Hoe maak je taugé schoon? PuurGezond

Waarom moet je taugé wassen?

Gevraagd door: Kaylee Martens  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.9/5 (58 stemmen)

Taugé schoonmaken
Het is goed om taugé voor gebruik goed te wassen en in ieder geval even snel onder te dompelen in heet water. Taugé is ook rauw eetbaar. Er bestaat een risico dat rauwe taugé (net als alfalfa) besmet is met verschillende bacteriën zoals salmonella of E. coli.

Waarom taugé niet rauw eten?

Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.

Hoe kan je schoongemaakte taugé het beste bewaren?

Taugé kun je 1-2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt taugé ook invriezen. Na ca. 2 minuten blancheren is taugé in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar in de diepvries (minimal -18°C).

Hoe houd je taugé knapperig?

Taugé invriezen

Het is belangrijk dat de je taugé eerst kort – maximaal 1 minuut - blancheert voordat je het invriest. Wat is blancheren? Blancheren wordt meestal toegepast bij groenten en zorgt ervoor dat deze knapperig blijven.

Hoe Blancheer je taugé?

Het Voedingscentrum adviseert daarom de taugé eerst nog kort onder te dompelen in kokend water. Als je de taugé een minuutje blancheert is deze nog altijd knapperig, maar is de kans op ziekmakers veel kleiner.

30 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of taugé nog goed is?

Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het product is slap of verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.

Wat groeit er uit taugé?

Waar komt taugé vandaan, en hoe groeit het? Taugé groeit uit mungbonen, ook wel bekend als groene bonen. Ze hebben een oriëntaalse oorsprong en zitten boordevol vitamines en ijzer. De witte, knapperige en nootachtige smaak maken het een populair ingrediënt in de Chinese en Indische keuken.

Kan je taugé over datum eten?

Op supermarktverpakkingen van kiemgroenten staat daarom een Te Gebruiken Tot–datum (TGT), die de dag aangeeft waarna risicovol bederf valt te verwachten mits je gekoeld bewaart. De hoeveelheid bacteriën die er daarna in aangetroffen kan worden zal een flink deel van de mensen ziek maken.

Kun je taugé over datum eten?

Rauwe taugé blijft maximaal 1 tot 2 dagen houdbaar in de koelkast. Hoe herken je bedorven taugé? Bedorven taugé herken je aan een bruine kleur en slappe, slijmerige of glibberige textuur. Bewaar taugé nooit langer dan de TGT-datum (te gebruiken tot).

Is taugé een groente?

Kiemgroenten zijn jonge, net ontkiemde plantjes. Taugé en alfalfa zijn voorbeelden van kiemgroenten. Groente eten geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Kiemgroenten bevatten vezels en voedingsstoffen en maar weinig calorieën.

Is taugé hetzelfde als sojascheuten?

Sojascheuten, ook wel gekend onder de naam taugé, zijn de malse, knapperige kiemen van de groene mungboon. Het is een algemene misvatting dat deze kiemen de scheuten zijn van sojabonen. Ze worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's en wokgerechten.

Kan paksoi in de diepvries?

Bewaar paksoi in de groentelade van de koelkast. Zo is de groente enkele dagen houdbaar. Gesneden paksoi kun je 1 dag in de koelkast bewaren. Je kunt paksoi ook invriezen, mits je de groente van tevoren 2 minuten blancheert.

Wat voor voedingsstoffen zitten in taugé?

In 1 opscheplepel (45 gram) taugé, gekookt zit:
  • 8 kcal energie.
  • 0 gram vet.
  • 0 gram verzadigd vet.
  • 0,8 gram koolhydraten.
  • 0,5 gram suikers.
  • 0,5 gram vezels.
  • 0,8 gram eiwit.
  • 0,01 gram zout.

Wat is lectine vergiftiging?

Wanneer je rauwe peulvruchten eet, kan lectine binnen enkele uren klachten zoals buikpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken. Bij een ernstige lectine-vergiftiging kunnen je darmen of nieren zelfs blijvend beschadigd raken. Het beste moet je oppassen met rauwe kidneybonen die hoge concentraties lectine bevatten.

Welke groente kun je beter niet rauw eten?

Groente die je beter niet rauw kunt eten
  • Aardappel.
  • Aubergine.
  • Cassave of maniok.
  • Doperwten, snijbonen, sperziebonen, sojabonen (edamame) en tuinbonen.
  • Paddenstoelen.

Wat zijn de gezondste kiemen?

Ontkiemde gierst, quinoa, diakonzaad en broccolizaad leveren de grootste gezondheidsvoordelen op. De gemakkelijkste soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels.

Welk eten gaat nooit over datum?

Witte rijst en pasta

Rijst, en bij uitbreiding andere droge graanproducten, kan je ook jarenlang in je voorraadkast laten liggen zonder dat het slecht wordt. Koop volgende keer dus gerust een grotere zak basmatirijst, havermout of quinoa als je er de plaats voor hebt.

Kun je eieren eten die 1 dag over datum zijn?

Wanneer is een ei bedorven? Niet meteen na deze termijn, stelt het Voedingscentrum. Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.

Welke groenten kun je niet invriezen?

Groente en fruit met een hoog vochtgehalte

Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven.

Kun je eieren 10 dagen over datum eten?

Dat ligt eraan. Het advies is om eieren voor de THT-datum (tenminste houdbaar tot-datum) op te eten. De reden hiervoor is omdat het ei dan verser is en er minder kans op eventuele uitgroei van ziekmakende bacteriën is.

Is 1 dag over datum erg?

Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht. Want ziekmakers zie je niet met het blote oog. Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten.

Kan je gehakt 1 dag na datum eten?

Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden.

Waarom geen taugé tijdens zwangerschap?

Doordat taugé uit de grond komt, kan er namelijk salmonella, E. coli en toxoplasmose aanwezig zijn op rauwe taugé. Door het goed te verhitten worden deze schadelijke bacteriën gedood, waardoor je het gerust kunt eten. Was de taugé ook vooraf met stromend water.

Hoe maak je zelf taugé?

Doe twee eetlepels mungboontjes in een glazen pot. Spoel ze af met water. Doe dit 3 keer op een dag en laat ze ontkiemen. Na 4 dagen heb je tauge!

Is taugé soja?

Sojascheuten, ook wel gekend onder de naam taugé, zijn de malse, knapperige kiemen van de groene mungboon. Het is een algemene misvatting dat deze kiemen de scheuten zijn van sojabonen. Ze worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's en wokgerechten.

Vorige artikel
Hoe lang is de langste baby?
Volgende artikel
Hoe kun je je baby wegen?