Why am I being offered induction of labour if I have diabetes in pregnancy?

Waarom inleiden bij zwangerschapsdiabetes?

Gevraagd door: Ivy Peeters  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.7/5 (64 stemmen)

Bij vrouwen met diabetes type 1 en 2 zonder complicaties wordt vaak in de a terme periode een inleiding van de baring aangeboden om de kans op onverwachte intra-uteriene vruchtdood te verkleinen.

Waarom inleiden bevalling?

De gynaecoloog adviseert meestal een inleiding als hij of zij verwacht dat de situatie voor jouw kind buiten de baarmoeder gunstiger zal zijn dan daarbinnen. De bevalling wordt dan opgewekt op een tijdstip dat de toestand van het kind nog goed is en men verwacht dat de baby een normale bevalling kan doorstaan.

Waarom wordt bevalling ingeleid?

Dit kan zowel voor jouw gezondheid als die van je baby problemen opleveren. De gynaecoloog kan bloeddrukverlagende medicijnen voorschrijven. Daarnaast kan hij of zij adviseren om je bevalling in te leiden. Ook bij zwangerschapsdiabetes of een tweelingzwangerschap wordt het inleiden van je bevalling vaak geadviseerd.

Is zwangerschapsdiabetes schadelijk voor de baby?

Baby's van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn vaak te groot bij de geboorte, waardoor de bevalling moeilijker kan zijn. Na de geboorte kan de baby een te lage bloedsuiker krijgen, dit kan schadelijk zijn. Ook kan de baby geel worden, dit gaat meestal na een paar dagen vanzelf weer over.

Wat is diabetes gravidarum?

Tijdens de zwangerschap kan het gebeuren dat de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed te hoog wordt. Mocht het zijn dat bij de OGTT (orale glucose tolerantietest) de nuchtere waarde boven 6,1 mmol/l is en/of na twee uur boven 7,8 mmol/l, dan spreken we van zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum).

21 gerelateerde vragen gevonden

Waarom Suikertest bij zwangerschap?

De verloskundige of gynaecoloog heeft je aangeraden om een suikertest (orale glucose tolerantietest) te laten doen. Je hebt een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Je krijgt deze test tussen 24 en 28 weken. Soms is er een reden om de test al eerder of juist later te doen.

Hoe merk je dat je zwangerschapsdiabetes hebt?

Ben je zwanger en heb je veel dorst en moet je vaak plassen? Of is je buik groter dan normaal voor de duur van je zwangerschap? Als je je herkent in deze symptomen, dan is het mogelijk dat je last hebt van zwangerschapsdiabetes - ook wel zwangerschapssuiker(ziekte) genoemd.

Hoe beïnvloeden zwangerschap en de bevalling de Glucosewaardes?

Vrouwen met diabetes type 1 en 2 hebben een grotere kans op een kindje met een hoog geboortegewicht. De kans op een keizersnede of een kunstverlossing is daardoor iets groter. Hoe beter de glucoseregulatie in het tweede en derde trimester van de zwangerschap, hoe kleiner de kans op problemen rondom de bevalling.

Wat zijn de risico's van zwangerschapsdiabetes?

Als u een te hoge glucosewaarde hebt, krijgt uw kind dit ook. Dat kan verschillende gevolgen hebben: Uw baby kan hierdoor een te hoog geboortegewicht krijgen. Door sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel kan de rijping van de longen bij uw kind langzamer verlopen.

Wat zijn de gevolgen van Zwangerschapssuiker?

Gevolgen zwangerschapsdiabetes
  • groot kind. Als jij diabetes hebt, is het risico groter dat jouw baby een hoog geboortegewicht heeft. ...
  • minder rijping van de longen. ...
  • veel vruchtwater.
  • vroeggeboorte.
  • te lage bloedglucose bij de baby na de geboorte.

Waarom zetten de weeën niet door?

Gelukkig zijn deze voorweeën nog niet echt krachtig. Het kan heel goed na een aantal uren weer afzakken. De bevalling zet dan nog niet door. Het helpt om een warme douche/bad te nemen, je baarmoeder ontspant en de pijn zakt dan sneller af.

Kan fietsen weeën opwekken?

Van beweging is het misschien wel het meest bekend dat het weeën opwekt aan het einde van de zwangerschap. Maar is het ook echt waar? Het kan natuurlijk ook altijd om toeval gaan. Maar je kunt altijd proberen een rondje te gaan lopen of fietsen om zo de bevalling op te wekken, de zwaartekracht zou de rest doen!

