Alles over huilen bij baby's

Waarom huilt een baby bij mij?

Gevraagd door: Selena Turan  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (64 stemmen)

Huilen als communicatie
Door te huilen kunnen ze laten merken dat zij iets nodig hebben en aandacht willen. Bijvoorbeeld omdat zij honger, een vieze luier of pijn hebben, zich niet lekker voelen, of gewoon moe zijn en willen slapen. Vanaf ongeveer tien weken kunnen baby's ook huilen uit verveling.

Wat te doen tegen een baby die huilt?

Wat kun je doen als je baby huilt?
 1. je baby aan je borst leggen of de fles geven.
 2. je baby een schone luier geven.
 3. je baby laten boeren.
 4. je baby naar bed brengen.
 5. je baby troosten. Je kunt je baby dragen, tegen je aan houden of knuffelen. Je kunt tegen je baby praten of een liedje zingen.

Waarom huilt mijn baby als ik hem in bed leg?

Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.

Hoe lang duurt een huilbaby?

Rond zes weken ligt vaak een huilpiek

Op de leeftijd van 6-8 weken huilen baby's gemiddeld 2-2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af. Vanaf de leeftijd van 12 weken blijft het aantal uren huilen voor de rest van het eerste levensjaar ongeveer gelijk, gemiddeld 1-1,5 uur per dag.

Wat gebeurt er als een baby te veel huilt?

Neem daarom als je kindje meer huilt dan je lief is, of als je hem de hele dag bij je moet dragen, contact op met het consultatiebureau. Zij kunnen samen met jou uitzoeken wat de oorzaak van het huilen is en hoe je daar het beste mee om kan gaan. Wanneer je kindje veel huilt kan het goed zijn dat hij oververmoeid is.

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoe herken je het KISS syndroom?

De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.

Welke week huilen babys het meest?

Over het algemeen huilen baby's het meeste wanneer ze zes tot acht weken oud zijn. Daarna neemt het huilen weer af. Rond de drie maanden huilen ze gemiddeld zo'n 1 tot 1,5 uur per dag, en dan vooral 's avonds. Maar maak je geen zorgen als jouw kind meer huilt.

Hoeveel uur mag baby ingebakerd?

Als je baby zonder inbakeren overdag goed slaapt (slaapjes van minimaal 1,5 uur) dan is alleen 's nachts inbakeren geen probleem. Als hij overdag moeizaam slaapt, dan inbakeren tijdens alle slaapjes. Doorslapen is fijn voor ouders, maar een jonge baby doet dat van nature niet.

Wie bepaalt of een baby een huilbaby is?

Karola: de ouders melden zich met de huilende baby bij een zorgverlener. Dat is meestal de huisarts, een jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Die stelt dan vast of het gaat om een huilbaby. Afhankelijk van de zorglast die de ouders ervaren en hun zorgvraag, wordt bepaald wat de vervolgstappen zijn.

Welke aanpak vereist een huilbaby?

Huilbaby's zitten vaak in een vicieuze cirkel: door het vele huilen worden ze ontzettend moe en krijgen ze hoofdpijn. Hierdoor raken ze weer overprikkeld en huilen ze nog meer. Het belangrijkste is dan rust en regelmaat. Zorg voor een vaste structuur.

Hoe weet een baby wie zijn moeder is?

De baby herkent zijn moeder aan haar geur, waarschijnlijk is deze herkenning er vanaf het begin omdat de baby zijn moeder in de baarmoeder al heeft geroken. Alle baby's worden aangetrokken door de geur van borsten.

Wat als je baby alleen bij jou wil slapen?

Een kindje dat zijn of haar ouders vertrouwd en weet dat papa en mama er zijn wanneer dat nodig is, durft los te laten. En dat is wat slapen feitelijk is. Het is dus heel normaal als jouw baby alleen maar bij jou kan slapen. Die veilige basis is nodig om uiteindelijk naar goede slaap toe te kunnen werken.

Hoe lang mag je een baby laten jengelen in bed?

Om in slaap te komen hebben sommige baby's het soms nodig om 5-20 minuten te huilen/ jengelen om vervolgens van het ene op het andere moment in slaap te vallen. Zet eventueel een kookwekker om het jezelf gemakkelijker te maken om deze huiltijd door te komen. Spreek met jezelf af hoe lang je kind mag huilen.

