Waarom word ik niet zwanger? De gynaecoloog over vruchtbaarheidsonderzoek

Waarom blijft zwangerschap uit?

Gevraagd door: Kevin Wensen  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (4 stemmen)

Waarom moeilijk zwanger worden
Er zijn diverse redenen waarom het zwanger raken niet lukt. Er kunnen medische redenen zijn zoals een gekantelde baarmoeder, verstopte eileiders, problemen met de schildklier en overgewicht. Maar ook stress is niet bevorderlijk om zwanger te raken.

Waarom duurt het zo lang om zwanger te worden?

Ongezonde leefstijl, zoals roken en alcohol maar ook ongezond eten, beïnvloeden je vruchtbaarheid negatief. Als je wat ouder bent duurt het zwanger worden vaak wat langer. Overgewicht (zowel bij mannen als vrouwen) vermindert de vruchtbaarheid, probeer een gezond(er) gewicht te krijgen.

Wat te doen als je niet zwanger raakt?

Je huisarts schat in hoe groot de kans is om zwanger te worden. Is die kans kleiner dan 3 op de 10, dan kun je naar de gynaecoloog gaan. Soms kun je een behandeling proberen om zwanger te worden, zoals iui of ivf.

Wat is de oorzaak nog niet zwanger kan worden?

Als je niet zwanger wil worden, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: de pil, het spiraaltje of condooms. Andere voorbehoedmiddelen die goed beschermen tegen zwanger worden zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring of de hormoonpleister. Elk voorbehoedmiddel is anders.

Hoe groot is de kans dat je niet zwanger kan worden?

Bij ongeveer 1/3 van de paren ligt de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap bij de vrouw, bij 1/3 bij de man en bij 1/3 bij beiden. Bij 1 op de 10 paren wordt uiteindelijk geen oorzaak gevonden. Van deze paren blijft in Nederland ongeveer 5 procent uiteindelijk ongewild kinderloos.

43 gerelateerde vragen gevonden

Waarom ben je niet meteen zwanger?

Waarom moeilijk zwanger worden

Er zijn diverse redenen waarom het zwanger raken niet lukt. Er kunnen medische redenen zijn zoals een gekantelde baarmoeder, verstopte eileiders, problemen met de schildklier en overgewicht. Maar ook stress is niet bevorderlijk om zwanger te raken.

Wat kun je doen om kans op zwangerschap te vergroten?

Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong.
...
Zwanger worden
  1. Slik foliumzuur.
  2. Stop met roken.
  3. Eet gezond. Zorg dat je een gezond gewicht hebt.

Hoe weet je dat je niet vruchtbaar bent?

Symptomen van onvruchtbaarheid

Onvruchtbaarheid komt meestal pas aan het licht, wanneer je zwanger probeert te worden. Een verminderde kwaliteit van zaadcellen bij de man geeft in het dagelijks leven geen klachten. Vrouwen kunnen wel klachten hebben van de onderliggende oorzaak van de onvruchtbaarheid.

Kan de gynaecoloog zien of je vruchtbaar bent?

Vruchtbaarheid. Uw huisarts verwijst u naar de gynaecoloog omdat u een kinderwens heeft en het niet lukt om zwanger te worden. De gynaecoloog doet dan een vruchtbaarheidsonderzoek (oriënterend fertiliteitsonderzoek, ofwel OFO).

Hoe weet je of je verstopte eileiders hebt?

Via een kijkbuis ziet de gynaecoloog op een scherm of er problemen met de eileiders zijn (verklevingen of endometriose). Hiervoor wordt via de baarmoedermond een klein beetje blauwe vloeistof in de baarmoeder en eileiders gespoten.

Waarom mislukt bevruchting?

Mislukking van de bevruchting

Dat kan te wijten zijn aan: afwijkingen in de zaadcellen, waardoor ze niet krachtig genoeg zijn om de cellaag rond de eicel af te breken. eicellen van matige kwaliteit, onrijpe eicellen, of eicellen die niet bevrucht kunnen worden.

