#4 Temperatuur in de babykamer

Waarom babykamer?

Gevraagd door: Jennifer Rijks  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (67 stemmen)

Als a.s. moeder kun je via het inrichten van een babykamer heerlijk aan je nesteldrang toegeven. En een babykamer kan ook handig zijn als voed-, verschoon- of badderruimte. En ja, sommige baby's slapen 'op een afstandje' beter (ervaringsdeskundigheid, niet wetenschappelijk) maar dit blog gaat over veiligheid.

Waarom een babykamer?

Voordelen rooming-in

Rooming-in zou de kans op wiegendood dan ook aanzienlijk verminderen, bleek uit meerdere onderzoeken. Ouders krijgen daarom steeds vaker het advies om hun baby de eerste zes maanden op hun kamer te laten slapen.

Heb je een babykamer nodig?

Op de kamer van de ouders laten slapen

En die babykleertjes kunnen prima op een plank in je eigen kledingkast, als je tenminste niet zo'n immense garderobe hebt aangeschaft als ik bij onze eerste. Kortom: als je het heel nuchter en praktisch bekijkt heb je helemaal geen babykamer nodig.

Waarom baby bij ouders op kamer?

In Nederland wordt het aangeraden om de baby in de eerste zes maanden van het leven in de kamer van de ouders te laten slapen (ook wel room-sharing genoemd), omdat dit het risico op wiegendood bijna halveert.

Wat zijn de oorzaken van wiegendood?

Wiegendood is het plotseling en onverwachts overlijden van een gezonde of niet zieke baby onder de 2 jaar, zonder duidelijke lichamelijke oorzaak die het overlijden verklaart. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als de ademhaling wordt belemmerd, een baby zijn eigen adem steeds inademt (rebreathing) of door oververhitting.

34 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kan je wiegendood vermijden?

Wiegendood voorkomen
  • Respecteer het leefritme van de zuigeling, in het bijzonder het slaap-waakritme.
  • Ga bij huilbuien zorgvuldig na wat er scheelt.
  • Rugligging.
  • Stem de kleding en de dekens af op de temperatuur van de slaapkamer en niet op de buitentemperatuur.

Welke leeftijd meeste kans op wiegendood?

De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.

Welke leeftijd baby op eigen kamer?

Het algemene advies is om je baby pas na 6 maanden op een eigen kamer te leggen. Tot die tijd wordt aangeraden om een slaapkamer te delen. Let op: leg je baby niet bij jullie in bed, maar in een eigen wiegje of co-sleeper. Zo verklein je de kans op wiegendood.

Hoe lang kind bij ouders op slaapkamer?

In Nederland wordt eveneens aangeraden om de baby de eerste 6 maanden in de kamer van de ouders te laten slapen, wat men room-sharing noemt, omdat dit het risico op wiegendood bijna halveert, en ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO beveelt dat de eerste 6 maanden aan, en moedigt het aan tot een jaar.

Hoelang baby op je kamer?

Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.

Wat heeft een kinderkamer nodig?

Een bekertje water, een nachtlampje en als ze wat ouder zijn een wekker en een goed boek. Een nachtkastje is niet iets waar je absoluut niet zonder kunt, maar handig is het wel. Het is bovendien een leuke accessoire voor de kinderkamer. Nachtkastjes zijn er in de meest uiteenlopende soorten en maten.

Hoeveel ruimte heeft een baby nodig?

De eerste stap is bepalen welke kamer in je huis je gaat inrichten als babykamer en waar je dus ruimte voor moet maken. De minimale oppervlakte van een babykamer is toch wel 6m2; wil je deze kamer voor je kind blijven gebruiken tot het achttiende levensjaar, dan is een kamer van 12m2 meer geschikt.

Wat is beter wiegje of ledikant?

Een ledikant is het meest veilige babybed voor je kindje, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan en dus open zijn. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijkant komt te liggen.

Waar leg je je baby overdag te slapen?

Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.

Waar op letten bij kopen babykamer?

