Borstvoeding afbouwen - Mijn ervaring en tips

Waarom kolven afbouwen?

Gevraagd door: dr. Dewi van der Linden  |  Laatste update: 13 november 2023
Score: 4.6/5 (13 stemmen)

Afbouwen doe je door de borst te geven of af te kolven wanneer je borsten ongemakkelijk vol aanvoelen. Zo ontstaat er steeds meer tijd tussen het legen, waardoor de moedermelkproductie snel afneemt. Als de borstvoeding pas net op gang is, loopt deze snel terug zodra de borsten niet meer regelmatig worden geleegd.

Kan je zomaar stoppen met kolven?

Als je al wat minder vaak per etmaal kolft, kan je overwegen om per keer steeds minder te kolven. Als je gewend was om per kolfbeurt 100ml te kolven, kolf je gedurende een paar dagen tot een week steeds 80ml. Daarna kolf je gedurende een paar dagen tot een week 60ml per keer. Zo bouw je de hoeveelheid per kolfbeurt af.

Hoe lang kolven bij afbouwen?

Gemiddeld staat er één week voor het afbouwen van één voeding. Hoe snel dit in de praktijk gaat, hangt af van je melkproductie. Moet of wil je toch in één keer stoppen met voeden aan de borst, kolf dan tot je melkproductie voldoende is afgebouwd.

Waarom borstvoeding afbouwen?

(Deels) stoppen met borstvoeding geven

Wil je borstvoeding (gedeeltelijk) afbouwen, dan kun je dit het beste geleidelijk doen. Zo geef je je borsten de tijd om de hoeveelheid melk aan te passen. Hierdoor heb je minder last van stuwing en minder kans om een borstontsteking op te lopen.

Hoe moet je afbouwen met kolven?

− Afbouwen door steeds kleinere hoeveelheden te kolven (minder het aantal ml) Bij deze methode gaat u door met alle voedingen kolven, maar u stopt steeds wat eerder. Wanneer u eerst stopte wanneer u ongeveer 150 ml moedermelk had, stopt u nu bij bijvoorbeeld bij 120 ml, vervolgens 90 ml, enzovoorts.

36 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurd er als je stopt met kolven?

Snel afbouwen met een borstkolf

Doordat de borsten niet meer regelmatig geleegd worden, loopt de productie meestal snel terug. Is je baby net een paar dagen oud, dan zal dit proces heel snel gaan. Voed je al wat langer, dan kan dit enkele dagen tot een paar weken duren.

Hoe stop ik mijn melkproductie?

Stap voor stap borstvoeding afbouwen

Zo bouw je stapje voor stapje af. Geleidelijk de melkproductie afbouwen kun je doen door de borstvoedingen één voor één te vervangen door voeding uit de fles. Je kunt ook natuurlijk afbouwen als je kind vaste voeding gaat eten. Je kind heeft dan minder borstvoeding nodig.

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met borstvoeding geven?

Als je plotseling stopt met borstvoeding geven, kan dat tot stuwing, verstopte kanalen of mastitis leiden. Bovendien is het een abrupte verandering waar het spijsverterings- en immuunsysteem van je baby mee om moet kunnen gaan. Het kan ook in emotioneel opzicht voor jullie beiden moeilijk zijn.

Hoe lang na stoppen borstvoeding geen melk meer?

Na 4 à 7 dagen is je melkproductie aangepast en kan je een volgende borstvoeding vervangen door een fles of een vaste voeding. Door het geleidelijk aan te doen, kunnen je borsten langzaam wennen aan de verminderde melkproductie en zal je minder last hebben van gespannen borsten.

Wat gebeurt er met je borsten na borstvoeding?

Wanneer je geen borstvoeding geeft of wanneer je na enige tijd stopt met voeden, zal het klierweefsel slinken. Vaak is er ook wat vetweefsel verdwenen. Dit maakt dat de borsten zacht en slap aanvoelen. Na enkele menstruatiecycli zal de stevigheid van je borsten weer toenemen.

Kan je om de 2 uur kolven?

Hoe vaker je kolft, hoe meer je de melkproductie stimuleert. Door minder vaak te kolven zal de melkproductie afnemen. In principe stimuleer je de melkproductie het beste als je om de twee à drie uur kolft. 's Nachts mag er wat langere tijd tussen zitten.

Wat is een normale hoeveelheid om te kolven?

