Waarom mag je geen kattenbak verschonen als je zwanger bent?
Gevraagd door: Giovanni Texier | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.1/5 (55 stemmen)
Als zwangere zijn rauw vlees eten, tuinieren zonder handschoenen en de kattenbak verschonen opeens uit den boze. Vervelend, maar dit is niet voor niets. Toxoplasmose, een infectieziekte, wordt namelijk veroorzaakt door een parasiet die zich kan bevinden op rauw vlees, ongewassen groenten en kattenpoep.
Waarom kattenbak niet verschonen als je zwanger bent?
Een zwangerschap is een mooi excuus om het tuinieren en het verschonen van de kattenbak aan iemand anders over te laten. Er bestaat namelijk een redelijke kans dat je besmet raakt met de parasiet toxoplasmose gondii. Deze parasiet verspreidt zich via kattenpoep en vlees.
Hoe kattenbak verschonen als je zwanger bent?
Het is echter wel heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je als zwangere vrouw niet in aanraking komt met de uitwerpselen van je kat en daarom is het verstandig om rubberen handschoenen te dragen voor het kattenbak verschonen bij de zwangerschap.
Hoe herken je toxoplasmose tijdens zwangerschap?
De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode). De meest voorkomende klachten zijn al dan niet pijnlijke, gezwollen klieren, voelbaar vooral in de hals, onder de oksels en in de liezen. Daarnaast zijn koorts, vermoeidheid, nachtelijk zweten, keelpijn en spierpijn mogelijk.
Hoe vaak kattenbak verschonen zwanger?
Tijdens je zwangerschap kun je beter niet de kattenbak verschonen, ook niet met handschoenen. In de ontlasting van katten kan namelijk de kleine, eencellige parasiet toxoplasma gondii zitten.
Hoe vaak moet de kattenbak verschoond worden?
Minstens twee keer per maand, ook afhankelijk van het aantal katten, moet je de vulling in de kattenbak volledig verversen. Als je niet-klontvormende vulling gebruikt, verwijder dan dagelijks de vaste uitwerpselen. De inhoud van de kattenbak moet echter aanzienlijk vaker volledig worden vervangen.
Hoe vaak gaat een kat op de kattenbak?
de kattenbak moet ongeveer anderhalve keer de lengte van de kat zijn; de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Wat is de kans op toxoplasmose tijdens zwangerschap?
De helft van de zwangere vrouwen heeft al toxoplasmose gehad voor ze zwanger werd. Zij hebben antistoffen en zijn voor de rest van hun leven beschermd. Ze kunnen geen toxoplasmose meer oplopen of doorgeven aan hun baby. 50% van de zwangere vrouwen kan de ziekte nog oplopen tijdens de zwangerschap.
Hoe testen op toxoplasmose?
Toxoplasmose komt door middel van een bloedtest aan het licht. Bij een acute infectie is de toxoplasmose na een week zichtbaar, anders is dat tussen 2 en 8 weken. De bloedtest kun je bij de huisarts of gynaecoloog laten afnemen. Je kunt binnen ongeveer 24 uur de uitslag van de test verwachten.
Heeft toxoplasmose invloed op een ongeboren kind?
Infectie tijdens de zwangerschap
Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein. Als de besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of doodgeboorte af, maar kan het leiden tot aangeboren afwijkingen.
Hoe dood je toxoplasmose?
De parasiet overleeft niet bij extreme temperaturen. Verhitten boven de 70°C of het invriezen van vlees bij -12°C voor minimaal 4 dagen of bij –20°C voor minimaal 3 dagen doodt de parasiet.
Hoe vaak komt toxoplasmose voor zwangerschap?
Eén op de 400 zwangere vrouwen in Nederland raakt tijdens de zwangerschap besmet met toxoplasmose. Twee van de vijf kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap een infectie heeft opgelopen met toxoplasmose krijgt deze infectie ook via de navelstreng.
Hoe lang blijft toxoplasmose in lichaam?
De ziekte kan enkele weken of maanden duren. Iemand met een verminderde weerstand kan ergere klachten krijgen bij een besmetting met Toxoplasma gondii, zoals een oogafwijking, aantasting van het zenuwstelsel, de hartspier of de hersenen. Bij zwangere vrouwen kan het erg gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind.
