Hoe gebruik je de TummyTub?

Waarom gebruiken sommige ouders een Tummy Tub?

Gevraagd door: mr. Ali van Dam D  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (19 stemmen)

De TummyTub is ontwikkeld met de gedachte om kinderen rechtop, in een foetale houding te kunnen badderen. Het geeft baby's een veilig, geborgen gevoel want baby's zitten immers in een houding waarin ze negen maanden lang hebben gezeten.

Waarom een Tummy Tub?

Een Tummy Tub zorgt voor een meer omsloten en veilige omgeving, waardoor uw kind zich vertrouwder voelt en zich gemakkelijker ontspant.

Wat is het verschil tussen een Tummy Tub een gewoon babybadje en een Badstoeltje?

Je baby badderen in de Tummy tub

Het grote verschil met een normaal babybadje is dat je baby in een tummy tub rechtop zit. Deze positie, in combinatie met het warme water, zorgt ervoor dat je baby zich eventjes voelt alsof hij weer in de baarmoeder zit.

Hoe lang gebruik je een Tummy Tub?

De Tummy Tub is een doorzichtig badje, dat de vorm heeft van een emmer. Je kunt deze bademmer gebruiken tot je baby zes maanden oud is. In een Tummy tub zit je baby rechtop.

Welke leeftijd Tummy Tub?

De Tummy Tub is bedoeld voor de eerste 9 maanden na de geboorte. Soms lijkt het of je kindje er sneller uitgroeit. Toch is hij tot 9 maanden geschikt om in te badderen. Daarna is de bademmer ook te gebruiken om (buiten) mee te spelen.

28 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel maanden Tummy time?

Zodra je baby 3 of 4 maanden oud is, is het ideaal als je baby zo'n 20 tot 30 minuten op zijn buikje kan liggen. De tummy time sessie is altijd klaar wanneer je baby er genoeg van heeft, zodat je baby niet tegen de volgende keer op gaat zien.

Hoe Tummy Time leuker maken?

Tips om je baby te helpen met tummy time
  1. Ga tegenover je baby liggen en praat met hem. ...
  2. Leg het favoriete knuffeltje of ander speelgoed vlak bij je baby, zodat hij daarnaar kan kijken.
  3. Schaf een leuk speelkleed aan. ...
  4. Je kunt ook zelf op je rug gaan liggen en je baby op jouw buik leggen.

Heb je een babybadje nodig als je een bad hebt?

Een babybadje is een musthave voor elke baby-uitzetlijst en mag ook zeker niet ontbreken op je geboortelijst.

Hoe gebruik je een Tummy Tub?

Vul deTummy Tub® met water (37°C) tot aan het waterpeil (13 cm vanaf de bodem). Tip: Gebruik je elleboog om te voelen of het water een aangename temperatuur heeft voor je baby. Het water moet net de schouders van je baby bedekken als deze zit. Zo niet, giet er dan nog wat water bij of haal er wat water uit.

Is het verstandig om een baby te wassen met zeep?

Hoewel hierboven zeep staat aangegeven, hoef je vaak geen zeep te gebruiken om je kindje te wassen, omdat het meeste vuil dat zich in huidplooitjes heeft opgehoopt, met alleen water wordt weggewassen. Zeep kan de huid uitdrogen. Je hebt maar vijf centimeter warm water nodig om je baby een goed bad te kunnen geven.

Is een badzitje nodig?

Gebruik badzitjes en badringen liever niet

Veel ouders gebruiken een badring of badzitje om hun handen vrij te houden. VeiligheidNL raadt dat af. Een badzitje geeft een gevoel van veiligheid. Je bent eerder geneigd grotere risico's te nemen.

Hoe vaak moet je een baby in bad doen?

Eén keer per week in bad is voldoende voor je baby

Vaker in bad gaan of water dat te warm is kan namelijk de tere babyhuid uitdrogen. Je wil de vette laag, de opperhuid van je baby, namelijk zo veel mogelijk beschermen en behouden. Badder je baby daarom niet elke dag, dat is echt niet nodig.

