True or False: Pregnant women should avoid eating fish and seafood due to mercury concerns

Waarom mag je geen zalm tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Simon Aelftrud van Wessex PhD  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 5/5 (34 stemmen)

Rauwe zalm als je zwanger bent In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.

Waarom mag je geen zalm eten als je zwanger bent?

Listeria. Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby.

Kun je zalm eten als je zwanger bent?

Het consumeren van gerookte, gemarineerde en gezouten gemarineerde vis, zoals gerookte zalm of gepekelde haring wordt tijdens zwangerschap afgeraden. Dit geldt ook voor voorverpakte of vacuümverpakte vis. Vooral met wilde vissoorten ben je best voorzichtig. Deze zijn vaker besmet.

Hoeveel zalm zwanger?

Welke vis kan ik eten tijdens mijn zwangerschap? Het advies aan zwangere is om 1 keer per week een portie vette vis te eten, zoals zalm en forel, en 1 keer per week een portie magere vis, zoals tilapia en schol. Een portie is ongeveer 100 gram.

Hoe lang zalm bakken als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, kun je zalm eten mits je deze goed verhit. Daarmee wordt bedoelt; boven de 70°C. Bak de zalm dus goed door op een middelhoog vuur. Normaal is een 5 minuten voldoende, maar bak de zalm als je zwanger bent 4 minuten op de eerste zijde en 3 minuten op de andere zijde.

37 gerelateerde vragen gevonden

Kan je kibbeling eten als je zwanger bent?

Vissen zoals koolvis, Alaska pollak of kabeljauw (deze vissoorten worden veelal gebruikt voor kibbeling en vissticks) mag je wel eten, maar liever niet te vaak. Beperk het tot een maximum van eenmaal per twee weken. Voor alle vissoorten geldt dat het belangrijk is om deze goed te verhitten voor je ze eet.

Wat mag je niet meer eten als je zwanger bent?

Niet eten
 • Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. ...
 • Leverproducten, smeerworst of leverpaté. ...
 • Rauwe vis, schaal- en schelpdieren en gerookte kant-en-klare vis uit de koeling. ...
 • Kaas van rauwe melk ('au lait cru'), rauwe eieren en rauwe melk.

Waar moet je mee oppassen als je zwanger bent?

Don'ts tijdens de zwangerschap
 • Roken (ook niet in een rokerige ruimte gaan zitten!)
 • Zware dingen tillen.
 • Knellend ondergoed dragen.
 • Medicijnen gebruiken zonder overleg met huisarts.
 • Kattenbak verschonen.
 • Zonder handschoenen tuinieren.
 • Rauwmelkse kazen en rood vlees eten.
 • Alcohol drinken.

Wat niet eten eerste trimester?

Vermijd niet-gepasteuriseerde, rauwmelkse zachte kazen zoals sommige soorten brie en kaasjes rechtstreeks van de boerderij. Je kunt beter ook geen rauwe eieren en rauw of half rauw vlees en rauwe vis eten, omdat hierin bacteriën kunnen voorkomen die schadelijk zijn voor je baby.

Wat mag je niet in het eerste trimester?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent?
 • Rauw vlees en rauwe melk. ...
 • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn.
 • (Producten met) rauwe eieren.
 • Rauwe kiemgroeten zoals Taugé
 • Kaas gemaakt van rauwe melk.

Kun je zalm een beetje rauw eten?

Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.

Waarom mag je geen garnalen als je zwanger bent?

Garnalen dienen tijdens de zwangerschap niet of met mate te worden geconsumeerd omdat ze beschikken over een kwikgehalte. Dit maakt ze nog wel veilig, maar je moet letten op de inname hiervan. Garnalen worden wel als zeer voedzaam voedsel beschouwd en kunnen hoge hoeveelheden van specifieke voedingsstoffen leveren.

Kun je feta eten als je zwanger bent?

Feta, witte en Mediterrane kaas

Griekse feta kun je gerust eten tijdens de zwangerschap, zolang de kaas maar is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Ook de varianten op feta die gemaakt zijn van gepasteuriseerde koemelk (witte kaas en Mediterrane kaas) kun je gerust eten als je zwanger bent.

Waarom mag je geen zalm eten?

Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.

Welke sushi kun je eten als je zwanger bent?

Deze sushi nu even niet tijdens je zwangerschap

Maak weloverwogen een keuze uit de soorten sushi. Als je zwanger bent kun je beter geen rauwe vis eten. Dus laat de sashimi van rauwe zalm en rauwe tonijn liever liggen, net zoals de maki en nigiri met rauwe vis. Rauwe vis kan namelijk de listeria-bacterie bevatten.

Hoeveel gram zalm per week zwanger?

Welke vis kan ik eten tijdens mijn zwangerschap? Het advies aan zwangere is om 1 keer per week een portie vette vis te eten, zoals zalm en forel, en 1 keer per week een portie magere vis, zoals tilapia en schol. Een portie is ongeveer 100 gram.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.

Welke desserts mag je niet eten als je zwanger bent?

Chocolade, ijs, meringues, zandkoekjes, het kan allemaal! Beter vermijden: let op met desserts die rauwe eieren bevatten (chocolademousse, ganache, enz.), informeer je goed!

Wat mag je op brood als je zwanger bent?

Alle vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn kun je zonder zorgen eten tijdens je zwangerschap. Gekookte vleeswaren zijn bijvoorbeeld gekookte worst, boterhamworst, Gelderse worst. Gebraden vleeswaren zijn gebraden fricandeau en gebraden gehakt. Ook grillworst en beenham kun je gerust nemen.

Hoeveel kilo mag je tillen als je zwanger bent?

Als je dan toch iets moet tillen of dragen houdt je dan aan volgende algemene richtlijnen. Til aan het begin van je zwangerschap altijd in één handeling en niet meer dan 10 kilo. Na de 20e zwangerschapsweek til je niet meer dan 10 keer per dag maximaal 5 kilo.

Hoeveel uur mag je werken als je zwanger bent?

U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.

Hoe lang mag je in bad als je zwanger bent?

Maar hoe zit het dan met een heet bad? Geen zorgen: dat kan gewoon, volgens onderzoek uit 2019. Zit je maximaal twintig minuten in een bad van 40 °C, dan stijgt je lichaamstemperatuur niet boven de 39 °C. Vind je het toch spannend of heb je geen zin om op de tijd te letten, neem dan een minder heet bad.

Hoeveel weken zwanger eerste echo?

Termijn bij de eerste echo

Vanaf 7-8 weken is de beste termijn om een eerste echo te maken. Bij deze vroege echo meten we het kindje op om te kijken of de groei past bij hoever je bent in de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt en we kijken of het kindje in de baarmoeder zit.

Wat eten tijdens eerste trimester?

Eerste trimester: welke voeding zet je op het menu? Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien: blijf in het begin alles eten in redelijke hoeveelheden (vlees-vis-eieren, brood en zetmeelrijke voedingsmiddelen, vetten, zuivelproducten, groenten en fruit).

Welke mayonaise mag je eten als je zwanger bent?

Kant-en-klare mayonaise kun je veilig eten. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.

Vorige artikel
Hoe voelt een veilige relatie?