Waarom is het Kinderwetje ontstaan?
Gevraagd door: Seth van der Ven | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.4/5 (50 stemmen)
De fabriek uit, de school in. Kinderen zijn goedkope arbeidskrachten en daarom willen fabriekseigenaren hen graag als personeel. Naarmate het aantal fabrieken toeneemt, groeit ook het verzet tegen kinderarbeid. In 1874 verbiedt het Kinderwetje van Van Houten arbeid van kinderen tot twaalf jaar.
Waarom moesten kinderen werken in de fabriek?
In de negentiende eeuw groeit de industrie hard in Nederland. Fabriekseigenaren maken gebruik van kinderarbeid omdat kinderen weinig kosten. Arme ouders laten hun kinderen werken om rond te komen. Het verzet tegen kinderarbeid groeit vanwege de slechte werkomstandigheden.
Wat houd het Kinderwetje in?
De wet heet Wet houdende maatregelen tot het tegengaan van overmatigen arbeid en verwaarlozing van kinderen, maar wordt beter bekend als het Kinderwetje van Van Houten. Deze wet bepaalt dat kinderen onder de twaalf jaar niet in fabrieken mogen werken.
Waar heeft Samuel van Houten voor gezorgd?
Hij werd vooral bekend door zijn Kinderwetje uit 1874 waarin bepaalde vormen van kinderarbeid werden verboden. Dit was de tweede sociale wet in Nederland, na de Armenwet in 1854. Zijn argumentatie voor zijn streven naar een corrigerende overheid berustte op economische motieven.
Waarom was er kinderarbeid in de 19de eeuw?
Kinderarbeid komt overal ter wereld voor. Tot aan de 19e eeuw was kinderarbeid in Nederland heel gewoon. Veel kinderen moesten werken, omdat het gezin anders te weinig geld verdiende om eten, drinken, kleding en onderdak te kunnen betalen. Vroeger dachten de mensen dat het geen kwaad kon om de kinderen te laten werken.
Waarom was er in 1870 veel kinderarbeid?
De mensen hoopten daarom op een beter leven maar die kregen zij niet. De mensen moesten lange dagen werken, minimaal 15 uur, voor weinig geld en de mensen werden slecht behandeld. Vooral voor de kinderen was het werk zwaar. Zij moesten lange dagen werken en kregen heel weinig geld voor dit werk.
Waar kwam kinderarbeid vroeger voor?
Vroeger waren de mensen erg arm. En daarom werden ook de kinderen naar de fabriek gestuurd om geld te verdienen. Kinderen moesten 6 of 7 dagen in de week iedere dag van 9 tot 16 uur werken voor soms maar 10 cent per dag. In 1860 werkten een half miljoen Nederlandse kinderen in fabrieken.
Waarom wilde Samuel van Houten kinderarbeid afschaffen?
Kinderarbeid als roofbouw
Van Houten zag het nut niet in van de economische gevolgen van kinderarbeid. De reden voor hem om kinderarbeid af te schaffen was dan ook het economisch voordeel dat de afschaffing volgens hem op zou leveren. Hij zag kinderarbeid als roofbouw op het nationaal productieve vermogen.
Waar woonde Samuel van Houten?
Samuel van Houten Samuel van Houten werd op 17 februari 1837 geboren in Groningen als de zoon van een houthandelaar. Hij studeerde rechten in Groningen en was in die stad van 1859 tot 1869 advocaat.
Hoe keken de fabriekseigenaren naar kinderarbeid?
De fabriek uit, de school in. Kinderen zijn goedkope arbeidskrachten en daarom willen fabriekseigenaren hen graag als personeel. Naarmate het aantal fabrieken toeneemt, groeit ook het verzet tegen kinderarbeid. In 1874 verbiedt het Kinderwetje van Van Houten arbeid van kinderen tot twaalf jaar.
Wat zijn de regels in Nederland tegen kinderarbeid?
De Wet zorgplicht kinderarbeid verplicht bedrijven om kinderarbeid in hun keten op te sporen, te voorkomen en aan te pakken. Bedrijven moeten verklaren dat zij zorgvuldig werken om te voorkomen dat hun goederen of diensten met behulp van kinderarbeid tot stand komen.
Hoe is het Kinderwetje Van Houten ontstaan?