Hoe kalmeer je een huilende baby?

Zo kun je een huilende baby kalmeren
 1. Draag je baby in een draagdoek. ...
 2. Kalmeer je baby door luid 'shhhh shhhh' tegen je baby te zeggen. ...
 3. Doe je baby in bad. ...
 4. Grote kans dat je als kersverse ouder de wasmachine of droger aan hebt staan. ...
 5. Ook een manier om je baby te kalmeren: geef je baby een massage.

Hoe Overprikkelde baby rustig krijgen?

Onprettige prikkels

Maar van bijvoorbeeld zachtjes neuriën of praten wordt je baby juist rustig. Fel licht of felle kleuren kunnen extra prikkelen. Kies voor zacht licht en zachte kleuren en vermijd drukke prints en patronen. De geur van mama heeft een kalmerend effect.

Welke leeftijd verlatingsangst baby?

Baby's en dreumesen kunnen angstig worden en gaan huilen als hun ouders weggaan. Dit heet scheidingsangst en dat is een normale reactie. Scheidingsangst begint meestal vanaf zes maanden en kan doorgaan tot in het derde levensjaar. Hoe lang het duurt verschilt per kind.

Welke factoren hebben invloed op een huilbaby?

Factoren zoals autisme, handicaps, het KISS-syndroom, allergieën, reflux, liesbreuk, spruw of onrijpe darmen en darmkrampjes kunnen zorgen dat een baby meer huilt dan normaal. Echter wordt er bij de meeste huilbaby's geen lichamelijke oorzaak gevonden. Vermoed je dat het gaat om darmkrampjes? Dan kanInfacol helpen.

Hoeveel procent kans op huilbaby?

Kenmerken van een huilbaby

Slechts 2,5 procent van de in Nederland geboren baby's valt hieronder. Je kindje is een huilbaby wanneer het aan de volgende kenmerken voldoet: Je baby huilt gedurende drie weken minimaal drie dagen in de week drie uur per dag.

Hoe kan je huilbaby voorkomen?

Huilbaby voorkomen
 1. Geef een fopspeen of knuffeldoekje aan jouw baby tussen de voedingen heen. Dit vormt een troost en een afleiding voor jouw kindje om het wenen te doen stoppen.
 2. Verander de houding van jouw baby in bed. ...
 3. Verander de stand van de wieg. ...
 4. Gebruik een tetrastof. ...
 5. Beweging.

Wat is beter slaapzak of inbakeren?

De Jeugdgezondheidsraad adviseert om baby's ouder dan 6 maanden niet in te bakeren. In zo'n slaapzak wordt een baby minder belemmerd dan wanneer hij volledig ingebakerd is, maar als hij zich op zijn buik rolt is het moeilijk om weer terug te draaien.

Waarom schrikt mijn baby zo snel?

Baby's schrikken van hun eigen Moro-reflex. Dit is de 'schrikreflex' die bij baby's ontstaat in de baarmoeder. Deze reflex verdwijnt weer twee tot vier maanden na de geboorte. Als de baby schrikt, spreidt hij zijn vingers, armen en benen.

Kan een baby ingebakerd slapen?

Het is aangewezen om je baby pas in te bakeren na de leeftijd van een drietal weken. Vóór de leeftijd van 6 maanden moet het inbakeren afgebouwd zijn. Vanaf dan kunnen kinderen draaien van hun rug naar hun buik. Ingebakerd slapen op de buik is niet veilig.

Kan je een baby teveel aandacht geven?

Verwennen kan ook te maken hebben met aandacht geven. Bijvoorbeeld als je kind steeds wil dat jij hem meer verhaaltjes voorleest en je hier aan toe geeft. Een beetje verwennerij op z'n tijd kan geen kwaad, maar doe je dit te vaak en te veel dan kan je kind verwend raken en beloon je eigenlijk verkeerd gedrag.

Kan een baby zich vervelen?

Ook jonge baby's kunnen zich vervelen. Vooral temperamentvolle baby's laten goed weten dat ze uitgeslapen zijn en actie willen.

Welke leeftijd slapen baby's door?

Sommige baby's slapen na 6 maanden de hele nacht door. Andere baby's nog niet. Na ongeveer 9 maanden slapen de meeste baby's ongeveer twee keer per dag. Rond deze leeftijd vinden ze het meestal het niet zo leuk om 's avonds alleen te zijn.