Wanneer een zwangerschap uitblijft

Waarom inwendige echo zwangerschap?

Gevraagd door: bacc. Meike Güler AD  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (46 stemmen)

In het begin van de zwangerschap wordt vaak gekozen voor een inwendige echo, omdat de echokop op die manier dichter bij de baarmoeder kan komen en daardoor een beter beeld geeft. Na drie maanden wordt vaak gekozen voor een uitwendige echo.

Waarom een inwendige echo?

U krijgt een inwendige echo bijvoorbeeld bij: Buikpijn. Het uitblijven van de menstruatie of juist bij vormen van bloedingsproblemen zoals poliepen of vleesbomen. Verdenking op een cyste in een van de eierstokken.

Kan een inwendige echo een miskraam veroorzaken?

Een echo kan geen miskramen veroorzaken, ook bij bloedverlies kan een inwendige echo geen kwaad. Een garantie dan nooit onbekende of ongewenste effecten zullen optreden is niet te geven.

Is de eerste echo altijd inwendig?

Dit echo-onderzoek is altijd inwendig (vaginaal). Zo kan de echoscopist dichter bij de baarmoeder en omgeving kijken. Meestal lig je in een houding waarbij het bekken gekanteld is, dat geeft het beste beeld.

Kan een inwendige echo kwaad?

Zijn er risico's bij een inwendige echo? Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van zowel uitwendige als inwendige echo's. Hierbij zijn schadelijke effecten voor moeder of baby tot op de dag van vandaag niet aangetoond.

43 gerelateerde vragen gevonden

Is een inwendige echo pijnlijk?

Inwendige/vaginale echo

Een inwendige echo doet meestal geen pijn, tenzij u al klachten heeft. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten. Heeft u moeite met dit onderzoek, bespreek dit dan met de arts/echoscopiste.

Hoe schadelijk is een pret echo?

Een pretecho is gelukkig niet slecht voor je ongeboren kindje. De echo wordt namelijk uitgevoerd met geluidsgolven en niet met straling (zoals veel mensen denken). Dat een echo schadelijk is, is nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Deze en de andere echo's kun je dus met een gerust hart ondergaan.

Is 12 weken echo inwendig of uitwendig?

Rond 12 weken nemen we een eerste echografie, zodat we de organen van de baby('s) kunnen beoordelen. De echo gebeurt soms vaginaal, maar meestal abdominaal.

Kun je met een inwendige echo zien of je zwanger bent?

Na ongeveer 5 zwangerschapsweken kan bij inwendige echoscopie het vruchtje in de baarmoeder zichtbaar worden. Dat is ongeveer 3 weken na de menstruatie. Vanaf ongeveer 6 zwangerschapsweken wordt beoordeeld of het hartje klopt.

Kun je met 6 weken het hartje zien kloppen?

Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%. Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.

Kun je ongemerkt een miskraam krijgen?

Een miskraam kan ongemerkt verlopen, of juist gepaard gaan met weinig (bruin) bloedverlies of geringe buikpijn. Gaat de baarmoeder het zwangerschapsweefsel uitdrijven en opent de baarmoedermond zich, dan ontstaan buikkramp en bloedverlies. De kans dat de zwangerschap eindigt, is dan zeer groot.

Wat zie je op een echo na miskraam?

Onderzoek na spontane miskraam

Als het vruchtje is uitgestoten, kunnen we met een vaginale echo kijken of de miskraam compleet was. We bekijken of de baarmoederholte leeg is. De inwendige echo hoeft niet direct na de miskraam plaats te vinden. Dit kan ook een paar dagen later.

Wat gebeurt er bij een vaginale echo?

Bij een gynaecologische echo wordt een afbeelding gemaakt van de baarmoeder en de eierstokken. De eileiders, dunne orgaantjes tussen de baarmoeder en de eierstokken, zijn met een echo meestal niet te zien of te beoordelen.

Doet een inwendig onderzoek pijn?

In principe mag het inwendig onderzoek geen pijn doen. Hoe beter jij je van onderen slap kunt houden, hoe beter het gaat. Als de verloskundige je toch pijn doet, zeg dat dan. Dan kan ze haar vingers even stil houden zodat de pijn weer wegzakt.

Wie maakt een inwendige echo?

De echo wordt gemaakt door een echoscopist, een arts of een gynaecoloog. Soms wordt het onderzoek tijdens het spreekuur door de arts uitgevoerd; de uitslag wordt dan direct met u besproken. In andere gevallen maakt u een afspraak voor een echospreekuur.

Wat zie je op een gynaecologische echo?

Bij een gynaecologische echo wordt een afbeelding gemaakt van de baarmoeder en de eierstokken. De eileiders, heel dunne orgaantjes tussen de baarmoeder en de eierstokken, zijn met een echo meestal niet te zien en te beoordelen.

Hoe snel kun je zien dat je zwanger bent?

Je kan een zwangerschapstest doen vanaf het moment dat je één dag overtijd bent. Dit is je NOD (Niet Ongesteldheidsdag). Met een meer gevoelige (en vaak duurdere) test kan je al zo'n vier dagen eerder testen of je het hCG-hormoon in je bloed hebt.

Wat kun je zien op vroege echo?

Als je de eerste echo bij 6 weken krijgt, is dit een vroege vitaliteitsecho. Meestal wordt deze pas bij 7 of 8 weken gemaakt. De echoscopist kijkt via een inwendige echo of er een levend vruchtje in je baarmoeder zit en of de innesteling goed is gegaan.

Kun je met 12 weken het geslacht zien?

Vanaf 12 weken verandert de NUB en worden de verschillen tussen jongens en meisjes in geslacht steeds zichtbaarder.

Wat is er te zien op de 12 weken echo?

Als je bij 12 weken een echo krijgt, is dit een termijnecho. Tijdens deze echo kijkt de echoscopist naar de ontwikkeling en groei van je baby. Hiermee bepaalt hij of zij hoelang je precies zwanger bent. Meestal kan deze echo via je buik gemaakt worden.

Hoe ziet een 12 weken echo eruit?

Tijdens de termijnecho of 12 weken echo wordt ook gekeken naar de maag en de blaas van het kindje. Ook wordt gekeken of de beide armpjes en beentjes zichtbaar zijn. Meestal wordt deze echo gemaakt tijdens het counselingsgesprek voor de NIPT test.

Hoe vaak mag je een echo doen?

Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden. Maar daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van de volgende diagnose echo's: Vroege echo (rond de 6-7 weken) Groei echo (rond de 30 weken)

Hoe duur is een pret echo?

Een goede manier om je kindje nog even te bewonderen tussen de medische echo's door. De kosten: gemiddeld tussen € 40,00 en € 67,50.

Hoe vaak pretecho?

De meeste pretecho's worden tussen de 16 en 30 weken van de zwangerschap gedaan. Een pretecho tussen 16 en 20 weken wordt vaak gedaan om het geslacht te bepalen. Daarnaast zit er veel tijd tussen de termijnecho en 20-wekenecho en is het dan ook gewoon leuk om je kindje weer even te zien.

Hoe wordt je echoscopiste?

Opleidingen echoscopie

Voor het uitvoeren van een betrouwbaar echoscopisch onderzoek is een uitgebreide kennis van de embryologie en anatomie onmisbaar. Bovendien is een brede basiskennis van de obstetrie en gynaecologie, alsmede van de echofysica vereist.

Vorige artikel
Hoe was je een pasgeboren baby?