Op 19 september 1874 werd op aandringen van Samuel een wet aangenomen. Hierbij was het verboden om kinderen jonger dan twaalf jaar in dienst te hebben. Dit was de eerste sociale wet in Nederland genaamd: 'Kinderwetje van Van Houten'.
Waarom is er kinderarbeid in de kledingindustrie?
Veel gezinnen verdienen bovendien geen leefbaar loon, wat er voor zorgt dat ze geen toegang hebben tot de meest basale levensbehoeften zoals water, onderdak en voeding. Dit kan als gevolg hebben dat kinderen op andere plekken worden ingezet om voor inkomsten te zorgen.
Waar komt kinderarbeid nog steeds voor?
Kinderarbeid komt voornamelijk voor in de landbouw (Afrika en Zuid-Amerika) en in de industrie (Azië). Met name in India, Bangladesh en Pakistan werken veel kinderen in de tapijtindustrie. Kinderen werken ook in de mijnbouw. Zo is in Peru 20 procent van de arbeiders in de goudmijnen tussen de 11 en 18 jaar.
Waarom is kinderarbeid een probleem?
Kinderarbeid heeft gevolgen voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Omdat kinderen makkelijk uit te buiten, goedkope arbeidskrachten zijn, worden zij eerder ingehuurd dan volwassenen. Daarmee leidt kinderarbeid tot lagere lonen en hogere werkloosheid onder volwassenen.
Wat is het Kinderwetje van Van Houten wikikids?
De wet van Van Houten moest hier een eind aan maken. In de wet stond dat het verboden was om nog langer kinderen tot twaalf jaar in te zetten als arbeider. De wet werd in het gewone leven vaak genegeerd en er waren nog steeds veel kinderen actief als arbeider. Hier kwam een eind aan bij de Kinderwetten van 1901.
Wat ontdekte Conrad Van Houten?
Coenraad Johannes van Houten (15 maart 1801, Amsterdam - 27 mei 1887, Weesp ) was een Nederlandse scheikundige en chocolademaker die bekend is voor het alkaliseren van cacaomassa, de bewerking met alkalische zouten om de bittere smaak te verwijderen en de cacao beter wateroplosbaar te maken.
Is er nog steeds kinderarbeid?
Wereldwijd zijn er 160 miljoen kinderen die werken. Dat is 10 procent van alle kinderen in de wereld. Meer dan de helft van deze kinderen doet erg risicovol werk, bijvoorbeeld in de prostitutie of werk met giftige stoffen. Ongeveer 1 op de 3 kinderen tussen de 5 en 14 jaar gaat niet naar school.
Welke maatregelen werden worden er genomen om kinderarbeid tegen te gaan?
Kinderen hebben het recht beschermd te worden tegen gedwongen werk. En tegen het doen van werk dat gevaarlijk of schadelijk voor de gezondheid is. Dit staat in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (artikel 32). Bovendien moet er voldoende tijd overblijven voor onderwijs, spelen en rust.
Waarom werkte het Kinderwetje van Van Houten niet?
Dit was een omissie, omdat de lage lonen er vaak de oorzaak van waren, dat ouders hun kinderen arbeid lieten verrichten. Doordat de uitvoering van de wet nauwelijks gecontroleerd werd, ging in de praktijk het inzetten van jonge kinderen in fabrieken op verschillende plaatsen gewoon door.
Welke winkels maken gebruik van kinderarbeid?
Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.
Welke organisaties zijn er tegen kinderarbeid?
Stop Kinderarbeid is een coalitie van de Algemene Onderwijsbond (AOb), Mondiaal FNV, Hivos, ICCO Coöperatie en Kerk in Actie, de Landelijke India Werkgroep (LIW) en Stichting Kinderpostzegels Nederland.
Welke vormen van kinderarbeid komen voor?
- - Textiel: kinderen hebben kleinere handen en kunnen dus secuurder werken. Denk aan Naaien, borduren, weven, klossen.
- - Industrie: veel kinderen werken in de tapijtindustrie. Ze moeten tapijten knopen. ...
- - Dienstverlening: dit zie je vooral in de stad. ...
- - Huishouding: dit zijn bijna altijd meisjes.
Hoeveel dagen mag mijn kind naar de peuterspeelzaal?
Hoe krijg je geen kind?