Waar zitten de meeste bacteriën op: een telefoon of wc-bril? | NOJ | Het Klokhuis

Waar zitten de meeste bacteriën in huis?

Gevraagd door: dr.h.c. Hendrik Kleine Pier B  |  Laatste update: 27 december 2023
Score: 4.6/5 (45 stemmen)

Waar vind je de meeste bacteriën in je huis? We denken misschien dat de vieste plek in onze huizen de badkamer is, maar een studie van de NSF International Germ Household heeft aangetoond dat, verrassend genoeg, de keuken de vuilste plek in het huis is.

Waar zitten de meeste bacteriën aan?

Keuken is smerigste plek in huis: miljarden bacteriën in je schuurspons en vaatdoek. De wc is volgens veel mensen maar een vieze plek. Toch wordt de wc qua viezigheid overtroffen door de keuken, blijkt uit onderzoek van Quest. Daar zijn namelijk de meeste bacteriën te vinden.

Wat is de vieste plek in huis?

Niet de toilet of douche maar de keuken blijkt de allervieste plek in huis te zijn, zo schrijft het wetenschappelijke tijdschrift Quest . Daarbinnen blijken er bij uitstek ook twee voorwerpen te zijn die heel wat bacteriën met zich meedragen.

Waar zitten de meeste bacteriën in de keuken?

De meeste voedselinfecties komen door het eten van dierlijke producten, zoals vlees, vis, ei en zuivel. Vooral als je deze rauw eet. Maar ook op andere producten zoals groente en fruit kunnen bacteriën zitten.

Hoeveel bacteriën zitten er op een wc bril?

Als je hond een wc-bril zou likken, levert dat ongeveer 50 bacteriën per vierkante centimeter op. Maar als hij de binnenrand van zijn onschone kom likt, neemt hij ongeveer 352 bacteriën per vierkante centimeter op.

15 gerelateerde vragen gevonden

Waarom je altijd het deksel van de wc moet dichtdoen?

In de rondvliegende druppels zitten bacteriën, die ziekteverwekkend kunnen zijn. Als je doortrekt met een gesloten deksel, kun je dat voorkomen. Het aantal bacteriën op een wc-bril is over het algemeen kleiner dan dat op de kraan en de deurknop van de wc.

Wat is viezer dan een wc-bril?

Het antwoord is simpel: ja, die zijn er. Veel mensen verwachten dit niet en denken dat toiletten qua bacteriën de smerigste plekken in huis zijn. Maar er zijn drie dingen die nog viezer zijn dan de wc-bril: mobiele telefoons, tapijten en bankstellen.

Wat doodt bacteriën?

Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden.

Hoe kan je bacteriën vermijden?

Regelmatig uw handen te wassen, bijvoorbeeld na gebruik van het toilet. Goede hoesthygiëne toe te passen: hoest in een papieren zakdoek, gooi de zakdoek weg desinfecteer daarna uw handen. Bij het verlaten van de kamer altijd uw handen te desinfecteren. Niet met uw handen aan wonden, infusen en katheters te komen.

Waar groeien bacteriën het best?

Micro-organismen zoals bacteriën vermenigvuldigen zich het beste tussen de 18 °C en 40 °C. Bij de ideale temperatuur en voedingsbodem kan in acht uur tijd één bacterie uitgroeien tot 128.000.000 bacteriën. Micro-organismen zoals bacteriën vermenigvuldigen zich het beste tussen de 18 °C en 40 °C.

Waar zitten Poepbacterien?

Vooral spullen als geld, sleutels en je telefoon zijn grote boosdoeners. In Groot-Brittannië is onderzoek gedaan bij duizenden tassen. Zo werd er op en in handtassen de alarmerende E. coli bacterie (de poepbacterie) en de Staphylococcus aureus (boosdoener van darmproblemen en huidaandoeningen) gevonden.

Wat is een vies huis?

Bij een vervuilde woning kan er sprake zijn van: een huis dat vies en vervuild is. De bewoner (of bezoeker) kan hier ziek van worden. vervuiling door afval, waar ongedierte op af komt.

Wat gebeurt er als je schadelijke bacteriën binnenkrijgt?

