Care of an infant while under phototherapy 2021

Waarom moet baby onder blauwe lamp?

Gevraagd door: dr. Elise de Jager  |  Laatste update: 28 februari 2024
Score: 4.2/5 (46 stemmen)

Hierbij staan er één lamp of twee lampen boven de couveuse waarin je baby ligt. Het blauwe licht van de lamp zorgt voor de omzetting van de galkleurstof in een stof die via de urine en ontlasting kan worden uitgescheiden. De urine kan er donker gekleurd uitzien en de ontlasting wordt dunner.

Hoe lang moet een baby onder de blauwe lamp?

Hoelang uw kind onder de lamp moet hangt af van het verloop van het bilirubinegehalte in het bloed van uw kind. In de meeste gevallen is dit slechts enkele dagen. Daarbij wordt dagelijks bij uw kind een beetje bloed afgenomen om het bilirubine-gehalte te bepalen.

Waarom moet een baby onder een lamp?

Als het bilirubinegehalte boven een bepaalde waarde ligt, adviseert de kinderarts meestal je baby onder de UV-lamp te leggen. Het licht van deze lamp versnelt de afvoer van het bilirubine. Als je baby langer dan 24 uur onder de UV-lamp ligt, nemen we nog een keer bloed en urine af.

Hoe lang mag een baby geel zijn?

De meeste baby's worden een beetje geel en dat kan geen kwaad. Na een paar dagen tot twee weken verdwijnt de gele verkleuring meestal vanzelf. In uitzonderlijke gevallen kan de hoeveelheid bilirubine in het bloed zo hoog worden dat het gevaar bestaat dat de hersenen worden beschadigd.

Is te hoog bilirubine gevaarlijk?

Als het bilirubinegehalte in het bloed van uw kind te hoog is, is behandeling nodig om te voorkomen dat de waarde verder stijgt. Extreem hoge bilirubinewaarden kunnen namelijk hersenbeschadiging veroorzaken.

38 gerelateerde vragen gevonden

Hoe bilirubine verlagen baby?

Hierbij wordt je baby onder een speciale lamp of op een lichtmatras gelegd die licht afgeeft waardoor bilirubine wordt afgebroken. Over het algemeen wordt de baby na een paar dagen minder geel en daalt het bilirubinegehalte van het bloed.

Wat breekt bilirubine af?

Bij de afbraak van rode bloedlichaampjes komt als afvalstof bilirubine vrij. Deze afvalstof wordt door de lever verwerkt en via de ontlasting en de urine uitgescheiden. Soms kan de lever deze hoeveelheid afvalstoffen niet aan en stijgt hierdoor het bilirubinegehalte in het bloed.

Welke pasgeborenen hebben meer kans om geel te worden?

De kans is groter als: • De baby te vroeg geboren is. De borstvoeding niet goed gaat en de baby te weinig melk binnenkrijgt. De baby bij de bevalling blauwe plekken heeft of bloeduitstortingen bijvoorbeeld na een tangverlossing of na een verlossing met de zuignap.

Wat veroorzaakt geelzucht baby?

Een paar dagen na de geboorte kan je baby een gele huid of geel oogwit krijgen. Dit is normaal en komt door galkleurstof in het bloed. Te veel galkleurstof in het bloed is gevaarlijk. Laat je baby ongeveer 10 keer per 24 uur drinken.

Hoe snel gaat geelzucht weg?

Geelzucht komt veel voor bij pasgeboren baby's. Dit is in verreweg de meeste gevallen onschuldig. De lever van een pasgeboren baby is nog niet altijd in staat om bilirubine uit het bloed te filteren en te verwerken. De gele kleur wordt bij deze baby's bijna altijd binnen 1-2 weken minder.

Welke kleur licht voor slapen baby?

Wanneer je op zoek bent naar een nachtlampje voor je kind, kan je het beste kiezen voor een nachtlampje met een rood licht. Rood licht is belangrijk voor baby's omdat het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine stimuleert.

Waarom baby voor de spiegel?

Spelen met spiegels is een leuke manier om de ontwikkeling van zelfbewustzijn bij baby's en peuters te stimuleren. Daarnaast geeft het ouders ook de mogelijkheid om met hun baby te praten, te lachen en samen wat tijd door te brengen, wat de band met elkaar nog meer versterkt.

