Neusspray en druppels - De vijf meest gestelde vragen

Waarom mag je neusspray niet langer dan een week gebruiken?

Gevraagd door: Lize Eijkelboom B  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (51 stemmen)

Dit komt omdat xylometazoline uw neusslijmvlies beschadigt als u het langer dan 1 week gebruikt. Hierdoor blijft het slijmvlies gezwollen en heeft u steeds opnieuw xylometazoline of andere neusdruppels tegen verstopte neus nodig. U raakt dan gewend aan dit medicijn en kunt niet makkelijk meer stoppen.

Waarom mag je niet te vaak neusspray gebruiken?

Neusspray langer dan een week gebruiken

Helaas is eindeloos neusspray gebruiken niet zonder risico's. Sterker nog: je kunt eraan verslaafd raken. In veel neussprays zit de stof xylometazoline of oxymetazoline. Deze stoffen laten het neusslijmvlies slinken, waardoor je verstopte neus snel verleden tijd is.

Welke neusspray kan je langer gebruiken?

Beclometason neusspray wordt gebruikt als het neusslijmvlies voortdurend ontstoken is, dus langer dan enkele weken, of als de klachten regelmatig terugkomen en u er veel last van heeft. Beclometason werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsreacties en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies.

Wat kan er gebeuren als je neusspray gebruikt die over de datum is?

De werkzame stof kan veranderen. Een beetje zoals boter 'ranzig' wordt of ijzer gaat roesten. Er kunnen in het medicijn stoffen ontstaan die misschien schadelijk zijn. De houdbaarheidsdatum op een doosje medicijnen staat er dus niet voor niets.

Waarom is neusspray maar 1 maand houdbaar?

Medicijnen die water bevatten, bederven het snelst. Denk aan oog-, neus- en oordruppels, drankjes en vloeistoffen voor de huid. Deze medicijnen zijn gevoelig voor bacteriën en schimmels, ondanks de toegevoegde conserveermiddelen. Daarom zijn ze na opening beperkt houdbaar.

27 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of je neusslijmvlies beschadigd is?

Wanneer je een te droog neusslijmvlies hebt, kan er gemakkelijk een scheurtje in het slijmlvlies ontstaan. Bijvoorbeeld als gevolg van neuspeuteren. Door een scheurtje in je neusslijmvlies krijg je een bloedneus. Als je vaker een bloedneus hebt bij droge lucht, heb je wellicht te maken met een droog neusslijmvlies.

Hoe lang mag je neusspray gebruiken na openen?

Bewaar de neusspray en neusdruppels zoals op het etiket is aangegeven. Onaangebroken zijn de neusspray en neusdruppels houdbaar tot de uiterste gebruiksdatum die op de verpakking staat. Na openen zijn ze meestal 1 maand houdbaar.

Hoe lang kan ik neusspray gebruiken?

De neusspray en neusdruppels werken binnen 5 minuten. U merkt dat u beter door uw neus kunt ademen. De werking houdt ongeveer 12 uur aan. Gebruik altijd uw eigen flesje.

Hoe vaak mag ik neusspray gebruiken?

Neusdruppels/neusspray 1 mg/ml: 2–4 druppels of één verstuiving in elk neusgat, max. 3×/dag. Maximaal 3 toedieningen per neusgat per dag. Houd tussen twee toedieningen een tussenperiode van 8–12 uur aan.

Hoe lang mag je neusspray met zoutoplossing gebruiken?

Neussprays met zoutoplossing worden gebruikt om de neus te spoelen. Hier zitten verder geen werkzame stoffen in. Daarom kun je deze neusspray zo vaak gebruiken als je wilt, zonder dat er neusklachten ontstaan. Ook bij baby's.

Hoe kom je van een verstopte neus af zonder neusspray?

We geven je onze top zeven!
  1. Zout. Het beste middel tegen een verstopte neus is een 'neusdouche'. ...
  2. Soep met peper. Alles wat je slijm losmaakt, helpt. ...
  3. Stoom! Ook een bekende huis-, tuin- en keukenmethode tegen een dichte neus is stomen. ...
  4. Klassieker: een ui. ...
  5. Geheime tongtruc. ...
  6. Kauwen op gember. ...
  7. Eucalyptusolie.

Hoe lang duurt het afkicken van neusspray?

