Fluxus post partum (HPP) in thuissituatie - eerstelijnsverloskundige zorg

Waarom leg je een kraamvrouw met een Fluxus plat neer?

Gevraagd door: prof. Ben de Haan Bsc  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.2/5 (3 stemmen)

Leg de kraamvouw plat op haar rug neer; (NB: geen Trendelenburg meer toepassen; leg de kraamvrouw plat. Als je de kraamvrouw in Trendelenburg bestaat de kans dat de uterus volloopt met bloed waardoor in 70% van de gevallen de uterus niet samentrekt en er sprake is van een atonie.

Wat is een Fluxus na bevalling?

Het is normaal om tijdens de bevalling wat bloed te verliezen. De medische term daarvoor is fluxus postpartum. Bij één op de twintig bevallingen komt echter overmatig bloedverlies voor. Als dat meer dan een liter bloed is, wordt gesproken van ernstige fluxus postpartum.

Wat te doen bij een fluxus post partum?

Aandachtspunten
  1. Fluxus: meer dan 1000 ml bloedverlies na de geboorte van de pasgeborene.
  2. Een lege blaas is altijd noodzakelijk om de baarmoeder goed te laten samentrekken, let er na de partus op dat de kraamvrouw probeert haar blaas te legen.
  3. Laat de kraamvrouw niets eten of drinken bij overmatig bloedverlies!

Wat gebeurt er bij een Fluxus?

Trekt de baarmoeder niet goed samen, dan kunnen de bloedvaten naar de placenta niet goed worden dichtgeknepen en blijven deze bloedvaten te veel aan de oppervlakte en open staan. Hierdoor kan er de fluxus ontstaan: een hevige bloeding.

Wat is de meest voorkomende oorzaak van een fluxus postpartum?

Fluxus post partum is zo'n stoornis. Meestal ligt een atonische uterus, een achtergebleven placenta- of vliesrest of een beschadiging van het geboortekanaal ten grondslag aan het bloedverlies.

30 gerelateerde vragen gevonden

Hoe heftig is een bevalling?

Naarmate de bevalling vordert zullen de weeën steeds sneller op elkaar komen: om de 4 tot 5 minuten, en later om de 2 tot 3 minuten. Ze worden ook steeds pijnlijker, alhoewel veel vrouwen er nog goed mee overweg kunnen gaan met de juiste ademhalingstechnieken.

Hoe groot is de kans op een Fluxus?

De incidentie van fluxus steeg tussen 2000 en 2013 van 4,1 naar 6,4% van de bevallingen. Het aantal bloedtransfusies daalde: in 2000 werd aan 23% van de vrouwen met fluxus post partum ten minste 1 zakje erytrocyten gegeven, in 2013 was dat nog maar bij 3,9% nodig.

Hoeveel liter bloed verlies je tijdens bevalling?

Hoeveel bloedverlies is normaal na een bevalling? De meeste vrouwen verliezen minder dan een halve liter bloed bij een bevalling. Na een keizersnede kan het bloedverlies iets meer zijn. Je hebt dan in de baarmoeder niet alleen de wond van de moederkoek, maar ook de wond in de baarmoeder van de keizersnede.

Hoe lang duurt kraamvloed?

Voor kraamvloed staat zes weken, maar het verschilt erg per vrouw hoe lang het vloeien precies duurt. Gemiddeld stopt het bloeden na drie tot vier weken. Een paar dagen na de bevalling wordt het al minder; het lijkt dan meer op een normale menstruatie.

Wat als je 1 liter bloed verliest?

Als je meer dan 1 liter bloed verliest na de bevalling, heb je veel bloedverlies. Dat moet dat gestopt worden. Dit kan met medicijnen, een operatie en het dichtmaken van bloedvaten. Na de bevalling is rust en gezond eten belangrijk.

Wat kan er fout gaan bij een bevalling?

Ondanks dat een bevalling in de meeste gevallen normaal verloopt kunnen problemen ontstaan. Veel voorkomende problemen zijn het onvoldoende vorderen van de bevalling (ontsluiting of uitdrijving), ruim bloedverlies na de bevalling en het niet spontaan geboren worden van de placenta.

