Waarom geen vitamine K baby?
Gevraagd door: Lina van Wijk | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.6/5 (45 stemmen)
De eerste drie maanden na de geboorte kunnen baby's zelf niet goed vitamine K produceren. Ook borstvoeding bevat maar weinig vitamine K. Baby's hebben die vitamine nodig om hun bloed te laten stollen: een tekort kan bloedingen veroorzaken. Daardoor kan een kind levenslang invalide raken.
Waarom geen vitamine K injectie?
Baby's krijgen vanaf 1 januari 2022 vlak na hun geboorte een injectie met vitamine K, in plaats van druppeltjes, besloot het ministerie van Volksgezondheid. Niet alle kinderen kunnen deze druppels goed opnemen en kunnen dus alsnog een tekort aan vitamine K krijgen, wat kan leiden tot bloedingen.
Waarom geen vitamine K na 12 weken?
Een baby heeft in de eerste 12 weken nog onvoldoende darmbacteriën om zelf vitamine K in de darmen aan te maken. Hierdoor hebben baby's een tekort aan de vitamine, wat kan leiden tot ernstige bloedingen indien zij geen vitamine K toegediend krijgen.
Waarom krijgen kinderen vitamine K?
Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Een tekort kan bij pasgeboren baby's bloedingen veroorzaken. Deze bloedingen kunnen ernstig zijn, vooral als ze in de hersenen ontstaan. Om een tekort te voorkomen, krijgen baby's direct na de geboorte vitamine K-druppels toegediend.
Wat als je vitamine K vergeet?
Het is niet erg wanneer je een keer vergeet om de vitamines te geven. Geef het supplement dan wanneer je eraan denkt. Probeer wel om van het geven van een supplement een dagelijkse gewoonte te maken. Geef daarom bij voorkeur op een vast moment vitamine D en K aan je baby, bijvoorbeeld bij het ontbijt.
Hoe weet je of je vitamine K tekort hebt?
Symptomen van vitamine K tekort
Bloedingen die opeens ontstaan (neus en tandvlees) Vertraagde bloedstolling, waardoor een wond langdurig blijft bloeden. Menstruaties met veel bloed. Snel/vaak blauwe plekken.
Hoe lang mag je vitamine K gebruiken?
Geef je borstvoeding, dan heeft je baby vanaf dag 8 iedere dag 150 microgram vitamine K nodig tot en met de leeftijd van 12 weken.
Waarom heb je vitamine K nodig?
Vitamine K, oftewel fylochinon, is nodig voor een goede bloedstolling en ook ter ondersteuning van sterke botten. Vitamine K bestaat uit vitamine K1 en diverse soorten vitamine K2. Beide vitamines hebben dezelfde werking.
Is vitamine K gevaarlijk?
Het is niet bekend of veel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met vitamine K-pillen met meer dan 100 microgram vitamine K. Dit kan de werking van het antistollingsmiddel verminderen.
Wat doet vitamine K voor je?
Vitamine K (fytomenadion) is nodig voor de bloedstolling. Het komt van nature voor in verse groenten, lever, melk en olie. Het wordt gebruikt bij een tekort aan vitamine K, bijvoorbeeld bij cystische fibrose.
Waarom vitamine D op oliebasis?
Vitamine D wordt beter opgenomen als er vet of olie aanwezig is. Geef druppels op waterbasis daarom na een maaltijd. In druppels op waterbasis zitten meer ingrediënten dan in druppels op oliebasis. Er worden bijvoorbeeld suiker en een smaakje toegevoegd.
Waarom geen vitamine K in borstvoeding?
Bij een natuurlijke bevalling zonder complicaties is er een geringe kans op bloedingen'. Daarnaast is er onderzoek geweest dat concludeerde 'dat sommige baby's die de diagnose 'bloeding' kregen, als gevolg van een vitamine K-tekort, eigenlijk een bloeding hadden door een onderliggende cholestatische ziekte.
Kun je vitamine K Overdoseren?
Voor zover bekend zijn er geen nadelige effecten van een te hoge inname van vitamine K uit voeding of uit supplementen. In de praktijk komt een teveel aan vitamine K niet voor.
Is Vit K2 gevaarlijk?
Vitamine K2 heeft een lage toxiciteit. In met name Japanse studies zijn zonder nadelige bijwerkingen doseringen tot 45 mg (45000 mcg) vitamine K2 (als MK-4) per dag gebruikt.
Wat zijn de bijwerkingen van vitamine K2?
Vitamine K wordt in de darmen door darmbacteriën gemaakt en komt voor in ons voedsel. Bij een dosering om een tekort aan te vullen zullen geen bijwerkingen ontstaan. Ook eenmalig een grote hoeveelheid vitamine K-druppels op advies van de trombosedienst, heeft meestal geen bijwerkingen.
Waar zit vitamine K in?
Vitamine K1 wordt niet door het lichaam aangemaakt en zit vooral in groene groenten, zoals spinazie, boerenkool, spruiten en broccoli. Ook kun je vitamine K1 vinden in plantaardige margarine of boter, zuivel, brood en fruit.
Wat doet vitamine K met bloed?
Vitamine K is nodig voor de vorming stollingsfactoren zoals protrombine, proconvertine en stollingsfactor X. Deze stollingsfactoren zorgen voor een serie reacties die het bloed laten stollen, waardoor een wond sluit.
Welke groenten bevatten veel vitamine K?
- Peterselie. 1640 μg. 24 - 73 g. (rauw)
- Boerenkool. 817 μg. 49 - 147 g. (vers, gekookt, zonder zout)
- Spinazie. 493 μg. 81 - 243 g. (vers, gekookt zonder zout)
- Snijbiet. 484 μg. 83 - 248 g. ...
- Spinazie. 483 μg. 83 - 248 g. ...
- Rapen (kool-, knol/meiraap) 367 μg. 109 - 326 g. ...
- Andijvie. 231 μg. 173 - 519 g. ...
- Broccoli. 141 μg. 268 - 805 g.
Hoeveel vitamine K bij flesvoeding?
Vitamine K: 150 microgram per dag
Geef het alleen als je minder dan 500 milliliter kunstvoeding per dag geeft.
Welke vitamine D niet goed?
Eind 2019 verschenen berichten in de media dat de stof propylgallaat (E 310) in vitamine D-druppels voor jonge kinderen onveilig zou zijn. Kinderartsen adviseerden ouders uit voorzorg druppels te geven zonder propylgallaat.
Waarom vitamine D op waterbasis?
Vitamine D wordt beter opgenomen als er vet of olie in het lichaam aanwezig is. Daarom kun je de druppels op waterbasis het beste na een maaltijd geven. Verder zitten in druppels op waterbasis meer ingrediënten dan in druppels op oliebasis, zoals suiker. Dit zorgt voor een smaakverschil.
Wat kost een kinderdagverblijf per dag?
Wat zeggen kleuren in kindertekeningen?