Welke controles krijg JOUW BABY en jezelf na de BEVALLING? | Kraamverzorgende #4

Waardoor kan een kraamvrouw na de bevalling in shock raken?

Gevraagd door: dr. Lauren Schipper M  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (31 stemmen)

De vulling van de bloedvaten schiet te kort en de kraamvrouw kan in shock raken. Fluxus kan zich voordoen tussen de geboorte van het kind en de geboorte van de placenta, direct na de geboorte van de placenta, of later in het kraambed.

Wat is een Fluxus na bevalling?

Het is normaal om tijdens de bevalling wat bloed te verliezen. De medische term daarvoor is fluxus postpartum. Bij één op de twintig bevallingen komt echter overmatig bloedverlies voor. Als dat meer dan een liter bloed is, wordt gesproken van ernstige fluxus postpartum.

Waarom leg je een kraamvrouw met een Fluxus plat neer?

Leg de kraamvouw plat op haar rug neer; (NB: geen Trendelenburg meer toepassen; leg de kraamvrouw plat. Als je de kraamvrouw in Trendelenburg bestaat de kans dat de uterus volloopt met bloed waardoor in 70% van de gevallen de uterus niet samentrekt en er sprake is van een atonie.

Wat kun je als kraamverzorgende doen als de kraamvrouw na de bevalling veel bloed verliest?

Zolang je kraamzorg krijgt, houdt de kraamverzorgende je bloedverlies in de gaten. Het is normaal als het bloedverlies tijdelijk toeneemt als je weer meer uit bed komt en meer gaat bewegen. Maak je je zorgen over de hoeveelheid, bel dan je verloskundige of de huisarts.

Hoe ontstaat een Fluxus?

Trekt de baarmoeder niet goed samen, dan kunnen de bloedvaten naar de placenta niet goed worden dichtgeknepen en blijven deze bloedvaten te veel aan de oppervlakte en open staan. Hierdoor kan er de fluxus ontstaan: een hevige bloeding.

30 gerelateerde vragen gevonden

Wat te doen bij een fluxus post partum?

Aandachtspunten
  1. Fluxus: meer dan 1000 ml bloedverlies na de geboorte van de pasgeborene.
  2. Een lege blaas is altijd noodzakelijk om de baarmoeder goed te laten samentrekken, let er na de partus op dat de kraamvrouw probeert haar blaas te legen.
  3. Laat de kraamvrouw niets eten of drinken bij overmatig bloedverlies!

Hoeveel bloed verloren bevalling?

Alle vrouwen verliezen wat bloed bij een bevalling. Dit komt door de wond in je baarmoeder. Daar heeft de moederkoek vast gezeten. Als je meer dan 1 liter bloed verliest na de bevalling, heb je veel bloedverlies.

Waarom vloeit een kraamvrouw na de bevalling?

De baarmoeder kan niet goed samentrekken door een te lage spierspanning. Dat kan voorkomen bij een erg lange bevalling of na een bevalling van een tweeling. Een deel van de placenta is achtergebleven in de baarmoeder, waardoor deze niet goed kan samentrekken en de bloedvaatjes blijven bloeden.

Hoeveel rust kraamvrouw?

Lees alles over het geven van borstvoeding en voeding voor uw kind. Rust is belangrijk in het kraambed. Kraambezoek kan soms veel energie kosten. Probeer overdag tenminste twee uur te slapen.

Hoeveel uren kraamzorg kan de kraamvrouw zorg krijgen en hoeveel dagen?

Het aantal uren kraamzorg dat iemand vergoed krijgt, is minimaal 24 uur en maximaal 80 uur. De toegewezen uren worden verdeeld over 10 dagen, gerekend vanaf de dag van de geboorte.

Wat is de meest voorkomende oorzaak van een fluxus postpartum?

Fluxus post partum is zo'n stoornis. Meestal ligt een atonische uterus, een achtergebleven placenta- of vliesrest of een beschadiging van het geboortekanaal ten grondslag aan het bloedverlies.

Welke controles doe je bij een kraamvrouw?

