Q&A mijn tweede zwangerschap

Waarom is mijn 2de zwangerschap veel zwaarder?

Gevraagd door: Kay van Hemert M  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.9/5 (25 stemmen)

Je lichaam is – of je het nu wilt accepteren of niet – een stuk meer uitgezakt dan de eerste keer. Dat maakt een hoop dingen heel anders. Je buik wordt bijvoorbeeld een stuk sneller zichtbaar en lichamelijk kan de zwangerschap veel zwaarder zijn.

Waarom groeit buik sneller bij tweede zwangerschap?

Ben je voor de tweede keer zwanger? Dan zijn je buikspieren opgerekt door je eerdere zwangerschap en vaak niet meer zo stevig. Hierdoor is je zwangere buik bij een tweede of volgende zwangerschap meestal sneller zichtbaar voor anderen.

Wat doet een tweede zwangerschap met je lichaam?

Grotere buik

Het kan zijn dat je buik bij een tweede zwangerschap eerder zichtbaar is dan bij een eerste. Dit komt doordat je buikspieren niet meer zo stevig zijn, waardoor ze sneller uitrekken door de groei van je zwangere buik). Ook voel je de baby waarschijnlijk eerder bewegen.

Waarom niet zwanger van tweede?

Het niet zwanger worden kan natuurlijk ook aan de man liggen. Als het bij de tweede niet lukt kan het zo zijn dat de man na de eerste een zaadprobleem heeft ontwikkeld. Dat kan allerlei oorzaken hebben en dan spreken we ook van secundaire subfertiliteit. Een spatader kan bijvoorbeeld invloed hebben op de zaadkwaliteit.

Wat zegt eerste bevalling over tweede?

Je tweede bevalling zal dus waarschijnlijk een stuk sneller gaan dan de eerste. Dit heeft te maken met dat je baarmoederhals en bekken al een keertje zijn opgerekt, wat het makkelijker maakt om de baby erdoor te laten. Vooral de vroege fase van de bevalling (de latente fase) kan sneller gaan bij een tweede bevalling.

33 gerelateerde vragen gevonden

Kun je voorspellen wanneer je gaat bevallen?

Het is niet te voorspellen wanneer en hoe een bevalling begint. Het is mogelijk dat je een aantal dagen voordat de bevalling zich aankondigt, al last hebt van onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. Dit zijn de zogenaamde oefenweeën.

Hoeveel weken bevallen tweede kind?

Vanaf 37 weken zwangerschap mag je officieel gaan bevallen. Echter bevallen de meeste vrouwen bij een eerste zwangerschap NA de uitgerekende datum, dus tussen de 40-42 weken zwangerschap. Je ziet vaak bij een tweede zwangerschap, dat ze iets eerder gaan bevallen dan dat ze bij hun eerste zwangerschap zijn bevallen.

Kun je ineens onvruchtbaar worden?

Verklevingen in de baarmoeder, bijvoorbeeld na een operatie of abortus. Afwijking aan de baarmoeder, bijvoorbeeld een vormafwijking, endometriose of de aanwezigheid van vleesbomen. Moeilijk doordringbaar baarmoederhalsslijm waardoor de zaadcel de eicel niet kan bereiken.

Hoe weet je of je een tweede kind wil?

Voor het ene stel staat meteen vast dat ze graag twee of meer kinderen zouden willen, anderen twijfelen of ze één kind genoeg vinden. Hoe weet je of je wel of geen tweede kind wilt? Dat is in de eerste plaats natuurlijk iets om met je partner te bespreken. Neem daar de tijd voor en respecteer elkaars mening.

Is een tweede zwangerschap anders?

Effecten van een eerdere zwangerschap

Elke zwangerschap is anders dan de vorige. Dat je bij de eerste zwangerschap last had van bepaalde kwaaltjes, betekent niet dat je dit deze zwangerschap weer ervaart en vice versa. In sommige gevallen kan een eerdere zwangerschap effect hebben op een tweede of derde zwangerschap.

