Inheritance Rights of a Surviving Spouse and Children of a Deceased Parent

Waarom een langstlevende testament met 1% erfdeel?

Gevraagd door: Casper Winklaar  |  Laatste update: 26 november 2023
Score: 4.1/5 (63 stemmen)

Door de 1% erfstelling is de langstlevende partner wel erfgenaam en geniet deze ook van de verzorgingsgedachte die uitgaat bij een langstlevende testament op basis van de de wettelijke verdeling. De langstlevende kan ondanks de 1% erfstelling namelijk beschikken over de hele nalatenschap.

Hoeveel procent is een kindsdeel van een erfenis?

Bij één kind bedraagt het kindsdeel de helft van de nalatenschap, bij twee kinderen is dat tweederde en bij drie of meer kinderen is dat driekwart. Erfgenamen hebben recht op hun kindsdeel, ook als de langstlevende ouder nog in leven is.

Hoeveel erfbelasting moet een langstlevende betalen?

Erfbelasting als u geen kinderen heeft

Erft de langstlevende partner meer? Dan betaalt hij of zij 10% erfbelasting over het meerdere bedrag tot € 138.642. Daarboven is de erfbelasting 20%.

Kan de langstlevende het kindsdeel opmaken?

De langstlevende mag die bezittingen zelfs verkopen of aan anderen schenken. Daarvoor is de toestemming of medewerking van de kinderen niet nodig. Kortom, de langstlevende kan, zo lijkt het, ongestoord zijn of haar gang gaan en de volledige erfenis van de overleden ouder opmaken.

Hoeveel erft de langstlevende echtgenoot?

De weduwe of weduwnaar krijgt het vruchtgebruik van de hele nalatenschap. Concreet krijgt de langstlevende het eigen vermogen van zijn overleden partner en de helft van het gemeenschappelijk vermogen in vruchtgebruik. De kinderen erven de blote eigendom.

43 gerelateerde vragen gevonden

Wie zijn erfgenamen bij langstlevende testament?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.

Hoe werkt een langstlevende testament?

Een langstlevende testament is een testament waarin geregeld wordt dat de partner die overblijft en de kinderen erfgenaam zijn. In dit testament kunnen de kinderen pas hun erfdeel opeisen wanneer de langstlevende echtgenoot is overleden.

Kan de langstlevende het testament veranderen?

Een testament kan alleen worden gewijzigd bij de notaris. Bij wijziging van een testament zal er een nieuwe tekst komen. Het handmatig wijzigen van een testament door de erflater (of iemand anders) is niet geldig. Er kunnen dus geen wijzigingen worden bijgeschreven bij of in de tekst van het testament.

Kan langstlevende alles opmaken?

De langstlevende mag alle goederen opmaken.

Kan langstlevende legitieme portie opmaken?

Ja dat kan. Je kan in jouw testament bepalen dat de legitieme portie pas opeisbaar is bij overlijden van de langstlevende.

Hoeveel procent van het erfdeel moet je aan erfbelasting betalen?

Hoeveel erfbelasting zij betaalt is afhankelijk van de familierelatie en de hoogte van de erfenis. Uw petekind (ongeacht of zij familie van u is) betaalt geen erfbelasting over de eerste 2.418 euro (tarief 2023). Daarna betaalt zij 30% en afhankelijk van de grootte van de erfenis zelfs 40%.

Wie betaalt erfbelasting bij langstlevende testament?

Wie betaalt de erfbelasting? Zolang de langstlevende ouder over het vermogen van de kinderen beschikt, betaalt deze ook de erfbelasting voor de kinderen. Kinderen gaan pas belasting betalen als de langstlevende ouder ook komt te overlijden.

Hoeveel mag een echtgenoot belastingvrij erven?

Hiervoor gelden voorwaarden. Erven u en uw partner allebei? Dan is de vrijstelling voor u samen € 54.270.

Wat is het minimale kindsdeel?

Legitieme portie

Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament. Uw kind moet hier binnen 5 jaar na uw overlijden om vragen. De legitieme portie is altijd een geldbedrag. Uw onterfde kind kan dus geen spullen of bezit opeisen.

Kan een kind altijd zijn kindsdeel opeisen?

Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.

Hoe groot is het wettelijk kindsdeel?

Stel dat een moeder overlijdt en ze heeft geen testament opgesteld. De wettelijke erfgenamen zijn dan haar man, met wie ze niet in gemeenschap van goederen was getrouwd, en haar drie kinderen. Elk van hen krijgt in dit geval een kwart van de nalatenschap. Voor de kinderen heet dit het kindsdeel.

Kan de langstlevende het huis verkopen?

Wanneer het vruchtgebruik van het huis is vastgelegd bij het kadaster, mag de langstlevende echtgenoot de woning alleen verkopen. De kinderen zijn dan niet nodig bij de verkoop en krijgen nog geen geld vanwege het vruchtgebruik.

Kan de achterblijvende partner in het huis blijven wonen als één van beiden overlijdt?

Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.

Wie erft van langstlevende?

Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.

Is de langstlevende echtgenoot erfgenaam?

De wet van 14 mei 1981 heeft het erfrecht van de langstlevende echtgenoot grondig gewijzigd. De voornaamste vernieuwingen zijn: de langstlevende echtgenoot wordt een volwaardige erfgenaam. Zijn aandeel varieert naargelang de andere erfgenamen waarmee hij moet delen.

Kan een langstlevende echtgenoot worden onterfd?

Kan ik mijn echtgenoot onterven? Het is mogelijk om bij testament je echtgenoot of echtgenote (hierna: partner) te onterven. Anders dan bij kinderen heeft uw partner geen recht op een wettelijke minimum (legitieme portie).

Waarom testament aanpassen?

Waarom uw testament wijzigen? Wanneer u vóór 2003 testamenten heeft opgesteld, dan zijn deze gemaakt onder het oude erfrecht. Er is in de tussentijd veel veranderd. Vaak kunt u veel erfbelasting besparen door de testamenten een update te geven.

Waarom testament op langstlevende?

Testament langstlevende

Bij een langstlevende testament geldt dat de overgebleven partner en kinderen erfgenamen zijn. Pas op het moment dat de langstlevende partner ook is overleden, kunnen de kinderen hun erfdeel opeisen. Op deze manier blijft de langstlevende partner of echtgenoot financieel beter verzorgd achter.

Hoe voorkom je dat erfenis naar zorgkosten gaat?

In de meeste gevallen kunnen uw kinderen hun deel pas opeisen wanneer u er als langstlevende partner niet meer bent. Dit maakt uw vermogen, en daarmee de eigen bijdrage, onnodig hoog. U kunt dit voorkomen door een AWBZ clausule in uw testament op te (laten) nemen.

Wat is de wettelijke verdeling van een erfenis?

Bij een wettelijke verdeling zijn de echtgenoot van de overledene en de kinderen voor gelijke delen erfgenaam. Maar de hele erfenis (bezittingen en schulden) gaat direct naar de echtgenoot van de overledene. De kinderen hebben wel recht op een deel van de erfenis - hun wettelijk erfdeel - maar zij krijgen dit nog niet.

Vorige artikel
Waarom Hoofdbonken?
Volgende artikel
Hoe bereken je gewerkte uren uit?