De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met Salmonella en de eerste klachten is meestal 6 tot 72 uur. Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.

Hoeveel bacteriën zitten er op een wc?

Verspreiding bacteriën tot wel 6 meter

Bij doorspoelen bevat het toilet ongeveer een miljoen bacteriën. Het grootste deel hiervan belandt op de toiletbril of op de vloer rondom.

Wat is de grootste bacteriën?

Delen via: Een nieuw ontdekte bacterie die in Caribische mangroven leeft, kan 2 centimeter groot worden. Dat is 5000 keer groter dan veel andere microben.

Welk schoonmaakmiddel doodt bacteriën?

De alcohol doodt ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. Door oppervlakken te ontsmetten en desinfecteren vermindert u zichzelf en uw naasten de kans op besmetting met de ziekteverwekkers. Naast de desinfectie alcohol zijn er ook ontsmettingsmiddelen met andere werkzame stoffen zoals chloor of chloroxylenol.

Hoe kom je van bacterie af?

Bij een infectie zijn de bacteriën te bestrijden met antibiotica. Antibiotica doden de bacteriën of remmen ze in de groei. Hierdoor krijgt het lichaam de kans zich te herstellen. Soms zijn enkele bacteriën niet gevoelig voor een antibioticum.

Welke kruiden doden bacteriën?

Kruidenremedies
  • Cryptolepis sanguinolenta.
  • Juglans nigra (zwarte walnoot)
  • Polygonum cuspidatum (Japanse duizendknoop/Japanse knotweed)
  • Artemisia annua (Zoete alsem)
  • Uncaria tomentosa (Cat's claw)
  • Cistus incanus.
  • Scutellaria baicalensis (Gildkruid)

Kan een bacterie vanzelf verdwijnen?

Infecties door bacteriën kunnen ernstiger verlopen dan infecties door virussen, maar de meeste infecties door bacteriën gaan vanzelf over. Bacteriën kunnen vele soorten infecties veroorzaken: blaasontsteking, keelontsteking, longontsteking, hersenvliesontsteking en middenoorontsteking zijn enkele voorbeelden.

Hoe gaan de meeste bacteriën dood?

Omstandigheden bacteriën

Temperaturen tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen de bacteriën zich niet meer, maar gaan ze in een winterslaap. Bij temperaturen boven de 75 °C gaan bacteriën dood. Dit is wanneer u eten kookt bijvoorbeeld.

Welke bacteriën zitten in kraanwater?

Ook E. coli, de 'fecale bacterie', wordt regelmatig in kraanwater aangetroffen. Als dat gebeurt, haalt het meestal het nieuws. Minder bekende, maar niettemin potentieel schadelijke bacteriën die in je kraanwater kunnen zitten, zijn enterokokken, salmonella en cholera.

Is een telefoon viezer dan een wc?

Uit speciale tests blijkt dat op een gsm gemiddeld tien keer meer ziekteverwekkers zitten dan op de bril van een toilet. De bacteriën die de onderzoekers op de telefoons tegenkwamen kunnen zorgen voor maagklachten en misselijkheid.

Hoe vaak wc-bril schoonmaken?

Toiletbril: geef bacteriën geen kans

Daarom is regelmatig onderhoud van de toiletzitting cruciaal. Schoonmaakfrequentie is ongetwijfeld een persoonlijke kwestie van elk huishouden, maar het is aan te raden om de wc-bril echt elke dag schoon te maken.

Hoe krijg je geel van wc-bril?

Het enige wat je hoeft te doen, is een kopje baking soda in het toilet gieten en dit even laten intrekken. Na ongeveer een kwartier kun je de aanslag voorzichtig weg schrobben met een spons of borstel. Doe dit niet te hard, want als de wc-bril poreus wordt, kan gele aanslag sneller terugkomen.

Wat gebeurt er als je lang niet naar de wc gaat?

Ga jij op je werk naar de wc voor de grote boodschap? Hoe langer je die grote boodschap gaat uitstellen, hoe meer stoelgang zich gaat ophopen in je darmen en hoe harder die ook gaat worden. Dat kan leiden tot constipatie, en op termijn kan het zelfs leiden tot chronische constipatie.