Geneesmiddel van de week - Xylometazoline

Waarom mag een baby geen xylometazoline?

Gevraagd door: Merijn Vink D  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (38 stemmen)

Een neusspray met de stof xylometazoline is niet veilig voor je baby. Deze stof kan bij kinderen onder de 2 jaar voor ernstige bijwerkingen zorgen. Is je kind ouder dan 2 jaar? Dan kan je bij ernstige verkoudheid xylometazoline 0,05% gebruiken.

Waarom mag een baby geen neusspray?

Gebruik bij je baby nooit een neusspray bedoeld voor jonge kinderen of volwassenen. Hierin zit meestal xylometazoline of oxymetazoline; baby's zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen van deze stoffen. Voorkom besmetting. Was de handen en het gezichtje van je baby regelmatig om herbesmetting te voorkomen.

Waarom is xylometazoline zo gevaarlijk?

Neussprays met xylometazoline werken verslavend voor de bloedvaten in uw neus. Eerst zorgt deze spray ervoor dat de bloedvaten krimpen, zodat het neusslijmvlies minder opgezwollen is. Daardoor kunt u weer vrij ademen. Maar als u de spray langer dan zeven dagen gebruikt, raken de vaten eraan gewend.

Kan baby stikken door verstopte neus?

Het RS-virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby's jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS-virus gevaarlijk zijn.

Wat doet xylometazoline met je lichaam?

Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor vermindert de zwelling, waardoor u weer beter door de neus kunt ademen. Binnen 5 minuten na gebruik merkt u dat u door uw neus kan ademen. De werking houdt 12 uur aan.

44 gerelateerde vragen gevonden

Kun je hartkloppingen krijgen van neusspray?

Personen bij wie neusdruppels of neussprays, zoals Otrivin, bijzonder sterk werken, kunnen last krijgen van hartkloppingen. Wanneer een van deze bijwerkingen zich voordoet, dient u het gebruik van Otrivin te staken. Raadpleeg eventueel uw arts of apotheker.

Hoe lang stoppen met xylometazoline?

U kunt in één keer stoppen. Als u dit medicijn langer dan 7 dagen heeft gebruikt kunt u na stoppen last krijgen van een continu verstopte neus. Gebruik dan geen neusdruppels of neusspray met xylometazoline om het slijmvlies te laten slinken, want deze beschadigen bij langer gebruik het slijmvlies.

Kan je stikken in snot?

Doordat de hoestkracht vaak ook minder is, lukt het niet het slijm goed op te hoesten en weg te slikken. Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden.

Is het gevaarlijk als een baby verkouden is?

Ja, een verkoudheid bij een baby is volkomen onschuldig. Sterker nog: het hoort erbij. Omdat het afweersysteem van je baby nog niet goed ontwikkeld is, kan hij soms wel tien keer per jaar verkouden zijn.

Hoe ziet een benauwde baby eruit?

De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.

Hoe kom ik van xylometazoline af?

Afbouwen – Gebruik de neusspray steeds minder vaak. Wanneer u bijvoorbeeld vijf keer per dag sprayt, doe dit dan een week vier keer per dag, dan drie enzovoort. Xylometazoline neusspray is ook in halve sterkte (kinderdosering) verkrijgbaar. Deze kunt u ook gebruiken om mee af te bouwen.

Kan je ziek worden van neusspray?

Ga dan over op zoute neusdruppels of neusspray. Die kunt u wel langdurig gebruiken. Bijwerkingen direct na gebruik: lichte irritatie in neus en keel, niezen of een droge neus. Dit trekt vanzelf snel weg.

Kan neusslijmvlies herstellen?

Een beschadigd neusslijmvlies kan herstellen, maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat je stopt met drugs. Vind je dat moeilijk? Zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld bij Trubendorffer.

Hoe geef je baby neusspray?

Hoe moet u het gebruiken
 • Neus snuiten of schoonmaken.
 • Buig het hoofd licht naar voren en plaats de spraykop in het neusgat (tegen het neusgat bij baby's en kleine kinderen)
 • Druk op het pompje en inhaleer tegelijkertijd.
 • Herhaal dit voor het andere neusgat.

Hoe krijg je snot uit neus baby?

Maar hoe doe je dat precies? Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers. Wacht enkele seconden: de slijmpjes moeten dan door het andere neusgat stromen; Veeg het neusje van je baby af met een zacht kompres of een zakdoekje.

Hoe klinkt benauwde baby?

Piepende ademhaling, blaffende hoest

En hoor je je kindje piepend ademhalen of blaffend hoesten, dan maak je je al snel ernstige zorgen en zoek je naar de beste manieren om je kindje zo snel mogelijk te helpen.

Hoe lang mag een kind verkouden zijn?

Een verkoudheid gaat vanzelf over in een paar weken. Ook als het lang duurt, heeft het geen zin om een kind medicijnen tegen bacteriën te geven. Het snot kan veranderen van kleur, bijvoorbeeld geler of groener worden.

Hoe vaak mag je neus spoelen baby?

Baby's en kinderen: 1 tot 6 spoelingen per dag. Gewoonlijk is één flesje voldoende voor beide neusgaten. Kindjes kunnen pas rond hun derde zelfstandig snuiten. Tot dan moet je hen een handje helpen.

Kan je zomaar stikken?

Wanneer door voedsel of iets anders de luchtpijp helemaal of gedeeltelijk afgesloten wordt, kan er niet voldoende lucht worden ingeademd. Hierdoor kan iemand stikken. Er is dan sprake van een gevaarlijke, levensbedreigende situatie waarin snel actie moet worden ondernomen.

Wat te doen als iemand stikt in slijm?

Verslikking
 1. Bel 112 of laat 112 bellen.
 2. Laat het slachtoffer met verslikking vooroverbuigen.
 3. Sla met de palm van je hand tussen de schouderbladen (rugslagen). ...
 4. Helpt dat niet? ...
 5. Trek beide handen met een ruk schuin omhoog naar je toe, doe dit (buik compressies of Heimlichgreep) maximaal vijf keer.

Kan je in je slaap stikken?

U kunt niet stikken door slaapapneu. Zodra het lichaam merkt dat er te weinig zuurstof binnenkomt, gaat er een alarmsignaal af.

Hoe lang duurt afkicken van neusspray?

Neusspray moet niet verboden worden, maar mensen moeten wel weten dat het niet onschuldig is. Je moet echt stoppen na zeven dagen, ook als je nog steeds verkouden bent. Want het geeft iedereen een prettig gevoel om vrij te ademen, maar niemand beseft dat je daar zo snel verslaafd aan kunt raken.

Wat kan ik doen aan mijn Neussprayverslaving?

3 manieren om te stoppen met een verslavende neusspray
 1. 1. ' Cold turkey' ...
 2. Stoppen met één neusgat. Een 'zachtere' methode is een tijdje in één neusgat te sprayen. ...
 3. Ga over op een product zonder xylometazoline.

Hoe snel herstelt neusslijmvlies?

Langdurig gebruik van xylometazoline kan het neusslijmvlies flink beschadigen omdat de trilhaartjes veranderen en daardoor niet meer goed kunnen werken. In veel gevallen herstelt dit nadat het gebruik van xylometazoline gestopt is. Dit kan echter maanden duren.

Welke neusspray is niet schadelijk?

Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray. Deze soorten neusspray bevatten geen xylometazoline, en werken dus ook niet verslavend!