er zijn twee soorten chromosoomafwijkingen bij het vruchtje mogelijk: Toevallige chromosoomafwijkingen (na de bevruchting ontstaan)
Wanneer kan ik het beste appen na mijn eerste date?
Wat zijn verontrustende gedachten?