CO-SLEEPING | Why I co-sleep with my baby + Myths

Waarom een co sleeper?

Gevraagd door: Duuk van der Stael PhD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (60 stemmen)

Een Co-Sleeper is een wieg waarbij de aan het bed grenzende zijkant verlaagd of verwijderd kan worden. Hierdoor wordt een verlenging van het ouderlijk bed gecreëerd wat o.a. nachtelijk voeden makkelijker maakt, terwijl het kindje een veilige slaapplek behoudt.

Waarom wel of geen co-sleeper?

Ons advies. Onderzoek heeft uitgewezen dat de veiligste plek voor een baby een eigen wieg of ledikantje vlak naast het ouderlijk bed is. Kies je voor nog meer nabijheid dan is een co-sleeper de beste oplossing.

Waarom slaapt baby beter bij ouders in bed?

De baby heeft minder moeite met het naar bed gaan omdat de ouders dicht bij hem zijn. De baby valt sneller in slaap. Doordat de baby minder stress ervaart bij het in slaap vallen, is de kwaliteit van slapen beter.

Hoelang mag een baby in de co-sleeper?

Een co-sleeper is een veilig slaapplaats voor je baby, maar alleen de eerste 3 tot 6 maanden. Je wisselt dan van co-sleeper naar ledikant. Een co-sleeper is niet meer veilig als je baby 6 maanden oud is. Dat komt omdat je baby dan beweeglijker wordt en kan omrollen en zitten.

Waarom baby bij ouders op kamer?

In navolging van de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen wordt aangeraden een baby bij voorkeur tot 1 jaar in de ruimte te laten slapen waar de ouders ook zijn, zoals de woon- en slaapkamer. Belangrijkste reden is het voorkomen van wiegendood, wat tot de leeftijd van één jaar kan optreden.

22 gerelateerde vragen gevonden

Waar leg je je baby overdag te slapen?

Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.

Waar slaapt baby eerste maanden?

Aanbevolen wordt dat baby's de eerste 6-12 maanden bij de ouders op de kamer slapen (rooming-in heet dat), maar wel in een eigen wieg, co-sleeper of ledikant. Dat zou de kans op wiegendood verminderen. Slaap in ieder geval de eerste vier maanden niet samen met je kind in je eigen bed.

Hoe slaapt een baby in een co-sleeper?

Co-sleepers hebben bijna altijd één zijkant die los kan, hierdoor is het bedje aan één kant open en ligt je kindje lekker dicht bij je. Ideaal als je jouw kind snel wilt troosten of een nacht- of droomvoeding wil geven. Wist je dat we een community hebben die je alles leert rondom de slaap van je baby?

Heeft een baby een eigen kamer nodig?

Baby wel of niet op eigen kamer

Het algemene advies is om je baby pas na 6 maanden op een eigen kamer te leggen. Tot die tijd wordt aangeraden om een slaapkamer te delen. Let op: leg je baby niet bij jullie in bed, maar in een eigen wiegje of co-sleeper. Zo verklein je de kans op wiegendood.

Wat als je baby alleen bij jou wil slapen?

Een kindje dat zijn of haar ouders vertrouwd en weet dat papa en mama er zijn wanneer dat nodig is, durft los te laten. En dat is wat slapen feitelijk is. Het is dus heel normaal als jouw baby alleen maar bij jou kan slapen. Die veilige basis is nodig om uiteindelijk naar goede slaap toe te kunnen werken.

Is het erg als je kind bij je in bed slaapt?

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid raadt af om baby's van minder dan vier maanden bij je in bed te laten slapen. De kans bestaat dan dat je er overheen rolt. Tegelijkertijd wordt wel aangeraden om je kind minimaal een half jaar in de buurt van je eigen bed te laten slapen.

Is samen slapen met je kind dan zo apart?

Biologisch gezien is samen slapen met je kind heel logisch, zoogdieren leggen hun kinderen niet apart, omdat de kinderen afhankelijk zijn van hun ouders voor voeding en veiligheid. En al leven we nu in veilige huizen, het instinct van jonge kinderen is om die nabijheid nodig te hebben.

Hoe kun je wiegendood voorkomen?