Normale hoeveelheden

Mogelijk ga je al snel veel meer melk maken dan je baby nodig heeft. Om de productie ook later gemakkelijk in stand te houden, is ongeveer 750 ml moedermelk per dag nodig.

Hoe lang komt er nog melk uit een tepel?

Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.

Is kolven vermoeiend?

Vraag in het ziekenhuis begeleiding voor een goede start van het kolven en ook het geven van borstvoeding in deze specifieke situatie. De meeste melk komt tijdens de eerste minuten van kolven, zeer langdurig kolven is daarom niet zinvol en erg vermoeiend. Tien tot vijftien minuten per keer is voldoende.

Kan je volledig kolven?

Wil je je eigen moedermelk geven, maar wil je je baby om persoonlijke reden liever niet aanleggen? In dit geval is fulltime kolven wellicht een fijne optie voor je. Wat houdt fulltime kolven in? Fulltime kolven betekent voldoende melk afkolven om je baby enkel met moedermelk te kunnen voeden.

Hoe vaak kolven zonder overproductie?

Als je een voorraadje aan het maken bent, is het belangrijk om je borsten niet onnodig te stimuleren. Zo blijft je melkproductie stabiel. Ga dus niet een extra kolfmoment inlassen tussen de voedingen door, maar kolf één keer per dag na een borstvoeding. Het beste moment om dit te doen is na de eerste ochtendvoeding.

Hoe lang blijf je melk produceren?

De productie van melk kan jaren doorgaan als het kind borstvoeding blijft krijgen. De totale productie neemt echter vaak af na zes a zeven maanden omdat dan meestal met de introductie van vast voedsel wordt gestart waardoor de baby minder moedermelk nodig heeft en dus ook minder (vaak) wil drinken.

Kun je nog 1 keer per dag borstvoeding geven?

Zelfs als je kleine man of vrouw nog maar één of twee keer daags van de borst drinkt, blijft borstvoeding zin hebben. Je geeft namelijk een bom aan antistoffen door. Antistoffen die je kind beschermen tegen allerlei ziektekiemen. En die het immuunsysteem van je kind helpen ontwikkelen en versterken.

Hoe voelt een ontstoken borst?

ie plek herken je meestal aan een pijnlijke, harde plek in je borst ie rood kan zijn en warm aanvoelt. Als je hiernaast koorts of verhoging hebt, is er waarschijnlijk sprake van een borstontsteking. Je ontstoken borst doet hierbij pijn, en jij voelt je waarschijnlijk lamlendig.

Waarom is borstvoeding vermoeiend?

Veel jonge moeders voelen zich moe. Borstvoeding geven neemt letterlijk energie; je lichaam zorgt ervoor dat je baby kilo's groeit! In de periode dat je borstvoeding geeft, is het daarom belangrijk goed voor jezelf te zorgen.

Hoe lang geeft de gemiddelde vrouw borstvoeding?

In Nederland wordt het kind tot ongeveer zes maanden met de borst gevoed. Daarna wordt door de meeste moeders langzaam afgebouwd.

Wat zijn de nadelen van borstvoeding geven?

Nadelen
  • Borstvoeding gaat niet vanzelf: jij en je baby moeten het leren. ...
  • Je bent de enige die je kind kan voeden; je partner kan het niet van je overnemen. ...
  • Je weet nooit hoeveel je baby precies heeft gedronken.
  • Je moet altijd in de buurt van je kind zijn.

Hoelang na bevalling stopt melkproductie?

Je lichaam maakt nu eenmaal automatisch moedermelk aan na de bevalling. Als je ervoor kiest enkel kunstvoeding te geven, zal de melkproductie na ongeveer een week weer langzaam afnemen omdat je je baby niet aanlegt. Je lichaam zal dan geen nieuwe moedermelk aanmaken.

Hoe lang na kolven weer voeden?

Als uw baby ook aan de borst drinkt kolf dan na de voeding. In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.

Kan je borstvoeding weer opwekken?

Je kindje weer aan de borst krijgen, nadat je gestopt of sterk geminderd bent met voeden, is absoluut mogelijk! Zelfs maanden later nog, nadat je stopte met voeden. Naast je kindje weer aan de borst krijgen, is relactatie ook het (terug) op gang brengen van je melkproductie.

Volgende artikel
Hoe ziet een vroege miskraam uit?