Platy problems - dealing with a bully

Waarom jagen mijn platys achter elkaar aan?

Gevraagd door: drs Chris de Bruin B  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (45 stemmen)

Platy mannen houdt je liever alleen met wat vrouwen of met minimaal 4/5 mannen en eventueel wat vrouwtjes. Als je 2 mannen hebt dan zal de dominante continu de zwakkere achterna zitten tot deze dood gaat. Als je 4/5 mannen ofmeer heft dan wordt de agressie verdeeld. Bij Zwaarddragers heb je precies hetzelfde.

Hoeveel platys bij elkaar?

Om platy's te houden heeft u een aquarium nodig van tenminste 50 tot 60 centimeter lang. Neem altijd meer vrouwtjes dan mannetjes omdat de mannetjes de vrouwtjes blijven opjagen om te paren. Eén mannetje per twee tot vier vrouwtjes werkt het beste.

Hoeveel platys in een aquarium?

De Platy is een kleine, actieve vis en heeft daarom niet heel veel ruimte nodig. Een aquarium van 35 liter is groot genoeg voor ongeveer vijf Platy's. Houd het aantal vissen in een kleine bak goed in de gaten, ze planten zich heel snel voort. De beste verhouding bij de Platy is één mannetje per drie vrouwtjes.

Hoe vaak platy's voeren?

Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert.

Hoe kun je zien dat een platy zwanger is?

Ik denk dat mijn platy zwanger is, wat nu? Drachtige vrouwtjes herken je gemakkelijk aan het uitdijende midden van hun lichaam, net zoals bij mensen krijgen ze dus een bolle buik. Doordat de huid op die plaats wordt uitgerokken krijgen ze daar een lichtere kleur, zeker vlak voor ze gaan baren.

32 gerelateerde vragen gevonden

Kunnen platys in koud water?

Buiten de goudvis kunnen ook Platy, Guppen, en Chinese Danio's in koudwater gehouden worden. Mocht u nog op zoek zijn naar een andere koudwater vis dan horen wij dit graag van u.

Hoe herken je een mannetjes platy?

De mannelijke Platy heeft een puntige aarsvin, het vrouwtje een meer ronde aarsvin. Bevruchte vrouwtjes zijn te herkennen aan de donkere "drachtigheidsvlek" en aan de gespannen buik. Nadat ze ongeveer vier tot zes weken zwanger zijn geweest, gaan ze bevallen. Platy's krijgen gemiddeld 40 jongen per keer.

Hoelang kan een platy zonder eten?

Hoe lang kunnen vissen het volhouden zonder voedsel? Vissen kunnen maar een paar dagen zonder voedsel. Als je op vakantie gaat, zorg er dan voor dat je een manier hebt om je vissen te voeren.

Wat gebeurt er als je vissen te veel eten geeft?

Een overdaad aan voedsel in het aquarium, zal gaan rotten. Tropische vissen kunnen hierdoor ziek worden en het water word erg belast. Sommige mensen denken dat vissen altijd honger hebben omdat ze om voedsel smeken. Dit is echter een geconditioneerd gedrag van de vis zoals "de hond van Pavlov".

Kunnen vissen een week zonder voer?

De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.

Welke vissen kunnen samen met platys?

Platies zijn doorgaans kleine vissen, niet groter wordend dan een totale lengte van zo'n 7 centimeter, hoewel af en toe wel grotere exemplaren zijn gemeld. Het zijn tamelijk vreedzame vissen en ze gaan goed samen met een aantal kleinere soorten zoals Neon tetra's, Corydoras, Loricariidae etc.

Hoeveel platys in 60 liter?

15 platy's enkel is geen probleem almede guppen of kadinaleen etc etc.. maar gemengd kan je vaak maar 2 a 3 soorten bij elkaar doen 3x5 =15 dus das ook wel echt de maximale bezetting voor een 60cm bak.

Hoe vaak platy zwanger?

Nadat ze ongeveer vier tot zes weken zwanger zijn geweest, gaan ze bevallen. Platy's krijgen gemiddeld 40 jongen per keer. Het aantal kan echter ook oplopen tot honderd. Platy's zijn heel makkelijk in een aquarium te houden en doen het goed bij heel veel andere vissoorten.

Kan een platy alleen zijn?

Het aquarium voor de Platy's is best minimaal 50 cm. Je kan ze alleen houden of als groepje maar ze zijn ook uitermate geschikt voor een gezelschapsaquarium met normale filter en geen al te sterke stroming.

Kunnen platys bij garnalen?

Garnalen (5): grotere vissen durven garnalen wel eens op te eten. Zeker als je garnalen wilt kweken kan je ze enkel combineren met de kleinste visjes (vb: Platy, Dwergrasbora, Guppy of Pareldanio) die de jongen niet opeten.

Hoe lang dragen platy?

Een zwangere platy zal ongeveer na 4 a 6 weken bevallen. Zoals bij guppy's is de zwangerschap eenvoudig te herkennen aan de dikke buik. Bij een platy ziet de buik er vrij gespannen uit. Niet alleen aan het bolle buikje kan je zien dat ze zwanger is.

Hoe weet je of je vissen genoeg zuurstof hebben?

Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.

Hoe komkommer in aquarium?

Een van de gemakkelijkste dingen om te voeren is komkommer. Gewoon een plankje afsnijden, de schil eraf en een (schoon) theelepeltje er door prikken. Door het lepeltje blijft de komkommer mooi op de bodem liggen. De komkommer hoeft niet van te voren gekookt te worden.

Hoe vaak moet je een vissenkom schoonmaken?

Een vissenkom maak je regelmatig schoon. Het belangrijkste is dat je het water wekelijks voor een deel (25-50%) ververst. Water in een vissenkom vervuilt snel, onder andere omdat goudvissen smeerpoetsen zijn. Ze zwemmen, zeker in een vissenkom, snel in hun eigen uitwerpselen en etensresten.

Kunnen platys in vijver?

De Platy's zijn ideale bewoners voor zo'n vijver omdat ze redelijk wat kou kunnen hebben en zich kunnen voeden met zowel insecten als (draad)algen. Daarnaast worden ze niet groot en planten ze zich erg gemakkelijk voort.

Hoe laat vissen voeren?

Voer in geen enkel geval te veel in één keer: nooit meer dan dat de vissen in een paar minuten op kunnen eten (vers groenvoer is de uitzondering op deze regel). In het ideale geval geef je het voer in meerdere porties, verdeeld over de dag, maar op zijn minst 's ochtends en 's avonds.

Hoe vaak moet je een aquarium verversen?

De officiële richtlijn is om het water in uw aquarium elke 7 tot 14 dagen te verversen. Afhankelijk van het vissenbestand zou u meer of minder moeten verversen. Met genoeg planten en filtratie kunt u het uitstellen tot elke 14 dagen.

Kan een platy van geslacht veranderen?

Ja, die verandering kan weld egelijk plaatsvinden bij platy's.

Kunnen platys bij goudvissen?

Ook stellen platy's andere eisen aan het aquarium dan goudvissen, van waardes durf ik niks te zeggen maar platy's houden ook wel van wat beplanting en goudvissen eten dat over het algemeen op.

Welke vissen hebben geen verwarming nodig?

Goudvissen, Danio's, vijvervissen en sluierstaarten kunnen op koud water. Guppen, enkele dwerggarnalen en Platy's kunnen op kamertemperatuur en koudwater van +-19 graden. Zonder aquarium heater als de watertemperatuur niet veel schommelt.

Vorige artikel
Welke vis bevat zware metalen?