Waarom word ik niet zwanger? De gynaecoloog over vruchtbaarheidsonderzoek

Waarom lukt het me niet om zwanger te worden?

Gevraagd door: Eva van der Laan  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.1/5 (56 stemmen)

Afgesloten eileiders, waardoor de eicel en de zaadcel elkaar niet kunnen bereiken, maakt de kans op spontane zwangerschap onmogelijk. Verklevingen aan eileiders en/of eierstokken kunnen ook problemen veroorzaken. Een hormoonstoornis, waardoor er bijvoorbeeld geen eisprong optreedt, kan een andere oorzaak zijn.

Wat is de reden dat je niet zwanger kan raken?

minder vaak een eisprong of geen eisprong. de kwaliteit van het zaad is minder goed. problemen tussen het zaad en het slijm in je baarmoederhals. je eileiders zijn niet goed open.

Hoe vaak lukt zwanger worden niet?

Bij ongeveer 1/3 van de paren ligt de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap bij de vrouw, bij 1/3 bij de man en bij 1/3 bij beiden. Bij 1 op de 10 paren wordt uiteindelijk geen oorzaak gevonden. Van deze paren blijft in Nederland ongeveer 5 procent uiteindelijk ongewild kinderloos.

Wat is de kans op onvruchtbaarheid?

Onvruchtbaarheid treft zowel mannen als vrouwen. Bij 30% van de koppels is de vrouw onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is de man onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is zowel de man als de vrouw onvruchtbaar.

Hoe weet je dat je onvruchtbaar bent?

Er zijn geen symptomen voor verminderde vruchtbaarheid, behalve dat het niet lukt om zwanger te worden. Pijn bij de geslachtsgemeenschap of de menstruatie of een onregelmatig cyclus kunnen wijzen op vruchtbaarheidsproblemen, maar dit is zeker niet altijd het geval.

16 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel procent van de mensen kan geen kinderen krijgen?

Van de vrouwen die inmiddels 60 jaar zijn, is 11 procent kinderloos gebleven. Van de vrouwen die nu rond 45 jaar oud zijn, heeft 17 procent geen kinderen gekregen. Van de vrouwen die rond de 30 jaar zijn, verwacht 20 procent geen kinderen te zullen krijgen.

Wat kun je doen als je geen kinderen kan krijgen?

Ongeveer 85% van de koppels is na een jaar 'onbeschermd' vrijen zwanger, maar ook daarna kunnen koppels nog zonder medisch ingrijpen zwanger worden. Toch is het een goed idee om na een jaar proberen eens op gesprek te gaan bij een arts of vroedvrouw die je wegwijs kan maken in je menstruatiecyclus.

Wat is een vruchtbaarheidsbehandeling?

Als zwanger worden niet vanzelf gaat kan in sommige gevallen een vruchtbaarheidsbehandeling uitkomst bieden. In het Catharina Ziekenhuis kunt u terecht voor vruchtbaarheidsbehandelingen zoals het opwekken van de eisprong, IUI en IVF/ICSI. Afhankelijk van de oorzaak van het niet zwanger raken, wordt een keuze gemaakt.

Hoe kun je onvruchtbaar worden?

Doorgaans zijn de oorzaken van vrouwelijke onvruchtbaarheid de volgende: problemen met de cyclus, waaronder anovulatie (geen eisprong), afwijkingen aan de eileiders of de baarmoeder, endometriose, problemen met het baarmoederhalsslijm, onvruchtbaarheid zonder aanwijsbare reden, stress, seksualiteitsstoornissen, ...

Hoeveel procent blijft kinderloos?

'In Nederland is ongeveer 17 procent kinderloos, een verrassend hoog percentage,' zegt onderzoekster Renske Verweij van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoeveel vrouwen zijn bewust kinderloos?

Eén op de vijf vrouwen is kinderloos

Toch krijgt inmiddels meer dan 20% van de vrouwen in Nederland geen kinderen. Meer dan de helft kiest hier bewust en vrijwillig voor (1). Het percentage onder hoogopgeleiden ligt nog hoger. Ruim een kwart van de hoogopgeleide vrouwen blijft namelijk kinderloos.

Hoeveel procent vrouwen heeft geen kinderen?

Van de 26–30-jarige vrouwen kiest een op de vijf voor een leven zonder kinderen. Van de 56–62-jarige vrouwen is ongeveer 10 procent kinderloos gebleven. Vooral onder hoogopgeleide vrouwen is de kinderloosheid hoog: ruim een kwart van de 26–35-jarige vrouwen verwacht kinder- loos te blijven.

Hoe is een leven zonder kinderen?

Belangrijk is om je eigen weg te vinden. Een weg zonder kinderen weliswaar in een omgeving met mensen die hele gezinnen om zich heen krijgen. Belangrijk is om je eigenwaarde niet te laten afhangen van wel of geen kinderen krijgen. Belangrijk is om de zin van het leven te blijven zien en te ontdekken op jouw manier.

Welke soorten IVF zijn er?

Hieronder staan de meest voorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen.
  • Hormonen voor eisprong. ...
  • Kunstmatige inseminatie of IUI bij verminderde zaadkwaliteit. ...
  • IVF of ICSI bij verminderde vruchtbaarheid vrouw en/of man. ...
  • MESA, PESA of TESE bij ontbreken zaadcellen.

Hoe oud moet je zijn voor IVF?

Leeftijdsgrens. De grens voor het ondergaan van vruchtbaarheidsbehandelingen met eigen eicellen ligt in Nederland rond 45 jaar. De meeste klinieken hanteren echter een leeftijdsgrens die ligt rond de 42 jaar.

Wat zijn de kosten van IVF?

IVF en ICSI zijn vruchtbaarheidsbehandelingen waarbij een bevruchte eicel in de baarmoeder wordt geplaatst. De kosten van een IVF-behandeling liggen rond de €1.500 tot €2.000. Een ICSI-behandeling kost nog een paar honderd euro meer. Bij dit bedrag komen nog de kosten van de hormonen die je moet gebruiken.