Heeft een baby een nachtlampje nodig?

Is een nachtlampje voor mijn baby wel of niet nodig? Het korte antwoord is nee. Baby's hebben nog geen angst voor het donker en daarvoor hoef je dus geen lampje aan te laten in de nacht. Voor jezelf kan het wel fijn zijn om bij een nachtelijke verschoning de billendoekjes te kunnen vinden.

Waarom nachtlampje baby?

Met behulp van een nachtlampje leert je kind zelfstandig 'in het donker' te slapen op zijn eigen kamer, zonder dat jij hem steeds moet troosten en geruststellen. Een nachtlampje zorgt voor een vertrouwde, knusse omgeving en een veilig gevoel: de basis voor een goede nachtrust.

Hoe vaak komt geelzucht voor?

Hoe vaak komt het voor? Geelzucht komt voor bij 60 % van alle pasgeborenen.

Wat te doen als je baby geel is?

Uw baby kan een gele kleur krijgen omdat zijn lever nog niet rijp genoeg is om alle afvalstoffen in het lichaam af te breken. Geelzucht bij baby's kan worden opgelost door de baby te behandelen met fototherapie. De baby wordt dan op een matras gelegd die blauw licht geeft.

Hoe voorkom je geelzucht?

Een handige tip is om de wieg van de baby bij het raam te plaatsen, aangezien zonlicht deze vorm van geelzucht kan verminderen. Geelzucht zelf is niet besmettelijk, maar de ziektes of aandoeningen die geelzucht veroorzaken kunnen wel erg besmettelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is een hepatitis A infectie.

Hoe herken je geelzucht bij baby?

sufheid; traag drinken; onrustig en prikkelbaar; veranderende kleur van urine en ontlasting.

Hoe hoog mag bilirubine zijn bij baby?

Bij oudere baby's wordt hetzelfde beleid gevoerd, alleen zijn de grenswaarden wat anders. Baby's tussen 49 en 72 uur oud worden verwezen naar de kinderarts als het bilirubinegehalte >310 micromol/liter is. Baby's ouder dan 72 uur worden pas verwezen als het bilirubinegehalte >340 micromol/liter is.

Kan geelzucht wegtrekken?

Bij een leveraandoening worden vaak medicijnen en een leefstijlaanpassing geadviseerd (geen alcohol). In veel gevallen is echter geen behandeling nodig en zal geelzucht vanzelf wegtrekken.

Is geelzucht erfelijk?

Meestal ontstaat het door leverziekten die gepaard gaan met beschadiging van de levercellen of het stukgaan van de rode bloedcellen. Er bestaat ook een erfelijke aandoening die geelzucht veroorzaakt, nl. het syndroom van Gilbert.

Hoe snel daalt bilirubine?

Het ligt eraan hoe snel het bilirubinegehalte daalt. Heel zelden daalt het bilirubinegehalte onvoldoende. In uitzonderlijke gevallen moet er een wisseltransfusie worden toegepast. Hierbij wordt het bloed van de baby in kleine hoeveelheden afgenomen en vervangen door donorbloed.

Hoe lang fototherapie baby?

Het is niet precies te zeggen hoe lang uw baby fototherapie nodig heeft. Gemiddeld duurt de behandeling twee tot drie dagen, maar er zijn uitzonderingen. Dagelijks wordt het bilirubinegehalte bepaald door een prik in de hiel.

Waarom bilirubine te hoog?

Wat betekent de uitslag? Een verhoging van de hoeveelheid totaal bilirubine wijst op problemen van de lever of een verstopping van de galwegen waardoor bilirubine niet kan worden uitgescheiden en opstapelt. Ook kan het passen bij een verhoogde afbraak van rode bloedcellen (hemolyse).

Welk orgaan maakt bilirubine?

Bilirubine. Bilirubine is een stof die ontstaat bij de afbraak van hemoglobine (rode bloedkleurstof) uit de rode bloedcellen . In de lever wordt bilirubine omgezet. Daarna wordt het met de gal , via de galblaas en de darmen, met de ontlasting afgevoerd uit het lichaam.