Wat kun je doen als je baby veel spuugt?

Waarom geeft baby terug?

Gevraagd door: Elizabeth van der Berg  |  Laatste update: 15 januari 2024
Score: 4.7/5 (51 stemmen)

Het kan zijn dat je kleine lucht heeft ingeslikt of te gulzig heeft gedronken. Hierdoor kan-ie na de voeding ongeveer een slok (moeder)melk weer uitspugen. Dit wordt ook wel 'een mondje teruggeven' genoemd. Daarnaast is de maag van een baby nog heel erg klein, er past nog niet zo veel voeding in.

Wat doen als baby terug geeft?

Andere adviezen bij baby's die veel spugen
 1. Laat je baby tijdens het voeden niet helemaal plat liggen. ...
 2. Laat je baby na de voeding goed boeren.
 3. Hou je baby het eerste half uur na een voeding rechtop.
 4. Doe vlak na het voeden rustig aan met je baby. ...
 5. Het kan helpen kleinere voedingen te geven, wat vaker per dag.

Waarom geeft een baby melk terug?

De sluitspier tussen de slokdarm en de maag is bij baby's nog slap. Het maagklepje dat er voor moet zorgen dat de maaginhoud niet terug stroomt werkt daardoor niet altijd goed. De maaginhoud is meestal zuur en kan de slokdarm gaan irriteren. Het is heel normaal als je baby wat spuugt.

Waarom geeft baby mondje terug?

Iets spugen na de voeding is voor de meeste baby's normaal.

Zodra het maagje erg vol zit, er een boertje dwars zit, of wanneer je kindje lekker ligt te trappelen, loopt zijn maagje letterlijk over. Zolang je kind goed groeit in lengte en gewicht is er geen reden je bezorgd te maken over het spugen.

Hoeveel mag een baby teruggeven?

De helft van alle gezonde baby's spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen. Als je kindje verder goed groeit, is er geen probleem. Reflux hoort er een beetje bij.

42 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voorkom je het teruggeven van voeding bij een baby?

Hoe zorg ik dat mijn baby minder borstvoeding gaat spugen?
 1. Houd je baby zo rechtop mogelijk tijdens én na het voeden.
 2. Wacht niet totdat je baby extreem hongerig is om hem te gaan voeden. ...
 3. Houd je baby rustig. ...
 4. Probeer ervoor te zorgen dat je kindje boertjes laat na iedere voeding. ...
 5. Vermijd druk op het buikje.

Is melk teruggeven normaal?

Het is normaal dat baby's geregeld wat melk teruggeven. Meestal ondervinden ze er weinig last van. Als dit volgens jou echter de reden is dat je baby geregeld huilt, hou hem dan voldoende lang rechtop na de voeding. De tips bij 'teveel melk' kunnen ook bij oprispingen helpen.

Waarom baby geen kusjes geven?

Een koortslip is een vorm van herpes en daar worden baby's onder de 3 maanden heel ziek van. Het is geen probleem als ouders met hun kind kussen, want die geven hun baby antistoffen mee tegen hun eigen virus. Maar als je kust met de baby van een ander, kun je herpes wel doorgeven.

Hoe geeft een baby kusjes?

Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.

Hoe herken je reflux?

Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
 • Kokhalzen.
 • Spugen.
 • Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje)
 • Slechte nachtrust.
 • Huilend wakker worden.
 • Gezichten trekken die erop wijzen dat je baby pijn heeft.
 • Voeding weigeren.
 • Zuur uit de mond ruiken.

Is reflux gevaarlijk voor baby?

Reflux bij baby's is een veelvoorkomend en meestal onschuldig verschijnsel. Als je hier vragen over hebt, stel deze dan gerust aan de huisarts of de kinderarts op het consultatiebureau. Als je kindje goed groeit en niet erg veel huilt, is er waarschijnlijk weinig reden om je ongerust te maken.

Hoe baby met reflux laten slapen?

Laat je kindje altijd op de rug slapen, dit is het veiligste. Soms kan het helpen om het hoofdeinde van een bedje iets omhoog te zetten, maar let dan heel goed op dat dit minimaal is zodat je kindje niet naar beneden kan rollen.

Kan een baby zich overeten?

Net zoals bij volwassenen die snel eten, heeft je kind ook meer kans om zich te overeten wanneer de melk te snel stroomt. Een flesvoeding mag gerust 20min duren.

Wat is het verschil tussen braken en reflux?

Reflux is het 'terugstromen' van melk of ander voedsel. Reflux is niet hetzelfde als 'overgeven' of 'teruggeven' van melk. En bij een gastro-oesofagale reflux gaat het dan om het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm. Spugen kan een gevolg hiervan zijn.

Hoe voorkom je reflux baby?

Ook een juiste voedingshouding en -beleid zijn belangrijk, om te zorgen dat de baby niet teveel lucht mee-slikt, of te lactoserijke voeding krijgt (die gaat gisten in de maag). Verder is het nog te weinig bekend dat voeding die slecht verdragen wordt, ook kan leiden tot reflux klachten.

Hoe lang hebben baby's last van reflux?

Reflux is heel gewoon bij baby's. Ze hebben er meestal geen last van en het hoeft niet zuur te zijn. In de loop van het eerste jaar ontwikkelt de sluitspier zich verder. Daardoor verdwijnt de reflux vanzelf als ze twaalf tot veertien maanden oud zijn.

Hoe kun je zien dat je baby gelukkig is?

Kijkt hij je aan en maakt hij geluid, dan wil hij contact met jou. Aan het gezicht kun je aflezen hoe hij zich voelt, en aan lichaamstaal kun je het merken. Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier.

Kan een baby je missen?

Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.

Hoe toont een baby liefde?

Als je baby zo'n klein half jaar is, begint hij met knuffelen. Hij wil heel liefdevol je huid voelen en aaien. Hij snapt dat het lekker is voor anderen, en leert er veel van. Hij toont heel bewust zijn liefde voor jou.

Kun je een baby teveel flesvoeding geven?

Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg.

Waarom drinkt mijn baby zo onrustig?

Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.

Wat is normaal spugen baby?

Spugen bij baby's is te herkennen aan een beetje melk wat uit de mond van de baby komt. Het kan soms veel zijn en soms minder. U hoeft zich geen zorgen te maken als uw baby goed groeit, slaapt, vrolijk is, natte luiers heeft en niet onrustig is of overstuur raakt tijdens het spugen.

Hoe lang rechtop zitten na eten baby?

De eerste zes maanden moet je baby na het voeden 10 tot 15 minuten rechtop gehouden worden.

Hoe lang moet je een baby rechtop houden na voeding?

Houd je baby na het voeden minimaal twintig minuten rechtop. Laat je baby vaker kleine porties eten of drinken.

Is verborgen reflux gevaarlijk?

Veel baby's hebben last van reflux of verborgen reflux, dit is meestal onschuldig. Bijna negen van de tien baby's met reflux zijn beter tegen de tijd dat ze 12 maanden oud zijn.

Vorige artikel
Welke kant zet je Maxi-Cosi?