Hoe weet ik of ik immuun ben voor toxoplasmose?
Bloedonderzoek tijdens de zwangerschap
Omwille van de ernstige risico's, wordt bij elke zwangere vrouw een bloedanalyse uitgevoerd. Hiermee wordt nagegaan of zij al immuun is voor toxoplasmose.
Hoe word je immuun voor toxoplasmose?
Als je al toxoplasmose hebt gehad, ben je er daarna immuun voor en kan een besmetting geen kwaad. Maar als je tijdens de zwangerschap voor de eerste keer besmet raakt, kan dat grote gevolgen hebben. De parasiet kan immers overgedragen worden op de foetus en kan ernstige afwijkingen veroorzaken.
Wat is gevaarlijk als je zwanger bent?
Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap
Om met de dooddoeners te beginnen; alcohol, sigaretten en drugs zijn écht uit den boze als je zwanger bent. Ook voor alcohol geldt dat zelfs kleine hoeveelheden zeer schadelijk kunnen zijn voor je baby. Gewoon echt niet doen dus!
Wat mag je niet eten als je toxoplasmose hebt?
- Eet enkel goed doorbakken vlees. ...
- Eet geen rauw vlees, zoals americain, rauw gehakt of carpaccio.
- Was of schil rauwe groenten en fruit extra goed alvorens ze rauw te eten.
Wat als je al toxoplasmose hebt gehad?
Als je al toxoplasmose hebt gehad, ben je er daarna immuun voor en kan een besmetting geen kwaad. Maar als je tijdens de zwangerschap voor de eerste keer besmet raakt, kan dat grote gevolgen hebben. De parasiet kan immers overgedragen worden op de foetus en kan ernstige afwijkingen veroorzaken.
Wat testen ze in je bloed als je zwanger bent?
Bij iedere zwangere vindt aan het begin van de zwangerschap bloedonderzoek plaats voor het bepalen van je bloedgroep, de rhesusfactor, irregulaire antistoffen, hepatitis B, lues (syfilis), HIV (aids virus) en je hemoglobine (Hb) gehalte (ijzergehalte) om te zien of je bloedarmoede hebt.
Hoe groot is kans op CMV tijdens zwangerschap?
Ongeveer 2% van de zwangere vrouwen loopt een CMV-infectie op. Bij zwangere vrouwen die nog geen antistoffen voor het virus hebben (ongeveer 50%), is 30% van de ongeboren baby's geïnfecteerd. Bij de vrouwen die wel antistoffen hebben voor dit virus (ongeveer50%), is 0,15% van de ongeboren baby's geïnfecteerd.
Kunnen 2 katten op 1 kattenbak?
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.
Hoe weten katten dat ze op de kattenbak moeten?
Tip 1: Laat zien waar de kattenbak staat
Zodra de kat in huis komt kun je hem laten zien waar de kattenbak staat. Bijvoorbeeld bij een verhuizing kan de kat vanuit de kattenbak zijn nieuwe woonplekje onderzoeken. Dan weten ze hoe ze weer terug moeten komen bij de bak.
Is 1 kattenbak genoeg voor 2 katten?
Als vuistregel wordt gezegd: voor iedere kat een bak + 1 extra. Heb je slechts één kat, die toch onzindelijk is, dan moet je twee bakken nemen omdat veel katten nu eenmaal niet op dezelfde plek willen plassen en poepen. Heb je twee katten, dan zou je volgens deze regel 3 bakken moeten hebben.
Wat doe je onderin de kattenbak?
Urine sijpelt door naar onderin de kattenbak. Een matje of een laag kranten die je om de twee dagen vervangt, voorkomt dat de kattenbak, ondanks regelmatig schoonmaken, gaat stinken.
Welke kattenbak stinkt niet?
Probeer dan eens klontvormende kattenbakvulling. Bij deze vulling worden vieze geuren in de klonten opgesloten. Daarnaast is klontvormende vulling ook een stuk zuiniger in gebruik. Hoe fijner de korrels zijn, hoe minder de bak stinkt.
Welke zwembandjes voor baby?
Is elke zwangerschapstest betrouwbaar?