Hoeveel bloedverlies is een Fluxus?

Wanneer het nageboortetijdperk normaal verloopt, is het bloedverlies in totaal minder dan 1 liter. Tijdens de eerste dagen na de bevalling blijft u nog steeds helderrood bloed verliezen, de hoeveelheid komt dan overeen met een hevige menstruatie.

Waarom warme dekens bij Fluxus?

Patiënten die net bevallen zijn, een fluxus hebben en een infuus krijgen, kunnen sterk afkoelen. Als de kerntemperatuur < 35,5 º C bedraagt, verloopt de stollingscascade minder efficiënt. Dek de patiënte toe met (warme, molton-) dekens. Verwarm de infuusvloeistof.

Waarom infuus tijdens bevalling?

Het opwekken van de weeën

Het op gang brengen van de weeën gebeurt vaak via een infuus. Men brengt een naaldje in een bloedvat van uw hand of onderarm in en sluit daarop een dun slangetje aan. Een infuuspomp dient medicijnen (oxytocine) toe om de weeën op gang te brengen.

Wat als de placenta niet komt?

Vastzittende placenta

Soms zit de placenta zo vast, dat deze niet vanzelf geboren wordt. Ben je op dat moment onder begeleiding van de verloskundige, dan wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog. De gynaecoloog kan met extra medicatie alsnog proberen om de placenta spontaan geboren te laten worden.

Hoe noem je het vloeien na de bevalling?

Na de bevalling is het volkomen normaal dat je nog een paar weken bloedverlies hebt. Dit bloedverlies na de bevalling wordt ook wel vloeien, lochia, kraamvloed of kraamzuivering genoemd.

Waarom ben je extra vruchtbaar na bevalling?

Extra vruchtbaar na de bevalling? Ja, sommige vrouwen kunnen na de bevalling extra vruchtbaar zijn. Dit komt omdat de ovulatie snel kan hervatten na de bevalling en soms zelfs al tijdens het borstvoeding geven. Hierdoor is de kans op zwangerschap groter.

Hoe lang na bevalling weer seks?

Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is en zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is kunnen er met de penis bacteriën naar binnen gebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen.

Hoe is seks na een bevalling?

Zodra de bloedingen zijn opgehouden en de baarmoedermond is gesloten kun je weer vrijen. Wacht met vrijen tot de baarmoeder en het gebied van de vagina en anus niet meer pijnlijk aanvoelen en je allebei zin hebt. De meeste vrouwen hebben de eerste maand(en) na de bevalling weinig zin om te vrijen.

Hoeveel rust na bevalling?

Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.

Hoe lang duurt de eerste menstruatie na een bevalling?

Als je geen borstvoeding geeft, wordt je meestal zes tot acht weken na de bevalling weer ongesteld. Als je wel borstvoeding geeft, kan dit weken, of vaak wel maanden langer duren. Het is belangrijk om te onthouden dat je al vóórdat je echt aan het menstrueren bent, al vruchtbaar bent.

Welke kleur bloed na bevalling?

De eerste dagen is er veel bloedverlies en is het bloed helderrood. Na 3 à 4 dagen neemt het bloeden geleidelijk aan af en wordt het een bruin bloederig vocht, dat een week later geel of wit wordt.

Hoe lang helderrood bloedverlies na bevalling?

Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.

Hoelang wachten op placenta?

Vaak komt de placenta binnen een half uur na de geboorte. Als de placenta (nog) niet komt kan de verloskundige adviseren om medicijnen (oxytocine) te geven en je blaas te legen. Afhankelijk van hoeveel bloed je verliest en hoe het verder met je gaat is het mogelijk om af te wachten.

Wat als je 2 liter bloed verliest?

Veel vrouwen kunnen twee liter bloed verliezen zonder dat een transfusie nodig is. Maar als je baarmoeder niet goed samentrekt, kun je in korte tijd veel bloed verliezen. Hoe sneller we werken, hoe eerder je situatie weer stabiel is. Daarom zijn er in korte tijd zoveel acties.

Volgende artikel
Wat Surinamers zeggen?