Why you SHOULDN'T treat a fever | Doctor explains

Waarom geen paracetamol bij koorts?

Gevraagd door: prof. Sten Klein  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (33 stemmen)

Behandeling met paracetamol is aangetoond niet-effectief bij de preventie van koortsconvulsies. Er zijn aanwijzingen dat koortsremming door paracetamol nadelig is voor de immuunrespons. Bij paracetamolgebruik bestaat een risico op geringe bijwerkingen en hepatotoxiciteit.

Is het beter om geen paracetamol te nemen bij koorts?

Paracetamol bij koorts

Als je geen contact opneemt met de huisarts, kan je altijd zelf beslissen om paracetamol te slikken. Het is - in principe - niet nodig de koorts te verlagen, de koorts kan namelijk geen kwaad. Toch kan het fijn zijn om een paracetamol te nemen als je je erg ziek voelt of veel pijn hebt.

Waarom moet je koorts niet onderdrukken?

Virussen en bacteriën groeien namelijk minder goed bij hogere lichaamstemperaturen. Koorts ondersteunt daarmee de afweer van het lichaam. De koorts onderdrukken met een 'paracetamolletje' is dus niet zinvol. Wel mag paracetamol gegeven worden om pijn te bestrijden en/of om algemene malaise tegen te gaan.

Hoeveel graden zakt koorts met paracetamol?

De gemiddelde verlaging ten opzichte van baseline temperatuur met een hoge dosis paracetamol was 0,3 graden C (95% BI 0 graden C tot 0,6 ° C) hoger dan die bij de met placebo behandelde patiënten. De behandeling met lage dosis paracetamol heeft niet geleid tot een lagere lichaamstemperatuur.

Waarom is koorts niet goed?

Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën minder goed; je lichaam is dus eigenlijk heel goed bezig. Zodra je lichaam de ziekte de baas is, daalt je lichaamstemperatuur weer. De hoogte van je koorts zegt op zich weinig over de ernst van je infectie.

23 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de 3 stadia van koorts?

Koorts verloopt vaak in drie fasen:
 • Beginfase: de koorts stijgt.
 • De tweede fase: de koorts bereikt een piek.
 • Eindfase: de temperatuur daalt.

Waarom in de avond meer koorts?

Hoe kan dat toch? Dat is deels te wijten aan je biologische klok. De biologische klok reguleert namelijk niet alleen je slaap, maar ook je immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt geactiveerd bij ziekte, waarbij infectie-vechtende cellen een variatie aan chemicaliën loslaten die de infecties bestrijden.

Is het beter om koorts te onderdrukken?

Wat kun je er zelf aan doen? Bij koorts tot 39,5 graden is het niet noodzakelijk de temperatuur te verlagen met medicijnen. Als je jezelf erg ziek voelt, kun je het beste paracetamol gebruiken.

Hoeveel graden koorts moet je ziekenhuis?

Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.

Hoe lang mag je koorts hebben?

Meestal neemt de koorts binnen 5 á 7 dagen af en hoeft u zich geen zorgen te maken. Toch kan koorts ook veroorzaakt worden door iets ernstigs. Daarom raden wij u aan om contact op te nemen met uw huisarts als: U zich suf voelt.

Wat te doen bij 38 graden koorts?

U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter. Rust ook genoeg. Koorts kan geen kwaad.

Wat is goed om te eten als je koorts hebt?

Soep, en liefst kippensoep

Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.

Hoe lang koorts voordat je naar dokter gaat?

Bel zeker de huisarts bij: Hoge koorts die langer aanhoudt dan 3 dagen. Koorts die gepaard gaat met sufheid. Slecht drinken.

Waarom geen paracetamol nemen?

Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat. Dit is niet goed voor uw lever.

Wat is beter tegen koorts paracetamol of ibuprofen?

Paracetamol werkt pijnstillend koortsverlagend en ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen.

Wat te doen bij koorts en koude rillingen?

Tips bij koorts en koude rillingen

Draag luchtige, comfortabele kleding om de warmte goed kwijt te kunnen, maar waarin je het ook niet koud krijgt; Neem veel rust; Verblijf in een koele, geventileerde ruimte (stook de verwarming niet extra op en zorg dat het raam op een kiertje staat); Kruip onder een luchtige deken.

Is het erg als je 39 graden koorts hebt?

Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.

Wat niet eten bij griep?

9 dingen die je niet moet eten (of drinken) als je griep hebt
 • Koffie. Overslaan omdat: Wanneer je op wat voor manier dan ook ziek bent, maar vooral wanneer je last hebt van je maag. ...
 • Sinaasappelsap. ...
 • Snoep en frisdrank. ...
 • Knapperige snacks. ...
 • Alcohol. ...
 • Melk. ...
 • Gefrituurd of vet eten. ...
 • Pittig eten.

Hoe kom je het snelste van je koorts af?

Koorts behandelen
 1. Veel drinken (zo'n 2 liter per dag)
 2. Rust nemen.
 3. Pijnstillers nemen, (bijv. paracetamol; verlaagt de koorts en neemt de pijn weg)
 4. Luchtige kleding dragen of jezelf bedekken met een laken zodat je lichaam de warmte af kan voeren.

Waarom word je in de avond zieker?

Tijdens het slapen worden er meer witte bloedcellen en antilichamen gemaakt om virussen te bestrijden. Bij onvoldoende slaap bent u vatbaarder voor griep en verkoudheden. Als we ziek zijn, is het moeilijker om comfortabel te slapen door allerlei ongemakken.

Is zweten goed als je koorts hebt?

Dat begint met het vergeten van de vele fabeltjes die er over koorts verteld worden. 'Lekker veel zweten' zorgt er echt niet voor dat de 'kwade stoffen' uit je lichaam gaan. Als je koorts daalt, en je het warm hebt, is het juist goed om te zorgen dat je afkoelt.

Waarom mag je niet douchen met koorts?

Mag je douchen met koorts? Douchen is toegstaan bij koorts, maar neem geen koud bad of een koude douche. Je lichaam zal dan juist harder gaan proberen om je lichaamstemperatuur hoog te houden. Een koud bad of een koude douche werken dan averechts.

Waarom slecht slapen bij koorts?

Als je ziek bent en zeker als je koorts hebt moet het lichaam hard werken om het virus of de bacterie te bestrijden. Het is daarom heel normaal dat je kindje meer of minder slaap nodig heeft. Als je kindje flink ziek is gaan alle regels wat betreft totale slaapuren dus overboord.

Welk deel van de dag is koorts het hoogst?

Gemiddelde lichaamstemperatuur mens

Je temperatuur schommelt ook nog eens gedurende de dag: 's nachts rond drie uur is de temperatuur het laagst, 's avonds rond zes uur het hoogst. Ook kan bij grote lichamelijke inspanning de temperatuur tot boven de 38,5 °C oplopen. Dat wil niet zeggen dat je koorts hebt.

Is veel plassen goed als je ziek bent?

Wanneer verkoudheid en griep heersen, doet u er goed aan voldoende te drinken. Want, daardoor moet u vaker plassen. Daardoor helpt u het lichaam afvalstoffen sneller af te voeren en krijgen virussen zeg maar minder kans zich te 'nestelen' in uw lichaam.