Waarom een babybadje?

Babybad: veel ruimte en voor langer gebruik

Het grote voordeel van een babybad vergeleken met een bademmer is dat je veel ruimte hebt om je baby goed te wassen, je kunt overal goed bij. Een badje kun je ook veel langer gebruiken. Met een insert of verkleiner kun je kleine baby's makkelijk wassen.

Hoeveel water gaat er in een babybadje?

De geadviseerde hoeveelheid water om het babybadje te vullen is 14 liter. Uiteraard kan je iets meer gebruiken, echter houd je baby altijd vast tijdens het badderen. De ideale badwatertemperatuur voor het babybadje is 37 graden.

Hoe moet je een baby wassen?

Zet je baby voorzichtig in het bad terwijl je zijn hoofdje ondersteunt met je voorarm en je hem onder zijn oksels vasthoudt met je hand. Gebruik de andere hand om te spoelen met water. Let op dat je baby niet wegglijdt. Was de haartjes voorzichtig met een zachte shampoo voor baby's en spoel met een bekertje.

Hoe vaak moet een baby douchen?

Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt.

Waarom baby niet elke dag in bad?

Een baby hoeft zeker niet dagelijks in bad, het is zelfs beter om je baby niet iedere dag in bad te doen. De babyhuid is teer en water en zeker zeep drogen de huid uit. Als je je baby wel dagelijks in bad wilt doen, gebruik dan in ieder geval niet iedere dag zeep.

Hoe vaak moet je kind in bad?

Hoe vaak moet je je kind wassen? Het is niet noodzakelijk om je kind elke dag te wassen. Water (en dan met name warm water) kan de huid namelijk uitdrogen en zelfs de huidbarrière beschadigen. De jeugdzorg, verloskundige en kraamzorg in Nederland adviseren ouders om hun kind maar 2 à 3 keer per week te wassen.

Waarom mag je een baby niet onder oksels optillen?

Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.

Wat als je geen tummy time doet?

Op je borst: Leg je baby regelmatig op je borst terwijl jij op je rug ligt. Als je naar je baby kijkt, stimuleer dit hem om zich op te richten. Natuurlijk kan je ook een knuffeltje of speelgoedje voor hem houden. Hoe rechter je zit, hoe makkelijker het wordt voor je baby.

Hoe lang tummy time per dag?

Leg je baby minimaal drie keer per dag even op de buik als hij wakker is. Dat kun je doen vanaf de geboorte totdat je baby zich zelf kan omdraaien. Als je baby nog erg klein is, kun je hem iedere keer als je de luier verschoont een paar tellen op zijn buik leggen. Je baby spant dan even de spieren aan.

Hoe herken je het KISS syndroom?

De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.

Waarom baby niet op buik?

Op het buikje is niet zo'n veilig manier. In die positie zal je baby namelijk iets minder lucht inademen en kan de bloeddruk minder goed gereguleerd worden, wat kan leiden tot het Sudden Infant Death Syndrome, ofwel wiegendood. Dat risico bestaat vooral in de eerste drie maanden.

Waarom moet een baby plat liggen?

De eerste maanden na de geboorte willen en moeten baby's zich kunnen strekken en draaien zodat ze sterker en stabieler worden. Dat kunnen zij alleen als ze op een vlakke ondergrond liggen. Een bedje, box of kleed op de vloer is hiervoor ideaal.

Hoelang mag een kind in bad?

Zorg voor de juiste temperatuur water, het liefst lauw water. Hoe langer je kindje in bad zit, hoe eerder de huid uitdroogt. Probeer daarom de badtijd te beperken tot maximaal 10 minuten per dag.

Vorige artikel
Welk snoep is echt Nederlands?
Volgende artikel
Waar zit mijn kind op de curve?