Het is allereerst natuurlijk belangrijk dat de babykamer veilig is.
...
Maar, er zijn ook dingen waar jij zelf op kunt letten:
  • Zorg dat er geen losse snoeren etc. in de babykamer liggen!
  • Zorg voor afgeschermde stopcontacten. ...
  • Het bedje of de wieg moet niet in de volle zon of tegen de verwarming staan. ...
  • Pas op met huisdieren!

Is samen slapen met je kind dan zo apart?

Professor Stijn Verhulst, die als kinderarts verbonden is aan het slaapcentrum van het UZA, raadt enkel aan om een kindje, in het eerste levensjaar, in een apart en aangepast bed op de ouderlijke kamer te laten slapen. "Omdat het een bewezen beschermend effect heeft tegen wiegendood", legt hij uit.

Hoe laat ik mijn kind in eigen bed slapen?

Leg zijn matras aan het voeteneind van jullie bed of zet een kleine speelgoedtent neer waar hij maximaal een week in mag 'kamperen'. Zodra je kind hier aan gewend is, verhuis je het matras of de tent naar zijn eigen kamer. Daar mag hij nog een week op het matras/in de tent slapen.

Welke leeftijd geen Nachtvoeding meer?

Dit gebeurt vaak weer als je baby ongeveer 6 maanden oud is. De meeste baby's slapen dan acht uur per nacht achter elkaar, bijvoorbeeld van 23.00 uur tot 7.00 uur. Over het algemeen zijn nachtvoedingen dan niet meer nodig. Vanaf ongeveer 9 maanden kan je baby van 19.00 uur tot 7.00 uur doorslapen.

Hoe baby laten wennen aan eigen kamer?

Geleidelijk laten wennen aan eigen bedje of kamer

Zo kan je baby wennen aan een eigen bedje, maar ligt het nog wel op dezelfde kamer. Gedurende een week zet je het ledikant steeds wat verder van je bed. Je kunt er ook mee beginnen om alleen 's avonds of overdag de overstap te maken naar een eigen kamer.

Wat kunnen baby's van 6 weken?

Als je baby 6 weken oud is, ontdekt hij dat hij zelf geluidjes kan maken. Hij probeert zijn stem op alle mogelijk manieren uit. Het begint met voorzichtig gekir, ge-prrrt en gje-geluidjes, maar ook de 'uh', 'ah', en 'ieh' kan je vanaf nu voorbij horen komen. Stimuleer zijn taalontwikkeling door veel op hem te reageren.

Hoe vaak komt wiegendood voor?

Nergens ter wereld is het aantal gevallen van wiegendood zo laag als in Nederland, mede dankzij strenge richtlijnen. Maar zelfs die kunnen niet voorkomen dat het toch nog 10 tot 15 keer per jaar gebeurt.

Hoe herken je wiegendood?

Wiegendood is niet voorspelbaar. Het treedt op tijdens de slaap, is pijnloos en gebeurt stil. Vaak vindt men braaksel terug rond het kind, maar dit is meestal niet de doodsoorzaak. Wiegendood is niet erfelijk; een herhaling binnen dezelfde familie is erg zeldzaam.

Hoe lang moet een pasgeboren baby een mutsje op?

Je kan je baby een mutsje laten dragen zolang je denkt dat dit comfortabel is voor hem. Let er wel op dat je baby het met muts op ook te warm kan krijgen. Als je baby begint te zweten of oververhit lijkt, is het uiteraard verstandiger de muts van zijn bolletje te halen.

Welke preventieve maatregelen kan je nemen om de kans op wiegendood te verminderen?

Wereldwijd worden er vier maatregelen aanbevolen ter preventie van wiegendood:
  • Een veilige slaaphouding in ruglig.
  • Vermijd roken, alcohol en drugs tijdens en na de zwangerschap.
  • Zorg dat de temperatuur van de slaapomgeving niet te hoog is en dat het hoofd ten allen tijden vrij ligt.
  • Hou regelmatig toezicht.

Volgende artikel
Hoeveel natuurlijke bevallingen?