Wat is de beste manier om zwanger te worden?

Vruchtbaarheidsbehandelingen
  • Intra-uteriene inseminatie (IUI) ...
  • Kunstmatige inseminatie donorsperma (KID) ...
  • In vitro fertilisatie (ivf) ...
  • Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI) ...
  • Eiceldonatie. ...
  • Ivf-draagmoederschap.

Welke week meeste kans op zwangerschap?

In de 6 dagen vóór de eisprong is de kans om zwanger te worden het grootst. Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in deze 6 dagen. Schrijf elke keer als je ongesteld wordt, die datum in je agenda. Zo weet je hoeveel dagen er elke keer tussen je ongesteldheid zitten.

Hoeveel procent in 1 keer zwanger?

Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar. Na 2 jaar is 90 procent zwanger. Mocht je na een jaar nog niet zwanger zijn dan kan de huisarts je, als je dat wilt, doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Hoe lang ben je bezig om zwanger te worden?

Van alle vrouwen die een kinderwens hebben en proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden zwanger en ruim 80% binnen een jaar. Na twee jaar is gemiddeld 90% zwanger. Na je 35e duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger wordt. Ben je regelmatig ongesteld?

Hoe lang doe je er gemiddeld over om zwanger te raken?

Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden. Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Je kan dus zwanger worden door een zaadcel die 5 dagen eerder in je vagina kwam.

Kun je testen of je onvruchtbaar bent?

Vruchtbaarheid testen

Momenteel kun je alleen je vruchtbaarheid via de huisarts laten testen als je minimaal een jaar zwanger probeert te raken. Daarbij bestaan er op dit moment geen testen die je kunnen vertellen of je vruchtbaar bent of niet.

Kan je op een echo zien of je vruchtbaar bent?

Met een inwendige echo kan de arts de grootte van een rijpend eiblaasje (follikel) bekijken. Vlak voor de eisprong is het eiblaasje 2 centimeter groot. Door de groei te volgen via de echo kan de arts inschatten wanneer de eisprong zal zijn.

Welke leeftijd minder vruchtbaar?

Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.

Wat kan leiden tot onvruchtbaarheid?

Mogelijke andere oorzaken voor infertiliteit
  • Onregelmatig dag- en/of nachtritme door bijvoorbeeld afwisselende diensten.
  • Cafeïne. ...
  • Onder- en overgewicht. ...
  • Soa's. ...
  • Alcohol en roken. ...
  • Medicatie en drugs kunnen ook een belangrijke invloed zijn op infertiliteit of onvruchtbaarheid doordat deze (bijvoorbeeld) de eisprong remmen.

Hoe ben je meer vruchtbaar?

Vruchtbare tips voor jou

Eet gezonde en gevarieerd. Eten voor twee is niet nodig, maar het is wel belangrijk om te zorgen voor voldoende vitamines, mineralen en foliumzuur. Pas op met rauw voedsel; daarin zitten parasieten of bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kindje.

Wat is je meest vruchtbare dag?

In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.

Kan foliumzuur de vruchtbaarheid beinvloeden?

Bij mannen kan foliumzuur goed zijn voor de kwaliteit van de zaadcellen. De zaadcellen kunnen net iets sterker worden. Veel vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen vinden het moeilijk deze tabletten te blijven gebruiken. Elke dag weer word je geconfronteerd met je onvervulde kinderwens.

Wat eten om bevruchting te bevorderen?

Wat moet je eten als je zwanger wilt worden?
  • Eet voldoende groente en fruit.
  • Wissel af tussen vlees, vis en vegetarisch.
  • Kies voor volkorenproducten (rijst, brood, pasta)
  • Drink elke dag genoeg water.

Heeft paracetamol invloed op innesteling?

Omdat NSAID's en aspirine op het hele lichaam werken, leiden ze mogelijk tot een abnormale innesteling, die een miskraam wordt. Paracetamol daarentegen werkt alleen op het centrale zenuwstelsel, waardoor het waarschijnlijk geen effect heeft op het embryo, aldus de auteurs.