Hoe weet ik dat de bevalling nadert?

Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.

Hoe snel zie je een lichamelijke verandering bij een tweede zwangerschap?

Tweede zwangerschap lijkt sneller te gaan

Die kwaaltjes en buik die steeds dikker wordt zijn niet nieuw meer, waardoor je er minder bij stilstaat.

Welke week groeit je buik het hardst?

Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.

Kun je bij 6 weken zwangerschap al een buikje zien?

Als je 6 weken zwanger bent, kan je onderbuik licht naar voren gaan staan. Helaas is het nog niet je baarmoeder of baby die je ziet. Waarschijnlijk komt je opgezette buik bij 6 weken zwangerschap door je veranderde darmen. Door de invloed van zwangerschapshormonen gaan je darmen namelijk langzamer werken.

Hoe snel groeit je buik bij zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap groeit je baby van een klompje cellen uit tot een voldragen baby van gemiddeld 3,5 kilo. Je buik groeit gedurende 9 maanden mee en maakt dus ook een flinke groei door. Niet alleen je baby is de oorzaak van die groei; ook de placenta en het vruchtwater nemen aardig wat plek in.

Hoe groot is de kans dat je onvruchtbaar bent?

Onvruchtbaarheid treft zowel mannen als vrouwen. Bij 30% van de koppels is de vrouw onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is de man onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is zowel de man als de vrouw onvruchtbaar.

Wat kan de oorzaak zijn van niet zwanger worden?

minder vaak een eisprong of geen eisprong. de kwaliteit van het zaad is minder goed. problemen tussen het zaad en het slijm in je baarmoederhals. je eileiders zijn niet goed open.

Hoe groot is de kans op onvruchtbaarheid?

Ruim vijftig procent van de vrouwen die proberen zwanger te raken van hun eerste kind is na drie maanden zwanger. Na een half jaar is bijna zeventig procent zwanger. Na anderhalf jaar zijn acht van de tien vrouwen zwanger. Uiteindelijk blijft zo'n drie procent van de vrouwen onvrijwillig kinderloos.

Hoe lang moet je blijven liggen om zwanger te worden?

Blijf na het vrijen nog even liggen en geniet na met je partner. Veel vrouwen gaan na het vrijen direct naar het toilet. Het is goed om na het vrijen te plassen, want dit maakt de kans op een blaasontsteking kleiner. Maar voor een grotere kans op een zwangerschap kan je het beste tien minuten op je rug blijven liggen.

Hoe lang duurt gemiddeld een tweede bevalling?

Bij je eerst kind duur de uitdrijving gemiddeld 45 minuten, maar soms ook ruim 1,5 uur. Bij je tweede of volgende kind verloopt de uitdrijving meestal veel sneller, gemiddeld 20 minuten. De beste manier om te persen is de 'natuurlijke'manier.

Hoe snel ontsluiting tweede kind?

Bij een eerste bevalling kun je uitgaan van ongeveer 1 - 1,2 cm ontsluiting per uur, bij een tweede bevalling kan dat al snel 1,5 cm per uur zijn. Dus zo zit je sneller aan de benodigde 10 cm.

Hoeveel procent bevalt na 40 weken?

Ruim 75% van de zwangere vrouwen bevalt vlak voor of vlak na de uitgerekende datum. Na 42 weken is 6 tot 9% van de zwangere nog niet bevallen. Officieel ben je pas over tijd na 42 weken zwangerschap. Beval je tussen de 37 en 42 weken zwangerschap dan is dat heel normaal en mag je gewoon thuis bevallen.

Hoe lang kan het rommelen voor bevalling?

Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling.

Hoe laat beginnen de meeste bevallingen?

De meeste bevallingen beginnen tussen de 37e en 42e week. Maar wanneer begint de bevalling nou eigenlijk en waaraan kun je dat merken? In ongeveer 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën, in 10% met het breken van de vliezen.

Volgende artikel
Kan je van school veranderen mbo?