De meeste neussprays hanteren een aanbevolen gebruiksperiode van 3 tot 5 dagen. Echter, in veel gevallen zal een neusspray verslavend zijn na maar liefst 10 dagen van aaneengesloten gebruik, volgens onder meer A.

Hoe verslavend is xylometazoline?

De neus gaat nog steeds open door het middel, maar het middel zorgt er ook voor dat de neus na enkele uren weer potdicht gaat zitten. Het middel wordt de kwaal. Je raakt verslaafd aan het middel en je kan niet meer zonder.

Wat is er schadelijk aan xylometazoline?

Gevarenzone. De xylometazoline kan het slijmvlies in je neus dusdanig beschadigen dat het gezwollen blijft. Daarom heb je de neiging om te blijven sprayen om deze zwellingen tegen te gaan. Dat het tussenschot in je neus door de xylometazoline beschadigd zou raken is nooit wetenschappelijk bewezen.

Kan beschadigd neusslijmvlies herstellen?

Tips bij een beschadigd neusslijmvlies

Een beschadigd neusslijmvlies kan herstellen, maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat je stopt met drugs. Vind je dat moeilijk? Zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld bij Trubendorffer.

Hoe af te kicken van neusspray?

Afkicken van neusspray

Artsen raden daarom aan om per neusgat af te kicken. Je voorziet in dat geval nog maar een neusgat van spray. Zo heb je meer ruimte om te ademen en kan het sprayloze neusgat langzaam wennen aan de nieuwe situatie. Na een paar dagen kun je vervolgens volledig stoppen met de neusspray.

Wat te doen tegen verstopte neus oma weet raadt?

Zout water opsnuiven

Zout heeft een slijmverdunnend effect, dus als je neus dichtzit verdun je zout met warm water en daarvan snuif je een beetje op. In veel neussprays zit een zoutoplossing. Het milieu in je neus en holten is ook heel licht zout.

Is xylometazoline ontstekingsremmend?

Xylometazoline vermindert de zwelling van slijmvliezen in de neus. Bij neusverkoudheid en een verstopte neus door een langdurig ontstoken neusslijmvlies. Soms bij bloedneuzen.

Wat gebeurt er als je neus verstopt zit?

Bij een verstopte neus is de doorgankelijkheid van een of beide neusgangen verminderd of zelfs geblokkeerd. Er zijn erg veel oorzaken voor een verstopte neus. De meest voorkomende oorzaken zijn een infectie, een allergie of overgevoeligheid voor irriterende stoffen, vormafwijkingen en een verkeerde neusademhaling.

Wat zit er in xylometazoline?

De werkzame stof in xylometazoline neusspray is xylometazoline. Xylometazoline is een middel dat het neusslijmvlies doet slinken. Het vernauwt de bloedvaatjes in het neusslijmvlies. Het is te gebruiken bij neusverkoudheid, middenoorontsteking en bijholteontsteking.

Is neus spoelen met zout goed?

Spoelen met zout water reinigt het slijmvlies en voert overtollig slijm, korsten en/of pus, af. Door regelmatig de neus schoon te maken, verkleint u de kans op een infectie. Ook bevordert u hiermee het herstel. Het spoelen zorgt er voor dat u vrijer kunt ademhalen.

Hoe vaak mag je je neus spoelen met zout water?

Het spoelen van de neusholten kan het meest effectief gebeuren met een ruime hoeveelheid “zout water”. Voor volwassenen 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.

Hoe weet je of je poliepen in je neus hebt?

Onderzoek neuspoliepen

Deze poliepen kunnen zichtbaar worden gemaakt door een neusendoscopie. Hier wordt met een kleine camera in de neus gekeken. In veel gevallen worden ook CT-scan's van de neusbijholten gemaakt.

Is het erg als er bloed in je snot zit?

Het gaat meestal om een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Een neusbloeding is bijna altijd onschuldig en heeft nooit iets te maken met een hersenbloeding. Bij kinderen en jonge volwassenen bloedt er meestal een vaatje vóór op het neustussenschot.

Hoe krijg je harde Korsten uit je neus?

Zo'n vervelende harde korst in je neus, die vaak nog eens pijn doet ook.
...
Daarom deze 3 tips:
  • Verzachtende honingzalf (vette neuszalf): verzacht je neus en je korstje.
  • Neusspoelen met zout en water: spoel de korst weg en verzorg je neus.
  • Voorkom volgende korstjes: stop met gedrag zoals veel peuteren.