Waarom eten kinderen niet graag groenten?

Gevraagd door: Sebastiaan Phillipsen M  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.5/5 (30 stemmen)

Smaak, de lage calorische waarde, een gebrek aan marketing en het simpele feit dat kinderen nou eenmaal kinderen zijn en graag niet doen wat ouders willen. Dat zijn kort samengevat de vier punten die de Franse onderzoeker Sophie Nicklaus vast heeft gesteld in haar onderzoek naar groentenconsumptie van kinderen.

Wat is Voedselneofobie?

De mate waarin kinderen in hun eerste levensjaar nieuwe voedingsmiddelen accepteren, voorspelt het acceptatieniveau in de hele kindertijd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Onder 'voedselneofobie' verstaan we de angst voor en afwijzing van voedsel dat niet of onvoldoende bekend is.

Hoe zorg ik dat mijn kind groente eet?

13 tips om je peuter meer groente te laten eten
 • Zelf soep maken. ...
 • Bloemkool raspen. ...
 • Eet met het gezin aan tafel. ...
 • Geef groente niet alleen tijdens de avondmaaltijd. ...
 • Zet een grote bak snoeptomaatjes neer op tafel. ...
 • Koop een tomatenplant en laat je kindje die verzorgen. ...
 • Combineer groente met fruit. ...
 • Ontbijt met groente.

Hoe krijg ik mijn dochter aan het eten?

Ga ervan uit dat je kind zelf kan bepalen hoeveel eten het nodig heeft. Geef kleine porties. Wat ook goed kan werken is om je kind steeds zelf kleine hapjes op te laten scheppen. De winst is dat zijn bordje steeds weer leeg is (dat voelt goed) en je geeft je kind op deze manier veel controle.

Wat eten kinderen die niets lusten?

Een paar tomaatjes, wat schijfjes paprika, een beetje mozzarella, een paar stukjes banaan. Zo maak je een gezonde "monkey platter" of "bento box" voor je kind. Thuis of om mee te nemen. Zo leer je je kind op een leuke manier proeven.

WAAROM je dagelijks veel MEER GROENTE zou moeten eten | SmartTalks 3

42 gerelateerde vragen gevonden

Wat eten moeilijke eters niet?

Pure groenten vallen vaak niet in de smaak bij moeilijke eters. Maar dips kunnen daar een oplossing voor zijn! Maak eens een lekkere dip op basis van bijvoorbeeld yoghurt of iets anders waar kinderen dol op zijn, zoals een ketchup die weinig suiker bevat.

Hoe kan ik mijn kind stimuleren om te eten?

Maar door regels op te stellen en je hieraan te houden, creëer je duidelijkheid. Zo keert sneller de rust terug aan tafel, en leert je kind gaandeweg beter te eten. Het is niet erg als je kind even iets minder eet omdat je de nieuwe regels aan het invoeren bent. Geef je kind een paar weken de tijd om eraan te wennen.

Wat moet je doen als je kind niet wil eten?

Als je kind niet wil eten: 10 tips
 1. Praktische adviezen. Een kleine troost: zo gaat het niet alleen bij jou thuis. ...
 2. 1) Ga de machtsstrijd niet aan. ...
 3. 2) Compenseer niet. ...
 4. 3) Niet te veel drinken. ...
 5. 4) Eet op tijd. ...
 6. 5) Kondig het eten aan. ...
 7. 6) Kleine porties. ...
 8. 7) Geef het goede voorbeeld.

Welke groenten vinden de meeste kinderen lekker?

Welke groenten lusten kinderen het liefst?
 • Mais (32.2%)
 • Broccoli (29.4%)
 • Wortels (23.2%)
 • Sperziebonen (17.2%)
 • Aardappelen (11.8%)
 • Tomaten (11.4)

Welke smaak vinden kinderen lekker?

Jonge kinderen hebben dus een aangeboren voorkeur voor zoet en afkeer van bitter en zuur. Toch kunnen kinderen wel leren wennen aan deze smaken en ze leren waarderen. Hiervoor moeten ze regelmatig opnieuw blootgesteld worden aan de smaak die ze in eerste instantie niet erg kunnen waarderen.

Welke groenten lusten kinderen graag?

“Kerstomaten, bloemkool en spinazie gaan erin als zoete koek, maar ook pastinaak en knolselder liggen goed in markt bij kinderen. Al denk je daar misschien niet altijd aan. Of zoete aardappel en pompoen. Zelfs andijvie en aubergine doen het goed.

Wat zijn oorzaken van Voedselneofobie?

Een gebrek aan familiariteit met bepaalde voedingsmiddelen is een omgevingsvariabele die bijdraagt tot de mate van neofobie.

