Dermatologist shares how to treat the "pregnancy mask" melasma

Waardoor krijg je zwangerschapsmasker?

Gevraagd door: mr. Abel Vallenduuk MPhil  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (40 stemmen)

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker? Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.

Hoe groot is de kans op een zwangerschapsmasker?

Zo'n zeventig procent van de vrouwen krijgt met deze zwangerschapskwaal te maken: het zwangerschapsmasker. Dit is de naam van de vlekken die vooral op je voorhoofd, je jukbeenderen, je kin en rondom je ogen ontstaan tijdens je zwangerschap.

Hoe krijg je een zwangerschapsmasker?

Melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd en is het gevolg van een verstoring in melanine (pigment). Deze aandoening komt voornamelijk voor bij vrouwen en kan zichtbaar worden onder invloed van hormonen, UV-straling en zwangerschap.

Welk hormoon veroorzaakt zwangerschapsmasker?

WELKE HORMONEN VEROORZAKEN EEN ZWANGERSCHAPSMASKER? "Wat een zwangerschapsmasker veroorzaakt is het hormoon oestrogeen, verhoogde oestrogeenspiegels om precies te zijn. Wanneer je anticonceptie slikt (de meest gangbare varianten) en tijdens de zwangerschap stijgen oestrogeenspiegels.

Is zwangerschapsmasker blijvend?

Melasma/ zwangerschaps-masker

Het ontstaat door een overschot aan pigment (melanine), ook wel bekend als hyperpigmentatie en komt vooral voor op je voorhoofd, bovenlip of jukbeenderen. Melasma is vaak blijvend, wanneer je het hebt blijf je er gevoelig voor, vooral in de zonnige periodes van het jaar.

16 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voorkom je een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker voorkomen

Wel is het zo dat zelfs sunblock (met een factor 50 of hoger) niet alle UVA- en UVB-stralen weert, dus probeer gewoon niet te veel met je gezicht in de zon te zitten. De gouden regel om een zwangerschapsmasker te voorkomen is: bescherm je huid élke dag, ook in de stad en in de schaduw.

Hoe zwangerschapsmasker verwijderen?

Een zwangerschapsmasker heeft meestal een hormonale oorzaak en dankt zijn naam daarom aan de zwangerschap. Wij kunnen zwangerschapsmasker prima verwijderen. Soms door lasertherapie, maar meestal met peelings en/of producten van ZO medical. Dit is afhankelijk van je pigment.

Hoe kom ik van melasma af?

Oppervlakkig gelegen pigment kan in de regel goed behandeld worden. Het dieper gelegen pigment bij melasma is alleen met lasertherapie te verwijderen. Huid blekende crèmes bevatten stoffen die de aangedane huid lichter maken door de aanmaak van pigment af te remmen.

Hoe merk je dat je hormoon stoornis?

De symptomen die hierbij horen zijn: een toename of afname in gewicht, vermoeidheid en concentratieverlies, weinig tot geen conditie, hartkloppingen, duizeligheid, last van kou of warmte, spierkrampen en spierverstijvingen.

Kan melasma verdwijnen?

Zoals melasma plotseling kan ontstaan, kan het ook vanzelf weer verdwijnen. Helaas is dit niet altijd het geval, soms blijft de pigmentatie langere tijd aanwezig. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om melasma te verminderen en de huid weer onder controle te brengen.

Kun je na de bevalling een zwangerschapsmasker krijgen?

De pigmentvlekken van een zwangerschapsmasker zijn niet gevaarlijk en verdwijnen na je bevalling geleidelijk. Dit kan wel een paar maanden tot soms ruim een jaar duren. In sommige gevallen blijf je altijd een paar pigmentvlekken op de huid zien. Helaas kunnen de vlekjes niet goed behandeld worden.

Hoe voorkom je Zonnevlekjes?

Wij geven u 5 tips om pigmentvlekken te voorkomen.
  1. Smeren, smeren, smeren! Uw huid beschermen tegen de zon is erg belangrijk. ...
  2. Exfolieer wekelijks. ...
  3. Stel beschadigde huid niet te veel bloot aan de zon. ...
  4. Let op met alcohol en parabenen. ...
  5. Probeer pigmentvlekken niet zelf te behandelen.

Hoe lang mag je in de zon als je zwanger bent?

Mag ik in de zon als ik zwanger ben? U kunt veilig buiten en in de zon zijn wanneer u zwanger bent. Het is niet slecht voor de baby of slechter voor u dan normaal. De uv-straling van de zon bereikt niet de baarmoeder en komt dus niet bij uw kindje terecht.

