ZWANGER ZONDER DAT IK HET WIST ● HOE DAN?!

Waarom geen rauwe ham tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: dr. Olivier van Dam  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.4/5 (16 stemmen)

Rauw vlees tijdens je zwangerschap
Rauw vlees, zoals serranoham, kan je beter vermijden als je zwanger bent. Het kan schadelijke bacteriën bevatten, zoals listeria. Daarnaast kan de parasiet toxoplasma gondii voorkomen in rauwe producten. Het is daarom beter om alleen vlees te eten dat helemaal doorbakken is.

Waarom geen parmaham zwanger?

Parmaham tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, kan je parmaham beter vermijden. De Italiaanse rauwe ham wordt lange tijd gekoeld bewaard. Dat geeft schadelijke bacteriën als listeria de kans om zich te vermenigvuldigen. Bij dit soort producten loop je daarom een groter risico op besmetting met listeria.

Waarom mag je geen rauw vlees eten als je zwanger bent?

De parasiet Toxoplasma gondii kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken. Toxoplasma gondii kan voorkomen in rauw vlees. Je kunt niet zien, ruiken of proeven dat vlees besmet is. Toxoplasma gondii komt van nature voor bij allerlei dieren.

Kun je ham eten als je zwanger bent?

Rauwe ham tijdens je zwangerschap

Je kunt rauwe ham wel gewoon eten als het goed is verhit, bijvoorbeeld op een pizza. Andere ham-soorten, zoals schouderham, yorkham of achterham, kun je wel eten.

Is Parma ham rauw?

Parmaham is rauwe ham. In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo'n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.

19 gerelateerde vragen gevonden

Wat is het verschil tussen parmaham en serranoham?

Deze ham wordt gemaakt in Spanje en het vlees komt van varkens uit de Spaanse bergen of van speciale varkens van het Spaanse platteland. Serranoham wordt in een bad met kruiden gelegd en is zouter van smaak dan parmaham. Deze hammen in een recept vervangen door gewone rauwe ham is niet altijd mogelijk.

Wat zijn rauwe hammen?

Rauwe ham is namelijk “rauw” in de zin van 'ongekookt', 'niet gebakken of gebraden', 'niet gegrild of geroosterd' en 'niet gestoomd'. Rauwe ham wordt namelijk gerijpt, gerookt en/of gezouten. Dit zijn simpelweg alternatieve methodes om vlees te conserveren.

Hoe herken je listeria tijdens zwangerschap?

Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.

Welk Vleesbeleg zwanger?

Kies dan voor gekookte of gebraden vleeswaren, zoals gekookte casselerrib, gekookte worst, gekookte ham, boterhamworst, gekookte kip- en kalkoenfilet, gebraden fricandeau, grillworst en gebraden gehakt zijn veilig.

Is Hesp rauw vlees?

Americain préparé of rauwe hesp.

Deze bevatten rauw vlees en worden daarom afgeraden.

Hoe erg is rauw vlees tijdens zwangerschap?

Als je zwanger bent, kan je beter geen rauw vlees eten. De parasiet toxoplasma gondii kan voorkomen in rauwe producten en deze is schadelijk voor je ongeboren kindje. Hoe vroeger in je zwangerschap je zit, hoe kwetsbaarder je kindje is, en hoe groter de schade zal zijn voor je baby.

Hoe herken je toxoplasmose tijdens zwangerschap?

De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode). De meest voorkomende klachten zijn al dan niet pijnlijke, gezwollen klieren, voelbaar vooral in de hals, onder de oksels en in de liezen. Daarnaast zijn koorts, vermoeidheid, nachtelijk zweten, keelpijn en spierpijn mogelijk.

Wat gebeurt er als je filet americain eet tijdens zwangerschap?

