How to Prevent your Cupcake Liners from Sticking

Waarom laten de papiertjes van de cupcakes los na het bakken?

Gevraagd door: dr. Sara Smit  |  Laatste update: 17 januari 2024
Score: 4.2/5 (35 stemmen)

Waarom laten de papiertjes van de cupcakes los na het bakken? Dat de papiertjes van de cupcakes loslaten na het bakken, heeft vaak te maken met vocht. Zeker wanneer je een recept gebruikt waar veel natte ingrediënten in zitten, is de kans groter dat de papieren cupcake vormpjes na het bakken loslaten.

Hoe lang moet je cupcakes laten afkoelen?

Hoe lang moeten cupcakes afkoelen voordat je ze uit de vorm kunt halen? Een goede vuistregel is dat je ze ongeveer 10 minuten laat afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Leg ze vervolgens op een koelrooster en zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je het glazuur toevoegt.

Kunnen papieren cupcake vormpjes in de oven?

Deze papieren cupcake vormpjes zijn van Decora en geschikt voor de oven tot maximaal 220 graden.

Hoe krijg ik de cupcakes mooi plat?

Zijn je cupcakes iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplankje op de cupcakes in het cupcake bakblik. Na ongeveer 1/2 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat.

Waarom zakt mijn cupcake in?

Als je ze te kort hebt gebakken en de cupcakes niet goed gaar zijn, zijn ze niet stevig genoeg en zakken ze in. Zorg daarbij ook voor de juiste temperatuur en baktijd. Bak je cupcakes nooit te lang en/of op een te lage temperatuur. Je kunt ze het best kort en heet bakken.

35 gerelateerde vragen gevonden

Hoe bewaar je zelfgebakken cupcakes?

Gewone cupcakes kan je ongeveer 3 dagen bewaren in een goed afgesloten koekentrommel. Best niet in de koelkast. Wanneer je de cupcakes nog afwerkt met fondant of boterroom kan je ze in principe nog een dag of twee langer bewaren. In de vriezer bewaren cupcakes tot 3 maanden.

Hoe bewaar je gebakken cupcakes?

Cupcakes bewaren

Je kan gebakken cupcakes in een doos in de vriezer bewaren tot 3 maanden lang. Gebakken cupcakes met een toefje botercrème van bijvoorbeeld FunCakes kan je ook heel goed invriezen, hiervoor geldt een bewaartijd van 3 maanden in de vriezer.

Hoe plak je versiering op cupcakes?

Gebruik voor lichte decoraties een beetje water om de decoratie vast te plakken op de cupcakes. Voor het bedekken van de cupcakes met rolfondant kun je de achterkant van de fondant insmeren met een beetje water of een laagje frosting gebruiken.

Hoe weet je wanneer je cupcakes klaar zijn?

Zet een bakplaat met de cupcakes in het midden van de oven. Na ongeveer 12-15 minuten zijn de cupcakes klaar. Tip: prik met een (saté)prikker in het midden van een cupcake. Als de prikker er schoon uitkomt, weet je zeker dat de cupcakes gaar zijn.

Hoe zie je of een cupcake gaar is?

Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden.

Hoe lang van te voren kun je cupcakes maken?

Wanneer je cupcakes met toeven maakt, spuit je die toeven er meestal al van tevoren op. Zelf doe ik dit maximaal 1 dag van tevoren, maar het liefst zo kort mogelijk van tevoren.

Kan je cupcakes maken zonder vormpjes?

Niet zonder een cupcake bakblik natuurlijk! Een cupcake bakblik heeft een anti aanbak laag, maar het beste kun het bakblik gebruiken in combinatie met papieren bakvormpjes. Hierdoor haal je de cupcakes makkelijk uit de vorm na het bakken en blijven de cupcakes langer lekker.

Waarom bakpapier in cakevorm?

Er valt geen beslag tussen bakvorm en papier

Een mooie bijkomstigheid: als je bakpapier vast zit, kun je dus ook geen beslag meer tussen de vorm en het papier laten vallen – of dat nu per ongeluk of expres is. Dat bespaart je een heleboel bakvorm-beschadigend schrobwerk.