Welke week zwangerschapsmasker?

Vanaf welke week ontstaat een zwangerschapsmasker? Meestal ontwikkelt een zwangerschapsmasker zich vooral in het 2e en 3e trimester van de zwangerschap. Over het algemeen verdwijnt een zwangerschapsmasker weer geleidelijk binnen enkele maanden na de bevalling.

Welke cremes niet gebruiken bij zwangerschap?

Ingrediënten zoals vitamine A-zuur oftewel retinol, maar ook hoge concentraties van glycolzuur en salicylzuur kun je tijdens de zwangerschap beter even niet gebruiken. Dit zijn ingrediënten die de huid gevoeliger maken voor uv-licht, wat huidverkleuringen en pigmentvlekken kan veroorzaken.

Hoe werkt een zwangerschapsmassage?

Een zwangerschapsmassage is een zachte massage, die past bij je zwangere lichaam. Zo wordt je buik meestal niet gemasseerd, worden sommige drukpunten in je lichaam juist ontweken en kan de masseur bijvoorbeeld je benen wat extra aandacht geven als je daar veel vocht vasthoudt.

Welk eten is slecht voor je hormonen?

Zorg er dus voor dat je niet te veel bewerkte koolhydraten binnen krijgt. Dit zijn bijvoorbeeld cake, chocolade, cruesli, muesli, frisdrank, gedroogd fruit, mueslirepen, niet volkoren pasta of wraps, toetjes, witbrood en witte rijst.

Welk hormoon maakt je ongelukkig?

Minder serotonine-aanmaak

Wanneer er minder serotonine geproduceerd wordt, verdwijnt dat gevoel stukje bij beetje. Hierdoor kun je je minder tevreden, angstig, gestresst of zelfs ongelukkig gaan voelen. Deze factoren kunnen leiden tot een burn-out.

Wat moet je eten om je hormonen in balans te krijgen?

Ondersteun je hormoonbalans daarom op natuurlijke wijze met de volgende 10 voedingsmiddelen:
  • Avocado. Een gemiddelde avocado bevat maar liefst 31 gram onverzadigde vetten (het gezonde type) en 7,7 gram voedingsvezels. ...
  • Pure chocolade. ...
  • Groenten en fruit. ...
  • Vette vis. ...
  • Noten. ...
  • Volkoren granen. ...
  • Peulvruchten. ...
  • Hennepzaden.

Waardoor ontstaat melasma?

De exacte oorzaak van het ontstaan van melasma is onbekend. Er zijn een aantal risicofactoren welke mogelijk een verband hebben met melasma of de vlekken doen verergeren. Deze factoren zijn onder andere zwangerschap, UV-straling, aanleg, gebruik van orale anticonceptie, geneesmiddelen, stress en bepaalde cosmetica.

Welke crème tegen melasma?

Niacinamide is een erg geschikt ingrediënt bij melasma, het schijnt zelfs ongeveer even goed te werken als hydroquinone. De moisturizers van Uncover Skincare bevatten o.a. 4% niacinamide (en 5% vitamine C) en zijn hierdoor erg geschikt als je last hebt van pigmentvlekken.

Hoe herken je melasma?

Melasma is te herkennen aan een grillig patroon van vlekkerige hyperpigmentaties van de huid. Deze vlekken zijn vooral zichtbaar op het voorhoofd, de wangen, rond de ogen en de bovenlip. Melasma kan frustrerend zijn. De bruine blekken ontstaan vaak zonder waarschuwing en zijn moeilijk te bestrijden.

Hoe lang kans op zwangerschapsmasker na bevalling?

Hoewel een zwangerschapsmasker meestal vanzelf weer verdwijnt, wil je hier misschien niet zo lang op wachten. Het kan namelijk wel tot een half jaar na de bevalling duren voordat de vlekken zijn weggetrokken. Gelukkig hoef je niet met een zwangerschapsmasker rond te blijven lopen.

Wat haalt donkere vlekken weg?

Wanneer de donkere vlekken blijven kan uw arts hydrochinon voorschrijven. Dit medicijn heeft een blekende werking. Hydrochinon wordt vaak in combinatie gebruikt met tretinoïne. Dit versterkt het effect.

Hoe krijg je een pigmentvlek?

Pigmentvlekken ontstaan door een overmatige productie van melanine. Vaak speelt de zon een rol bij het ontstaan van pigmentvlekken. Ook onder invloed van hormonen kunnen de pigmentcellen extra veel pigment produceren. Daarnaast bestaat er een vorm van hyperpigmentatie die ontstaat doordat de huid beschadigd is geweest.