Tienermoeder | Jurre's Date met Michelle

Waarom is tienerzwangerschap een probleem?

Gevraagd door: Rosa Turan  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (22 stemmen)

Bij een tienerzwangerschap is het onvolgroeide lichaam van het meisje vaak niet klaar voor een zwangerschap en bevalling. Langdurige bevallingen kunnen leiden tot ernstige, blijvende schade aan het lichaam van de moeder en zelfs de dood van moeder of baby.

Wat is het probleem van tienerzwangerschappen?

Gevolgen van tienerzwangerschap

Ze vinden het lastig om een opleiding of werk te combineren met het jonge ouderschap. Er ontstaan spanningen in de relatie en of opvoeding van het kind. Ze maken hun opleiding daardoor niet altijd af, vallen terug op een uitkering en lopen een grote kans op armoedeval.

Is mijn dochter zwanger?

Zwangerschapstest. Als je dochter vermoedt dat ze zwanger is of als je zoon denkt dat hij een meisje zwanger heeft gemaakt, doe dan eerst een zwangerschapstest. Deze test kan ze het best tweemaal doen om zeker te zijn van de uitslag.

Hoe kan je tienerzwangerschap voorkomen?

Tien manieren waarop Plan strijdt tegen tienerzwangerschappen
 • Strijd tegen armoede. ...
 • Seksuele voorlichting. ...
 • Informeren over de gevolgen. ...
 • Gewoonten doorbreken. ...
 • Zelfvertrouwen en bewustwording. ...
 • Lobbyen voor verandering. ...
 • Taboes doorbreken. ...
 • Opvang en zorg.

Wat hebben tienermoeders nodig?

Is gezonde voeding voor iedere zwangere belangrijk, voor een tienermoeder is het nog eens extra belangrijk. Een tiener is nog niet volgroeid en heeft daarom extra voedingstoffen, mineralen en vitaminen nodig voor haar eigen groei. Daar komen alle stoffen die de baby extra nodig heeft nog eens bij.

43 gerelateerde vragen gevonden

Hoe ontstaat tienerzwangerschap?

Oorzaken tienerzwangerschappen

Kindhuwelijken zorgen er enerzijds voor dat meisjes op veel te jonge leeftijd zwanger raken. Want vanaf de dag van het huwelijk wordt van hen verwacht dat zij seks hebben met hun man. Anderzijds moeten meisjes die jong zwanger zijn vaak trouwen met de vader van het toekomstige kind.

Hoe ga je om met tienermoeders?

Aangifte van je kind. Binnen drie dagen na de bevalling moet je kind worden ingeschreven bij de gemeente waar je kind geboren is.
...
Tips voor na de zwangerschap
 1. Bezoeken consultatiebureau. ...
 2. Aangifte van je kind. ...
 3. Erkenning regelen (samen met vader van het kind). ...
 4. Ouderlijk gezag regelen.

Kan je zwanger worden als je 15 bent?

Wanneer een meisje onder de 20 jaar zwanger wordt, spreken we van een tienerzwangerschap. Vaak is een tienerzwangerschap ongepland. De zwangerschap verloopt over het algemeen zoals elke andere. Tienermoeders krijgen met dezelfde dingen te maken als alle andere moeders.

Hoe vaak komen tienerzwangerschappen voor?

Aantal tienerzwangerschappen per leeftijdscategorie

In 2010 werden er 31 op 1.000 meisjes tussen 18-19 jaar zwanger, in 2017 waren dat er 20 op 1.000. Binnen de groep 15-17 jarigen treedt er een daling op van 10 op 1.000 meisjes naar 6 op 1.000 in 2017.

Kan je zwanger worden als je 13 bent?

De zaadcellen van de man kunnen dan de eicel van de vrouw bevruchten. Meisjes die al heel jong ongesteld zijn geworden, zouden dus op de leeftijd van 11 jaar een baby kunnen krijgen. Ook voor je eerste menstruatie kun je zwanger raken. de menstruatie zit namelijk aan het einde van je cyclus (proces van je menstruatie).

Kan ik iemand anders zijn kind erkennen?

U kunt een kind ook erkennen als het al ouder of zelfs meerderjarig is. Dit kan in elke gemeente in Nederland. Vanaf 12 jaar heeft u schriftelijke toestemming nodig van het kind en de moeder. Na 16 jaar is alleen toestemming van het kind nodig.