Kun je met een cakebeslag cupcakes maken?

Met de cakemix maak je in een handomdraai het beslag voor een cake of cupcakes. De mix is kant-en-klaar, je hoeft er alleen boter en eieren aan toe te voegen. Vervolgens kunnen de cakejes of de cake in de oven.

Hoe cupcakes uit vorm halen?

Bij cupcakes kun je baking cups gebruiken en bij koekjes leg je een vel bakpapier op de bakplaat. Je cupcakes en koekjes zullen op deze manier altijd loslaten. Cakes willen echter nog wel eens in de vorm blijven plakken.

Hoe bewaar je cupcakes met glazuur?

Dit is hét cupcake recept waar je al tijden naar op zoek bent: luchtige, smeuïge cupcakes met roze glazuur. Makkelijk te maken en groots resultaat! Je kunt de cupcakes in een luchtdichte trommel makkelijk 5 tot 6 dagen bewaren.

Wat is het verschil tussen een cupcake en een muffin?

Muffins worden vaak gemaakt door de natte en droge ingrediënten apart te mixen, en later, voorzichtig bij elkaar te voegen. Cupcakes maak je daarentegen door alle ingrediënten samen te voegen in een mixer. Het beslag heeft weg van een cake, waar een muffin meer lijkt op bananenbrood.

Hoe lang van te voren botercrème op cupcake?

Voor cupcakes met botercrème adviseer ik dat je ze maximaal 1 dag van tevoren maakt en ze dan in de koelkast bewaard. Haal ze dan circa 30 minuten voor serveren even uit de koelkast.

Hoe ziet een niet gare cake eruit?

Cakes kun je beter controleren, namelijk met een prikker. Er zijn speciale caketesters te koop, maar ik gebruik altijd een houten satéprikker. Aan het eind van de baktijd steek je die prikker in het midden van de cake en dan trek je hem er weer uit. Komt de prikker er schoon uit, dan is de cake gaar.

Waarmee maak je toefjes op cupcake?

Hiervoor heb ik nodig: mijn cupcake en een spuitzak met een dichte stertip. Hiermee kan ik mooie toefjes spuiten. Ik doe mijn duim en wijsvinger eromheen en ik draai hem een paar keer rond in mijn hand zo zit de spuitzak goed dicht en kan er geen botercreme meer uit het verkeerde uiteinde van de zak ontsnappen.

Hoe kan ik koekjes decoreren dat blijft plakken?

Water. Als je een beetje water op fondant of marsepein smeert, smelt het oppervlak. Het is immers suiker. Je kunt er nu iets anders opplakken, het water droogt uiteindelijk weer op en je decoratie zit vast.

Wat heb je nodig om cupcakes te versieren?

Klassiek worden cupcakes afgemaakt met een suikerglazuur of stevige 'frosting' in de vorm van een botercrème, waar al dan niet smaken of kleuren aan zijn toegevoegd. Andere versiertips zijn figuurtjes van marsepein, chocoladekrullen, gesuikerde bloemetjes en eetbare parels. Je kunt ook kiezen voor een thema.

Waar cupcakes met botercrème bewaren?

Een taart met botercreme kun je invriezen. Zorg ervoor dat hij geleidelijk weer op kamertemperatuur komt om schiften te voorkomen. Het handigst is om de taart te laten ondooien in de koelkast. Cupcakes met toef kun je wel in de koelkast bewaren als je ze maar goed verpakt.

Hoeveel cupcakes uit een pak Cakemix?

Een 1 kilo verpakking is goed voor 40 - 48 cupcakes. Haal de de ingrediënten uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtoven 160 °C).

Hoe vervoer je cupcakes?

Neem breekbare afwerkingen mee in zo klein mogelijke doosjes en tussen een laagje keukenpapier zodat ze niet gaan schuiven, en vervoer spuitbare afwerkingen in wegwerpspuitzakken die je zorgvuldig afsluit met een diepvriesclip. Neem ze indien nodig mee in een koelbox, zodat ze niet smelten of zuur worden.

Volgende artikel
Hoe veilig is een draagzak?