Real Questions - My baby is drooling a lot. Does that mean he's teething?

Waarom kwijlt mijn baby zo?

Gevraagd door: prof. Hidde de Bruin BA  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 4.3/5 (2 stemmen)

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een baby, dreumes of peuter kwijlt. Een verkoudheid, doorkomende kies of tand, voeding of een onvoldoende ontwikkelde mondmotoriek kunnen de oorzaak van kwijlen zijn. Als jonge kinderen veel kwijlen kan het zijn dat er een tand of kies doorkomt.

Wat betekent het als een baby veel kwijlt?

De reden voor hypersalivatie van een baby is dat de speekselklieren tot de leeftijd van twee maanden niet functioneel zijn. Het is dus vanaf acht weken dat het speeksel wordt gereguleerd. Het kind slaagt er eindelijk in om te slikken en kwijlt daardoor minder.

Hoelang kwijlt een baby?

18 maanden: met anderhalf jaar kwijlen de meeste kinderen niet meer tijdens fijne motorische activiteiten. Je kind kan nog wel kwijlen tijdens het eten, spelen of als hij tanden krijgt. 24 maanden: als je kind 2 jaar is geworden, kwijlt hij waarschijnlijk niet meer, of heel minimaal.

Is kwijlen normaal?

Kwijlen wordt omschreven als “het onwillekeurig speekselverlies uit de mond” hetgeen normaal is bij opgroeiende kinderen tot de leeftijd van ongeveer 18 maanden. Aanhoudend kwijlen na het vierde jaar wordt als pathologisch beschouwd.

Waarom kwijlt een kind?

Oorzaken van kwijlen bij peuters

Als je kind nog klein is, kan hij gaan kwijlen als hij zich inspant. Bijvoorbeeld als hij net leert rollen, kruipen, zitten en staan. Bij een peuter kan kwijlen nog meer oorzaken hebben: Het krijgen van tanden: door de doorkomende tanden en kiezen maken kinderen meer speeksel aan.

36 gerelateerde vragen gevonden

Waarom maakt mijn kind rare geluiden?

Als je kind tics heeft, dan maakt het ongewild geluiden en/of bewegingen. Het kan bijvoorbeeld gaan om oogknipperen, trekken met de mond of neus, een keelgeluid maken of kuchen. Of het maken van gebaren of roepen van woorden of zinnen. Meestal gaan tics na verloop van tijd vanzelf weer over.

Hoe krijg ik mijn kind aan het praten?

Samen spelen is een goede manier om veel met elkaar te praten. Ook spelletjes waarbij je doet alsof, zijn heel goed voor de taalontwikkeling. Verder zijn er veel spelletjes waarbij je kind woorden leert en leert nadenken en onthouden, zoals lotto en memory. Laat je kind ook veel met andere kinderen spelen.

Wat te doen bij veel kwijlen?

Tips tegen teveel speeksel
 1. Door zure producten (zoals citrusvruchten en vruchtensappen), scherpe kruiden en specerijen gaan speekselklieren nog harder aan het werk. Vermijd deze zoveel mogelijk om de speekselaanmaak te verminderen.
 2. Er zijn verschillende medicijnen die speeksel verminderen. ...
 3. Ga naar een logopedist.

Hoe kwijlen stoppen?

Andere therapieën die het kwijlen kunnen verminderen zijn fysiotherapie en/of houdingsoefeningen en een medicamenteuze therapie. Natuurlijk kan er gekozen worden voor een combinatie van behandelingen. De medicijnen die gebruikt kunnen worden zijn: Detropine en Atropine. Ze reduceren de productie van kwijl.

Hoe kan ik kwijlen stoppen?

Behandelen van speekselverlies (kwijlen)

Vaak wordt hiervoor amitriptyline of glycopyrroniumbromide-drank voorgeschreven. Daarvoor kan men bij de revalidatiearts of huisarts terecht. Als alternatief worden ook wel scopolamine-pleisters voorgeschreven, waarbij verminderde speekselproductie/ droge mond een bijwerking is.

Welke leeftijd gaan baby praten?

Je kind gaat steeds meer echte woorden gebruiken, tussen zijn gebrabbel door. De meeste kinderen zeggen hun eerste woorden wanneer zij één tot anderhalf jaar oud zijn.

Wat is brabbelen baby?