Wereldwijd worden er vier maatregelen aanbevolen ter preventie van wiegendood:
  1. Een veilige slaaphouding in ruglig.
  2. Vermijd roken, alcohol en drugs tijdens en na de zwangerschap.
  3. Zorg dat de temperatuur van de slaapomgeving niet te hoog is en dat het hoofd ten allen tijden vrij ligt.
  4. Hou regelmatig toezicht.

Kan een co-sleeper aan een boxspring?

Zorg ervoor dat de riempjes altijd stevig aantrekt zodat er geen ruimte meer is tussen de cosleeper en je bed. Met een boxspring werkt het net zo. De lange riempjes doe je helemaal om het matras van je boxspring bed heen en haal je door het frame van je Snuzpod wieg.

Wat is beter wiegje of ledikant?

Een wieg is veiliger

Wanneer je baby kan omrollen, dien je over te stappen op een ledikant. Als je baby in de wieg kan draaien bestaat namelijk de kans dat hij/zij met zijn mond en neus tegen de zijwanden komt te liggen en daardoor niet goed kan ademen.

Waarom moet een baby eerst in een wieg?

Doordat een babywieg compact is, biedt het geborgenheid voor je kindje. Een baby vindt geborgenheid fijn; hij/zij heeft immers negen maanden in een kleine én beschermde baarmoeder geleefd. Een wieg kan daarom de eerste maanden na de geboorte comfortabeler en vertrouwder voelen dan een groot ledikant.

Hoe lang kans op wiegendood?

De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.

Wat is beter je baby op de crèche of thuis?

Carolina de Weert, hoogleraar Psychobiologie van de vroege ontwikkeling aan het Radboud umc in Nijmegen. Volgens Carolina de Weert is een baby de eerste 12 maanden thuis het beste af. De reden is simpel: Baby's gedijen meestal optimaal bij een-op-een verzorging door de ouders.

Waarom baby op slaapkamer?

Het advies luidt tegenwoordig om je baby de eerste zes maanden bij jou op de kamer te laten slapen (maar niet in hetzelfde bed), om de kans op wiegendood te verminderen. Daarnaast zou het helpen bij de hechting om je baby de eerste twaalf maanden op jullie kamer te laten slapen.

Hoe lang kan een baby zonder moeder?

Antwoord. Het is niet schadelijk als een van de ouders onregelmatig afwezig is, mits dat maar niet te lang duurt (niet langer dan 5 à 6 dagen van huis), en als er in ieder geval één stabiele verzorger is (in dit geval uw man) die voor continuïteit zorgt. Ook de crèche is in uw geval geen probleem.

Wat is een veilige co-sleeper?

De veiligste manier van co-sleeping is als de baby in een eigen bedje slaapt. Je kunt zijn bedje dichtbij jullie bed zetten, maar je kunt je baby ook laten slapen in een aanschuifbedje of co-sleeper. Dit is een babybedje met een zijkant die open en dicht kan, dat je aan je eigen bed vastmaakt.

Wat voor dekentje in co-sleeper?

Een deken van katoen, wol of synthetische stof met een laken kan wel. Zorg ervoor dat deze goed zijn ingestopt en als je kind in een eigen bedje of co-sleeper slaapt maak je deze kort op (zodat je kind er precies onder past en niet naar beneden kan zakken).

Hoe vaak moet je een baby in bad doen?

Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt. Je hoeft niets in het water te doen, al helemaal geen zeep.

Waar slaapt baby in s nachts?

Laat je baby in een eigen wiegje of ledikantje slapen

De veiligste slaapplek voor je baby is een eigen wiegje of ledikantje. Het wordt aangeraden deze de eerste 6 maanden bij je op de slaapkamer te zetten. Zo is je kindje lekker dichtbij en kan je snel ingrijpen als er iets is of als hij honger heeft.

Waarom slaapt baby s nachts wel en overdag niet?

Er zijn verschillende redenen voor het slechter slapen overdag. Je baby kan in een slaapregressie zitten, oververmoeid zijn of juist niet moe genoeg, honger hebben of niet zelf in slaap kunnen vallen.

Vorige artikel
Wie betaalt de bruiloft?