Wat zijn twee mogelijke oorzaken van Voedselneofobie?

Oorzaken en ontwikkeling

Alle bronnen zijn het erover eens dat deze 2 voedingsstoornissen worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren; enerzijds de genetische factoren en anderzijds de psychologische gestuurde factoren.

Wat zijn 2 mogelijke oorzaken van Voedselneofobie?

Nog een mogelijke oorzaak is het nog moeten leren van de smaak. Mensen kunnen vier basissmaken proeven: zout, bitter, zuur en zoet. Baby's hebben vaak een aangeboren voorkeur voor zoete en zoute smaken. Kinderen neigen over het algemeen meer naar zoete smaken dan volwassenen.

Wat is de gezondste groente?

Wij zetten zeven van de meest gezonde groenten voor je op een rijtje.
 1. Boerenkool. Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. ...
 2. Broccoli. Broccoli behoort tot de zogenaamde kruisbloemige groenten. ...
 3. Spruitjes. Spruitjes zijn niet bij iedereen favoriet. ...
 4. Spinazie. ...
 5. Wortels. ...
 6. Rode bietjes. ...
 7. Tomaten.

Welk eten vinden peuters lekker?

Fruit (1-2 keer, 150 gram in totaal). Aardappels (1-2 stuks/50-100 gram) of rijst/pasta (1-2 opscheplepels/50-100 gram). Groente (1-2 opscheplepels/50-100 gram). Vlees, vis of ei (50 gram) of peulvruchten (0,5 opscheplepel), klaargemaakt in olie of zachte margarine uit een fles.

Welke groente mag een kind van 1 jaar?

Start met het geven van zachte groentesmaken, zoals gekookte en gepureerde wortels, broccoli of bloemkool. Maar je kunt deze groenten ook stoven en bakken. Aan peuters kun je zelfs een rauwe wortel geven (blijf er dan wel bij als ze de wortel eten)!

Hoe lang mag een kind niet eten?

Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.

Is er iets aan te doen als je een moeilijke eter bent?

Tips voor moeilijke eters
 1. Maak er geen strijd van.
 2. Eet op vaste tijdstippen én aan tafel. Stel als regel in dat een kind tijdens de maaltijd aan tafel blijft zitten, ook al neemt het geen hap.
 3. Ga niet apart koken. ...
 4. Kleine porties. ...
 5. Varieer zoveel mogelijk. ...
 6. Zorg voor kwaliteit. ...
 7. Meer maaltijden. ...
 8. Buitenlucht maakt hongerig.

Hoe kun je een kind een minder geliefd voedingsmiddel leren eten?

Durf iets klaar te maken wat je kinderen nog niet kennen. Stimuleer je kind om die onbekende, minder geliefde dingen te proeven. Hou hierbij rekening met de leeftijd van je kind, en weet dat de smaak van jonge kinderen anders is en dat ze (nog) niet alles lusten. Maak voor de moeilijke eter niet altijd een apart menu.

Wat vinden de meeste mensen niet lekker?

Paddenstoelen: meestal is de textuur de boosdoener. Wanneer de paddenstoelen in een saus verwerkt zijn lukt het soms nog wel. Rauw vinden mensen het ergst. Zonde, want een pasta met paddenstoelen is bijvoorbeeld een topper, en een toast champignon is ook heerlijk.

Hoe ontwikkelt een kind zijn smaak?

Smaakontwikkeling begint in de buik

Rond twaalf weken heeft de foetus al smaakpapillen. Door als moeder veel verschillende smaken te eten, went de baby in de buik al aan verschillende smaken. De smaak van het vruchtwater wordt namelijk mede bepaald door wat de moeder eet.

Wat vind dreumes lekker?

Een paar tomaatjes, wat schijfjes paprika, een beetje mozzarella, een paar stukjes banaan. Zo maak je een gezonde "monkey platter" of "bento box" voor je kind. Thuis of om mee te nemen. Zo leer je je kind op een leuke manier proeven.

Waar smaakt vruchtwater naar?

Vruchtwater is zoetig en moedermelk is dat ook. Die voorkeur komt voor een deel vanuit een overlevingsmechanisme. In de natuur zijn oneetbare, giftige dingen vaak bitter of zuur. Zoete dingen zijn vaak juist veilig om te eten.

Hoe weet je dat het vruchtwater is?

Vruchtwater verlies / gebroken vliezen

Vruchtwater kan je herkennen aan dat het waterdun is, het ruikt zoetig en je het niet kan ophouden. Soms verlies je in een keer een hele plens, maar vooral als de baby al goed is ingedaald, zullen het steeds kleine beetjes vocht zijn die je verliest.