Bij de kraamvrouw: temperatuur, polsslag, borsten, hoogte van de baarmoeder, bloedverlies en hechtingen bij een wond. Bij de pasgeborene: kleur, temperatuur (rectaal), navel, plassen, poepen, voeding en gewicht.

Wat als de placenta niet komt?

Vastzittende placenta

Soms zit de placenta zo vast, dat deze niet vanzelf geboren wordt. Ben je op dat moment onder begeleiding van de verloskundige, dan wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog. De gynaecoloog kan met extra medicatie alsnog proberen om de placenta spontaan geboren te laten worden.

Hoe vaak gaat een bevalling fout?

Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.

Welke 3 kenmerken kondigen het begin van de bevalling aan?

Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling:
  • Het begin van de weeën.
  • Verlies van slijmprop.
  • Vliezen breken.

Wat is een Endometritis?

Endometritis is een infectie van het baarmoederslijmvlies (endometrium). De diagnose wordt gesteld wanneer er sprake is van koorts post partum die niet door een andere oorzaak verklaard kan worden. Manifestatie van endometritis gebeurt vaak op de 3e of 4e dag post partum.

Wat is het pijnlijkste van de bevalling?

Buik, rug- en beenweeën

We weten nog niet goed hoe het komt dat er zulke verschillen zijn. Het kan voor een deel liggen aan de plaats waar de pijn zit. De meeste vrouwen hebben tijdens de weeën vooral pijn in hun buik. Maar er zijn ook vrouwen die de pijn vooral in hun rug en/of hun benen voelen.

Wat is het pijnlijkste aan een bevalling?

Vooral in de midden- en laatste fase is de pijn goed te voelen. In de uitdrijvingsfase (tijdens het persen) is de pijn vaak het hevigst. Meestal is de pijn het meest in de buik te voelen, maar ook in de rug en de benen kan pijn gevoeld worden. Na de geboorte van de baby neemt de pijn zeer sterk af.

Wat is Kraamkoorts?

Kraamvrouwenkoorts is een infectieziekte die vroeger veel voor kwam onder vrouwen na de bevalling en die vaak dodelijk was. Tegenwoordig komt kraam- vrouwenkoorts heel weinig voor en het is goed te behandelen. Een andere naam voor kraamvrouwenkoorts is “febris puerperalis”.

Waarom een Netbroekje na de bevalling?

Waarom een netbroekje? Het netbroekje is zo ontworpen dat het ideaal is om in combinatie met kraamverband te dragen in de eerste dagen na de bevalling. De broekjes zorgen ervoor dat het kraamverband niet verschuift. Daarnaast hebben ze een hoog luchtdoorlatend vermogen, wat broei voorkomt.

Wat zijn de 6 b's kraamvrouw?

De kraamverzorgende weet dat ze moet letten op de B's van borsten, buik, baarmoeder, benen, bekken, brein en baby. Maar hoe vaak kraamverzorgenden problemen signaleren, en ook vaak in eerste instantie aansturen, behandelen of afhandelen, is onbekend.

Hoe snel zakt baarmoeder na bevalling?

Na zes weken is uw baarmoeder terug in het kleine bekken en weegt dan nog slechts 60 gram. Na ongeveer drie dagen zijn de zwangerschapshormonen uit uw lichaam verdwenen en worden andere hormonen aangemaakt.

Hoe lang Kraamverband na bevalling?

Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.

Hoeveel mensen mag je bij de bevalling?

Rust is belangrijk voor de bevalling. Wie bij de bevalling aanwezig moet zijn, bepaalt u zelf. Voor de rust en ook voor de voortgang van de bevalling is het beter het aantal mensen bij de bevalling te beperken tot maximaal twee; in de meeste gevallen de partner en soms nog een extra persoon.

Hoe lang blijven na bevalling?

Een vaste verblijfsduur of ontslagdatum is er niet. Wanneer u het ziekenhuis kunt verlaten, hangt af van een aantal criteria. Na een gewone bevalling blijft de moeder doorgaans twee tot drie dagen in het ziekenhuis. Na een keizersnede moet u rekenen op vier tot vijf dagen.