Voorlichtingsavond // Wanneer breken mijn vliezen?

Waarom moet je gaan liggen als je vliezen breken?

Gevraagd door: Joshua Ehlert LLM  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (75 stemmen)

Als het hoofdje nog niet goed was ingedaald, dan is dit aan je verteld. Wanneer je vliezen breken en het hoofdje is nog niet (goed genoeg) ingedaald, dan is het belangrijk om direct de verloskundige te bellen en te gaan liggen. We komen dan langs om te controleren of het hoofdje goed is ingedaald.

Wat moet je doen als de vliezen breken?

Als het zeker is dat de vliezen gebroken zijn, dan wordt het wachten tot de weeën komen. Over het algemeen mag je 24 uur thuis afwachten of je spontaan weeën krijgt. Daarna moet je naar het ziekenhuis omdat het risico van het ontstaan van een infectie bij de baby groter wordt naarmate de vliezen langer gebroken zijn.

Hoe lang kun je met gebroken vliezen lopen?

Er wordt meestal maximaal 72 uur na het breken van de vliezen afgewacht of er vanzelf weeën op gang komen, omdat de bevalling dan over het algemeen beter verloopt. Gebeurt dat niet, dan wordt de bevalling ingeleid in het ziekenhuis.

Doet het pijn als ze je vliezen breken?

Meestal voel je wel het inwendig onderzoek, maar het vliezen breken geeft geen pijn. Ook de baby voelt geen pijn. De hoeveelheid vruchtwater die naar buiten komt verschilt. Soms is het maar een klein golfje en andere keren blijft het vruchtwater stromen.

Hoe kan je weeën opwekken na gebroken vliezen?

Weeën opwekken
  1. Breken van de vliezen. Door het handmatig breken van de vliezen kan het lichaam een signaal krijgen dat het tijd is om te bevallen en zo alsnog spontaan weeën geven. ...
  2. Een infuus met wee-opwekkende middelen (oxytocine). ...
  3. Inbrengen van een prostaglandine gel of tablet in de vagina.

34 gerelateerde vragen gevonden

Kan wandelen weeën opwekken?

Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen. Ook heel goed voor de gelukshormonen!

Kan je water breken zonder weeën?

Je water kan ook breken zonder dat de weeën begonnen zijn. Maar dat is slechts een kwestie van uren! Neem contact op met je vroedvrouw of kraamkliniek. Om elk risico op infectie te voorkomen, wordt de bevalling ingeleid als je binnen de 12 tot 48 uur na het scheuren van de zak geen contractie ervaart.

Kunnen je vliezen breken in bed?

Het is slim om aan het einde van de zwangerschap een bedzeil/matrasbeschermer op het matras te leggen om je matras te beschermen tegen vruchtwater. Het is namelijk mogelijk dat de vliezen breken als je in bed ligt.

Hoe lang kun je met 3 cm ontsluiting lopen?

De baarmoedermond zal korter worden (verstrijken) en zich geleidelijk openen tot 3-5 cm ontsluiting. Gemiddeld genomen duurt deze fase 8 uur. Sommige vrouwen ervaren niet een duidelijke opbouw, maar voelen direct dat de weeën goed doorzetten en om de 5 min (of sneller) komen.

Heb je al ontsluiting als je vliezen breken?

Een bevalling kan ook beginnen met het breken van de vliezen, ook dan zijn sterke en regelmatige weeën nodig om ontsluiting te krijgen. De weeën beginnen vaak binnen 24 uur nadat de vliezen gebroken zijn. Een wee is een samentrekking van de baarmoeder.

Hoeveel ontsluiting bij gebroken vliezen?

Vaak breken je vliezen pas door de kracht van je weeën. Soms zelfs nog tijdens het persen. Er zijn zorgverleners die standaard de vliezen breken bij zo'n 3-4 centimeter ontsluiting.

Kan water breken door beweging baby?