Wat zeg je tegen je dochter die zwanger is?

Hoera, jullie zijn in verwachting! We zijn zo blij dat we weer een klein kindje in de familie mogen verwelkomen. Hopelijk gaat de zwangerschap voorspoedig en krijgen jullie een gezond kindje!

Hoeveel geld krijg je als tienermoeder?

Als je jonger dan 18 jaar bent én nog thuis woont, dan kun je een babyuitkering aanvragen bij je gemeente. Het geld dat je ontvangt is uitsluitend bedoeld voor de verzorging van je baby. De hoogte van de uitkering verschilt per gemeente, maar meestal is het bedrag ongeveer €200 per maand.

Wat is een tienervader?

Erkennen van het kind

Als je niet getrouwd bent, kan je (ex-)vriend, toch officieel het vaderschap van het kind op zich nemen. Dit wordt het erkennen van het kind genoemd. In dat geval is je vriend de juridische vader en dat heeft de volgende consequenties: Jullie kind kan zijn achternaam én nationaliteit krijgen.

Wat moet je doen als je zwanger bent en niet wilt zijn?

Als je de zwangerschap wil stoppen verwijst de huisarts je naar een (abortus)kliniek. Je kan ook direct een afspraak maken bij een kliniek, zonder naar de huisarts te gaan. Daar praat je ook eerst met een arts die jou kan helpen bij jouw keuze. Als je de zwangerschap wil stoppen, spreek je daarna een behandeling af.

Hoeveel tienerzwangerschappen zijn er?

Op 1 januari 2020 waren er in totaal 1.643 tienermoeders. De dalende trend zet door. In 2019 ging het om 1.779 jonge moeders. Ook het aantal geboren kinderen van meisjes onder de 20 jaar is gedaald.

Welk land heeft de meeste tienermoeders?

De hoogste aantallen tienermoeders zijn in Bulgarije (41,3 moeders per duizend meisjes) en Roemenië (36,6).

Hoeveel onbedoelde zwangerschappen?

1 op de 5 vrouwen was onbedoeld zwanger

In vergelijking met andere landen zijn er in Nederland weinig tienerzwangerschappen. Tegelijk is in Nederland 1 op de 5 vrouwen ooit onbedoeld zwanger geweest. 68% van deze zwangerschappen was ook ongewenst.

Wat is de maximale leeftijd om zwanger te worden?

Het aantal vrouwen van 35 jaar en ouder dat zwanger is of van plan is zwanger te worden, is nog nooit zo hoog geweest. Medisch gesproken hebben we het over een late zwangerschap vanaf 38 jaar oud. Maar op 35-jarige leeftijd zijn de eicellen, net als de rest van je lichaam, al onderhevig aan een verouderingsproces.

Wat is de beste leeftijd om een kind te krijgen?

De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden.

Kan een meisje van 9 jaar zwanger worden?

Vruchtbaarheid bij meisjes

Omdat de eisprong voor de menstruatie plaatsvindt, kan een meisje al enkele weken voor de eerste menstruatie zwanger raken. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun tiende en vijftiende jaar. Gemiddeld zijn vrouwen tot hun vijfenveertigste jaar vruchtbaar.

Wat zeg je tegen iemand die een kind krijgt?

Traditionele wens als geboorte felicitatie

Van harte gefeliciteerd met de geboorte van Naam! We hopen dat alles goed is gegaan en wensen jullie heel veel geluk samen! Hoera, Naam is geboren! Van harte gefeliciteerd.

Hoe vertel je een kind dat je zwanger bent?

Geef een zo eerlijk mogelijk antwoord op de eventuele vragen van je kind, aangepast aan zijn of haar belevingswereld. Laat je kind bijvoorbeeld alvast plaatjes zien van de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder en vertel dat het kindje uit je buik komt als het helemaal af en groot genoeg is.

Wat zet je op een kaartje voor iemand die zwanger is?

Aanstaande ouders kunnen een kort verhaaltje vaak hartstikke waarderen.
 1. Gerommel in je buik van het kindje zo klein, Duwtjes en schopjes, iedere beweging voelt zo fijn. ...
 2. Een nieuw leven, een klein wonder. Om trots op te zijn, heel bijzonder. ...
 3. Vanaf nu niet meer met twee. Vanaf nu een heus gezin. ...
 4. Geniet van je zwangerschap,

Volgende artikel
Hoelang kan een kind van 1 lopen?