Als je een liefhebber bent van filet americain, tartaar, ossenworst of carpaccio is het even slikken. Maar dit kun je echt de komende maanden beter niet eten. Het eten van rauw vlees kan allerlei voedselinfecties opleveren. Maar vooral de infectie toxoplasmose kan tijdens de zwangerschap nadelig zijn voor je baby.

Waarom mag je geen tonijn als je zwanger bent?

Het is niet aan te raden om tonijn te eten als je zwanger bent. Tonijn hoort in het rijtje van roofvissen thuis, die relatief meer dioxines en zware metalen, zoals kwik, bevatten. Blootstelling aan grote hoeveelheden hiervan kan ongunstige effecten hebben op het zenuwstelsel en de hersengroei van je baby.

Is FUET rauw vlees?

Droge worst, zoals salami of cervelaat, is rauw vlees. Dit wordt meestal niet verhit voor gebruik. Het kan daarom schadelijke bacteriën en parasieten bevatten, zoals listeria en toxoplasma gondii. Deze leveren risico's op voor je zwangerschap en je baby.

Waarom mag een zwangere vrouw geen gerookte zalm eten?

Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.

Welk beleg mag je niet eten als je zwanger bent?

Niet veilig: Rauw vlees (tartaar, carpaccio, biefstuk). Veilig: Volledig verhit kan wel. Niet veilig: Rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren (filet américain, ossenworst,parmaham, rauwe ham, rosbief, salami, cervelaat, chorizo). Niet veilig: Leverproducten (lever, smeerworst of leverpaté).

Is kipfilet beleg rauw?

In Nederland worden door het voedingscentrum rauwe vleeswaren en lever afgeraden. Overige vleeswaren worden niet afgeraden, terwijl er wel degelijk een risico is dat voorgesneden vleeswaren, zoals gebraden kipfilet, besmet zijn met Listeria.

Hoeveel plakjes leverworst zwanger?

Producten met lever bevatten veel vitamine A. Wanneer je teveel van deze vitamine binnenkrijgt, neemt het risico op aangeboren afwijkingen bij je kindje toe. Wil je toch graag een keer leverworst of paté eten, neem dan maximaal één boterham per dag.

Wat zijn de symptomen van listeria bacterie?

Listeriose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de darmbacterie Listeria monocytogenes.
...
Symptomen
 • koorts.
 • futloosheid.
 • verminderde eetlust.
 • misselijkheid.
 • hoofdpijn.
 • rugpijn.
 • eventuele diarree en lage buikpijn.

Hoe groot is de kans op listeria bacterie?

De kans op besmetting met Listeria is klein. Jaarlijks zijn er ongeveer 40 tot 60 gevallen van Listeria besmetting bekend maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Welke infecties gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Er is een aantal kinderziektes dat een gevaar vormt voor het ongeboren kind, waaronder rodehond, mazelen, waterpokken en de vijfde ziekte (vlekjesziekten). Het is verstandig om na te gaan of u als zwangere tegen deze ziekten gevaccineerd hebt of dat de ziekte al heeft doorgemaakt.

Is serranoham goed voor je?

Serranoham is een gezond voedingsmiddel en een rijke bron van vetzuren, zoals oliezuur, wat de LDL-cholesterol (slechte cholesterol) en HDL-cholesterol (goede cholesterol) verbetert.

Is prosciutto rauwe ham?

Parma ham of Prosciutto di Parma

Deze op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma, mag alleen worden geproduceerd volgens strikte voorwaarden. Zo mogen er geen conserveringsmiddelen of additieven worden gebruikt.

Wat zijn de gezondste vleeswaren?

Gezonde keuze
 • Kalkoenfilet - 2.5 gram vet.
 • Runderrookvlees - 2.5 gram vet.
 • Fricandeau - 3.1 gram vet.
 • Rosbief - 3.4 gram vet.
 • Kipfilet - 4.3 gram vet.
 • Runderlever - 5.0 gram vet.
 • Beenham - 5.0 gram vet.
 • Casselerrib - 5.1 gram vet.