Zodra je baby zo'n 4 maanden oud is, begint hij met 'brabbelen'. Dit houdt in dat je kleintje klinkers combineert met medeklinkers. In één ademhaling spreekt hij meerdere lettergrepen uit, waardoor het lijkt alsof het echte woorden zijn.

Hoe oud praat een baby?

Veel baby's beginnen rond de 8 weken te babbelen en bewust geluidjes te maken. De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden.

Hoe merk ik dat mijn baby overprikkeld is?

Vaak herken je of je baby overprikkeld is: hij valt moeilijk in slaap of wordt juist van elk geluid wakker. Is schrikachtig, extreem alert of huilerig. Je baby wil gedragen worden, of juist niet: elke aanraking is een prikkel teveel en veroorzaakt een ontroostbare huilbui.

Hoe herken je een oververmoeide baby?

Signalen van oververmoeidheid:

Lange tijd achter elkaar wakker zijn; • De oogjes wijd open; • Heel actief of overactief; • Onrustig slapen, korte slaapjes. Een oververmoeide baby wordt meestal na korte tijd weer wakker.

Hoe weet je of je baby slecht hoort?

Signalen van slechthorendheid

Het kind reageert niet, vooral als er geen oogcontact is. Het kind zet de televisie of muziek hard. Het kind heeft een vertraagde taal- of spraakontwikkeling. Het kind reageert net iets later (kijkt eerst naar de anderen).

Is kwijlen in je slaap goed?

Het komt ook vaak voor dat mensen al kwijlend in slaap vallen. Er zijn een hoop redenen waarom mensen kwijlen in hun slaap. Een groot deel van de oorzaken is onschadelijk. Echter kan de oorzaak van het nachtelijks kwijlen soms ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid.

Wat breekt speeksel af?

Speeksel bevat verschillende enzymen die een begin maken met de vertering van diverse voedingsbestanddelen, onder andere α-amylase, proteolytische enzymen (eiwitafbraak), lipase (vetafbraak) en polynucleotidasen (DNA- en RNA-afbraak).

Kun je slikken als je slaapt?

Slikken doen we zeer vaak: speeksel wordt overdag twee maal per minuut weggeslikt en tijdens slaap ongeveer eenmaal per minuut. Slikken lijkt eenvoudig, maar is in werkelijkheid een zeer ingewikkeld samenspel van diverse spieren en zenuwen.

Wat is een kwijl?

Ongewild speekselverlies wordt ook wel kwijlen genoemd. Andere woorden die gebruikt worden zijn zeveren of zabberen. Een andere term die ook wel gebruikt wordt is de Engelse term drooling. Er wordt onderscheid gemaakt tussen anterior drooling en posterior drooling.

Welke leeftijd mama en papa zeggen?

Rond de leeftijd van 1 jaar komen de eerste woordjes. Niet perfect, maar wel te begrijpen. Het eerste woordje van je baby is iets dat hij of zij waardevol vindt: choco, pop, papa, mama, auto, poes,…

Wat zegt een kind eerder papa of mama?

Dat kinderen vaak eerder 'papa' dan 'mama' kunnen zeggen, is namelijk makkelijk te verklaren. Het woordje 'papa' heeft - in de meeste talen - namelijk gemakkelijkere klanken en is daarom eenvoudiger uit te spreken voor een baby.

Wat zijn de eerste woordjes van een baby?

De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.

Welke geluiden maakt een baby?

Vijf geluiden
 • Neh – baby heeft honger en wil gevoed worden.
 • Auw – baby is moe en wil slapen.
 • Eh – baby heeft last van een dwarszittend boertje.
 • Eairh – baby heeft last van darmkrampjes.
 • Heh – baby ervaart ongemak (vieze luier, te warm of koud, ongemakkelijke houding)

Hoe herken je een kind met ADD?

Over het algemeen zien we bij kinderen en jongeren met ADD de volgende kenmerken terug:
 • Snel afgeleid zijn, niet goed concentreren.
 • Moeite met plannen, organiseren en keuzes maken.
 • Vergeetachtigheid.
 • Chaotisch.
 • Moeite hebben met luisteren.
 • Moeilijk taken af kunnen maken.
 • Dromerig of afwezig zijn.
 • Vaak dingen kwijt zijn.

Vorige artikel
Waar zet je het babybedje?
Volgende artikel
Waarom een kussen tussen je benen?