Hoeveel procent van de bevallingen wordt ingeleid?

Van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste voldragen kind wordt 33 procent ingeleid. Dit is veel in vergelijking met de praktijk in andere Europese landen. Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen.

Is het inleiden van een bevalling gevaarlijk?

De meeste inleidingen verlopen zonder complicaties en de risico's van een ingeleide bevalling zijn meestal niet groter dan die van een normale bevalling. Wel is het noodzakelijk dat een inleiding onder goede controle en begeleiding plaatsvindt.

Hoe lang duurt bevalling met weeën opwekkers?

In sommige gevallen – bijvoorbeeld omdat je baby niet goed – kan er ook gekozen worden om direct te beginnen met de weeënopwekkers, zodra de vliezen zijn gebroken. Hoe lang de bevalling daarna duurt verschilt per vrouw, net als bij spontane bevallingen.

Waarom inleiden bij 38 weken?

Bij grotere groei van uw kindje, zal u met de gynaecoloog in gesprek gaan over inleiding van de bevalling bij 38 weken of het afwachten van het natuurlijke beloop. Beide situaties hebben voor- en nadelen. Wanneer de bevalling ingeleid wordt is er een kleiner risico op een schouderdystocie en breuken.

Kun je van zwangerschapsdiabetes afkomen?

Als je diabetes krijgt terwijl je zwanger bent, heet dat zwangerschapsdiabetes. Het aantal zwangere vrouwen met diabetes stijgt hard. Zwangerschapsdiabetes is goed te behandelen en je kunt een gezonde baby krijgen. Over het algemeen verdwijnt de diabetes na de bevalling.

Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen tijdens zwangerschap?

Heb jij zwangerschapsdiabetes? Het was vast flink schrikken toen je hoorde dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt vaak direct na de bevalling, maar tijdens je zwangerschap zijn een dieet en meer bewegen belangrijk zodat je de gevolgen voor jou en je kind zo klein mogelijk houdt.

Welke zijn de risicofactoren om type 2 diabetes te krijgen?

Wie loopt meer risico op diabetes?
  • als je ouder bent, wordt de kans op diabetes type 2 steeds groter.
  • als je overgewicht hebt, vooral rond de buik.
  • als je een te hoog cholesterol hebt.
  • als je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2.
  • als je hoge bloeddruk hebt.
  • als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad.

Waarom moeten zwangere vrouwen foliumzuur slikken?

Slik extra foliumzuur om de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op neurale-buisdefecten bij het kind. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen.

Wat is een normale glucosewaarde tijdens zwangerschap?

De nuchtere bloedsuiker mag, na zelfcontrole van de bloedglucose, maximaal 5.3 mmol/L zijn en 2 uur na het eten mag de bloedsuiker maximaal 6.7 mmol/L zijn. U kunt grote schommelingen in de bloedglucosewaarden voorkomen door uw koolhydraten gelijkmatig over de dag te verdelen.

Wat zijn de kenmerken van diabetes type 2?

Klachten bij diabetes type 2 zijn:
  • vaak dorst en veel plassen.
  • vaak vermoeid zijn.
  • last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbelzien of slecht zien.
  • slecht genezende wondjes.
  • kortademigheid.
  • pijn in de benen bij het lopen.
  • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking.

Wat zijn de eerste tekenen van zwangerschap?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.

Hoe weet je dat je zwangerschapsvergiftiging hebt?

Symptomen zijn hoofdpijn, tintelende handen, sterretjes zien, vochtophoping (oedeem), gewichtstoename, pijn in bovenrug, eiwitverlies in de urine, misselijkheid, overgeven, pijn in bovenbuik, extra prikkelbaar, versterkte reflexen.

Wat zijn de symptomen van zwangerschapsvergiftiging?

Wanneer bellen als ik zwangerschaps-vergiftiging heb?
  • hoofdpijn.
  • pijn boven in je buik of aan de zijkant van je buik.
  • pijn in je rug of boven in je rug.
  • misselijk zijn.
  • overgeven.
  • sterretjes zien of wazig zien.
  • trekkingen van armen en benen.
  • dikker gezicht, handen of enkels (vocht vasthouden)

Volgende artikel
Hoe weet je dat je een kind wilt?