De manier waarop het water eruit komt, hangt af van de positie van je baby. Zijn hoofdje kan namelijk dienstdoen als 'kurk' waarbij hij de baarmoederhals afschermt. Als je kindje zich dan beweegt, kan er meer vruchtwater vrijkomen. Eens je weeën hebt, kan je nog meer vruchtwater verliezen tot dat je baby geboren is.

Hoeveel water verlies je als je vliezen breken?

Het kan ook sijpelen of misschien start het wel met een kleine golf. Tegen het einde van je zwangerschap heb je zo'n 2 liter vruchtwater bij je. Deze hoeveelheid komt er in ieder geval niet in 1 keer uit. Je baby houdt ook wat tegen omdat deze al voor de uitgang ligt.

Hoe vaak begint bevalling met gebroken vliezen?

Bij ongeveer tien procent van de zwangerschappen breken in eerste instantie de vliezen en beginnen de weeën pas later. Van de zwangeren bij wie de baring begint met gebroken vliezen krijgt het merendeel (ongeveer 60%) binnen 24 uur spontaan weeën en begint bij 90% de bevalling spontaan binnen 48 uur.

Hoe kun je het beste weeën timen?

Het timen van weeën is vrij eenvoudig. Je houdt de tijd bij vanaf het begin van een wee tot het begin van de volgende wee. Bij het vaststellen van de frequentie, moet je het aantal minuten tussen elke wee noteren. Er zijn verschillende manieren om weeën te timen, waaronder met een stopwatch of een app op je telefoon.

Is het urine of vruchtwater?

Het verschil tussen urine en vruchtwater is soms moeilijk te zien. Het grootste verschil tussen vruchtwater en urine is dat vruchtwater een zoete geur heeft en soms rozig of troebel van kleur is als er bloed of ontlasting van de baby bij zit. Neem bij verlies van vruchtwater direct contact op met de verloskundige.

Waarom mag je niet persen voor 10 cm?

Pas wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt is de baarmoedermond volledig open en klaar voor de geboorte van je baby.

Hoe voelt rommelen voor bevalling?

Harde buiken/Oefenweeën

Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling.

Hoe voelt 2 cm ontsluiting?

ontsluiting. De laatste 2 cm gaan vaak wat sneller en kenmerken zich door weeën om de minuut met, op het hoogtepunt van de wee, meestal het gevoel dat je moet meedrukken, je denkt dat je moet poepen.

Kunnen weeën beginnen als je slaapt?

Dat is in de regel als ze slaapt. Dit is de verklaring voor het feit dat weeën vaak 's nachts beginnen. Oxytocine heb je nodig om weeën te maken. Als je erg gespannen bent, wordt die aanmaak van oxytocine geremd en vaak maak je dan adrenaline aan.

Hoe weet je dat je je slijmprop verloren bent?

Vaak is het wittig, maar het kan ook wat gemengd zijn met bloed en hierdoor wat rood/rozig gekleurd zijn. Donkerbruine aders in het slijm is ook vrij normaal, dat is oud bloed wat met het slijm vermengt is. Het verlies van de slijmprop kan gepaard gaan met wat helderrood bloedverlies afkomstig van de baarmoedermond.

Hoe snel naar ziekenhuis als water breekt?

Kom naar het ziekenhuis als je gedurende 1 uur om de 4 à 5 minuten weeên hebt. Of als: je vaginaal bloed verliest. je vruchtwater verliest, ook al heb je nog geen weeën.

Kunnen vliezen overdag breken?

Zijn je vliezen overdag gebroken? Dan bel je gelijk je verloskundige. Wanneer je vliezen breken komt er vruchtwater naar buiten, probeer dit op te vangen zodat je verloskundige de kleur kan beoordelen.

Hoe voelt eerste cm ontsluiting?

Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert.

Is een ballon plaatsen pijnlijk?

Het inbrengen van de ballon is niet pijnlijk. Het speculum onderzoek wordt door vrouwen vaak wel als onaangenaam maar niet heel pijnlijk ervaren.

Vorige artikel
Wat eten voor goede eisprong?
Volgende artikel
Wat gebeurt er op 5 januari 2023?