Onderzoek naar hoge bloeddruk bij zwangere vrouwen

Waarom is hoge bloeddruk gevaarlijk bij zwangerschap?

Gevraagd door: ds. Ashley Moet LLB  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (36 stemmen)

Als je bloeddruk te hoog wordt, dan zijn je bloedvaten vernauwd. Dat vermindert de doorstroming van je placenta. Je baby krijgt dan minder voedingsstoffen en zuurstof via de placenta. Is de bloeddruk steeds hoger dan 140/90 , dan kom je onder controle bij de gynaecoloog.

Wat veroorzaakt hoge bloeddruk bij zwangerschap?

De oorzaak van een hoge bloeddruk in de zwangerschap is onbekend. Waarschijnlijk spelen de aanleg en de ontwikkeling van de placenta in het begin van de zwangerschap een rol.

Wat te doen bij een hoge bloeddruk zwangerschap?

U mag dus een normale hoeveelheid zout gebruiken. Of u door rust hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kunt voorkomen, is nooit goed onderzocht. Als uw bloeddruk verhoogd is, adviseert de verloskundige of arts vaak rust. Denk aan het verminderen of stoppen met werk buitenshuis of het regelen van extra hulp thuis.

Hoe hoog mag je bloeddruk zijn tijdens zwangerschap?

De normale waarde voor je bloeddruk ligt rond de 120/80 (bovendruk/onderdruk). Hier zijn echter uitzonderingen op. Als je voor je zwangerschap altijd een relatief lage tensie had, kan 120/80 voor jou aan de hoge kant zijn.

Hoe laag mag je bloeddruk zijn tijdens zwangerschap?

Men spreekt van een lage bloeddruk tijdens zwangerschap wanneer de bloeddruk onder een waarde van 90/60 (bovendruk en onderdruk) daalt. Buiten de zwangerschap om, kan een lage bloeddruk weinig kwaad. Het is in veruit de meeste gevallen hooguit vervelend.

18 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een normale hartslag tijdens zwangerschap?

Als je hart rustig en regelmatig klopt, is er niks aan de hand. Je kan dit vaststellen door het aantal hartslagen in één minuut te tellen door te luisteren of door aan de binnenzijde van je pols te voelen. Een normale hartslag slaat tussen de 60 en 100 keer per minuut. Dit varieert per persoon.

Is je hartslag hoger als je zwanger bent?

Het hart moet in de zwangerschap extra bloed rondpompen. De hartslag wordt ook hoger en het hart is iets vergroot. Een gezond hart kan dit prima aan, maar bij inspanning of warmte bijvoorbeeld kan het hart dan soms wat op hol slaan wat jij voelt als hartkloppingen. Niets om je zorgen over te maken overigens.

Wat is een hoge hartslag?

De medische term voor een hoge hartslag is tachycardie. De hartslag ligt dan boven de 100 slagen per minuut.

Kun je je hart in je buik voelen?

U merkt meestal niets van een verwijde buikslagader. Sommige mensen hebben wel klachten, zoals vage buikpijn of rugpijn. Ook voelen sommige mensen de slagader kloppen in hun buik.

Waar zit buikslagader?

In uw buik wordt dit grote bloedvat de buikslagader genoemd. In uw buik splitst de buikslagader in 2 slagaderen die naar de benen gaan. Dit is ongeveer ter hoogte van uw navel. De buikslagader is normaal ongeveer 2 centimeter breed.

Kun je je aorta voelen kloppen?

Bij een aorta-aneurysma in de buikholte kun je soms een kloppende massa in de buik voelen. Bij een aorta-aneurysma in de borstholte heb je soms ongemakken en pijn op de borst, of heesheid.

Hoe weet je dat je een aneurysma hebt?

Onderzoek en diagnose

We kunnen zien of u een aneurysma hebt met een ct-scan en een Duplex-onderzoek. CT-scan van de buik: Een ct-scan van de buik is een onderzoek waarbij met behulp van röntgenstraling de organen en de bloedvaten in de buik worden afgebeeld.

Hoe hoog mag je hartslag zijn?

Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo is de hartslag in rust lager dan wanneer je je inspant. Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut.

Hoe hoog mag een hartslag zijn?

Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.

Is hartslag van 90 te hoog?

Een normale hartslag is tussen de 60 en 90 slagen per minuut, bij rustig zitten. Bij bewegen of stress wordt de hartslag sneller. Bij sporten kunt u bijvoorbeeld een hartslag van 160 slagen per minuut hebben.

Wat zijn de symptomen van zwangerschap?

  • Je wordt niet ongesteld. De meeste vrouwen komen erachter dat ze zwanger zijn wanneer ze niet ongesteld worden. ...
  • Misselijkheid. ...
  • Gevoelige borsten. ...
  • Buikpijn. ...
  • Bloedverlies. ...
  • Vaak moeten plassen. ...
  • Bijzondere eetlust. ...
  • Vermoeidheid.

Kun je de hartslag van je baby voelen?

Je kan het hartje van je baby horen vanaf 12 weken zwangerschap. Je beluistert het waarschijnlijk voor het eerst tijdens de termijnecho. Voor deze tijd zit de baarmoeder nog verstopt achter je schaambeen. De geluidsgolven kunnen niet door dit bot heen.

Wat verstaat men onder hartkloppingen?

Bij hartkloppingen voelt u uw eigen hart in uw borstkas of keel kloppen. Uw hart bonst hevig, de hartslag is snel of onregelmatig (het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer). Meestal kunnen hartkloppingen geen kwaad.

Wat te doen bij IJzertekort tijdens zwangerschap?

IJzertekort tijdens de zwangerschap voorkomen

De opname van ijzer in voeding wordt bevorderd door het gelijktijdig eten van producten waar veel vitamine C in zit. IJzer vind je bijvoorbeeld in: Graanproducten, vooral volkoren graanproducten. Vlees, vis en gevogelte.

Hoe laag kan je bloeddruk zijn?

Normaal is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 95 mmHg. Mannen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 110/70 mmHg. Vrouwen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 100/60 mmHg.

Wat gebeurt er als je bloeddruk te laag is?

Een lage bloeddruk is meestal onschuldig

Een lage bloeddruk is over het algemeen beter dan een hoge bloeddruk. Een lage bloeddruk waar je geen last van hebt kan meestal geen kwaad. Vaak wordt een lage bloeddruk per toeval ontdekt. Bij een lage bloeddruk is meestal geen behandeling nodig.

Volgende artikel
Wat werkt snel laxerend baby?