8 symptomen van baarmoederhalskanker

Waar zit mijn baarmoedermond?

Gevraagd door: ing. Lise Smit MPhil  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (56 stemmen)

De baarmoederhals of baarmoedermond zit onderaan de baarmoeder en steekt uit in de vagina. De baarmoedermond sluit de baarmoeder tijdens een zwangerschap af. Door weeën opent de baarmoedermond zich. De baby kan zo worden geboren.

Waar ligt de baarmoedermond?

De baarmoeder is een klein orgaan in je buikholte. De baarmoeder is zo groot als je vuist en heeft de vorm van een peer. Het uiteinde van de baarmoeder ligt diep achterin de vagina, dit wordt ook wel de baarmoederhals genoemd.

Hoe hoort de baarmoedermond te voelen?

Meet met je vingers

Was eerst je handen en breng daarna je wijs- of middelvinger naar binnen tot je je baarmoedermond voelt zitten. Deze voelt zo'n beetje aan aan als het puntje van je neus, de vorm heeft iets weg van een mini donut, met een gaatje in het midden.

Hoe kan je weten of je baarmoeder laag zit?

U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.

Kan ik mijn baarmoedermond voelen?

Je kan de baarmoederhals met je vingers in de vagina voelen op ongeveer 10 centimeter naar binnen als een kleine, beetje harde bobbel die terugveert bij aanraking. Het voelt wat aan zoals wanneer je tegen het uiteinde van je neus duwt. Baarmoedermond: zit op het einde van de vagina.

23 gerelateerde vragen gevonden

Wat kan je voelen in je vagina?

Je kan sowieso bij iedere vrouw de baarmoedermond voelen. Of je nou zwanger bent of niet. Als vrouw, is dat bij jezelf niet altijd even makkelijk te voelen, omdat je in een kronkel moet gaan zitten. Maar bij iedere vrouw is de baarmoedermond gewoon te voelen.

Hoe voelt de baarmoedermond aan als je ongesteld moet worden?

Tijdens de onvruchtbare periode in je cyclus is de baarmoedermond gesloten en ligt erg laag. Als je het aanraakt, voelt het wat hard aan (net als het puntje van je neus). Als je vruchtbare dagen naderen, gaat de baarmoedermond wat hoger in de vagina liggen en wordt ze wat zachter (net als je lippen).

Kan je je baarmoeder voelen begin zwangerschap?

Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen.

Wat voel je als je je vinger in je vagina stopt?

Het kan daardoor voelen alsof je vagina helemaal 'op slot' zit. Het lukt je niet om een vinger of een tampon in te brengen en tijdens de seks is penetratie onmogelijk. Soms kan de gedachte dat er iets in je vagina wordt gebracht, zoals een penis of vinger, al zorgen voor een vaginistische reactie.

Wat zit er achter je baarmoeder?

De baarmoeder of uterus is een vrouwelijk geslachtsorgaan dat de vorm en de grootte van een peer heeft. Het ligt in de bekkenholte, achter de urineblaas en voor de endeldarm. Het wordt op zijn plaats gehouden door een aantal banden (ligamenten). De baarmoeder bestaat uit twee delen: het lichaam en de baarmoederhals.

Kan je met je vinger je baarmoeder aanraken?

Zoek de baarmoederhals.

Je vingertop zal de donutvorm aan het einde van de vagina aanraken. Je weet dat het de baarmoederhals is als je vinger niet verder kan komen. De baarmoederhals kan zacht aanvoelen (als lippen) of stevig (als een neus), afhankelijk van of je wel of niet ovuleert.

Hoe doe je een vinger in je vagina?

2) Focus je niet enkel en meteen op de clitoris, maar richt je aandacht op andere plekjes daarrond en begin zachtjes te masseren, wrijven... Als je lief opgewonden is, kan je naar de clitoris gaan. 3) Sommige meisjes willen ook nog één of meerdere vingers in de vagina. Hiervoor bestaan verschillende technieken.

Hoe herken je een verzakking?

U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.

Hoe voel je je baarmoeder als je zwanger bent?

Je vindt hem dan wat hoger en hij staat een beetje open. Soms staat hij zelfs zo hoog dat je hem haast niet meer kunt voelen! Ook komt er rond deze periode steeds meer slijm eromheen te zitten.

Hoeveel weken zwanger baarmoeder voelen?

Als het eerst je zwangerschap is, dan zie je in de eerste 12 weken nog niet zo veel aan je buik. De baarmoeder groeit dan nog in het bekken. Na de 12e week kun je het bovenste deel van de baarmoeder vlak boven het schaambeen voelen.

Wat voel je in je buik begin zwangerschap?

De meeste moeders beschrijven het gevoel als vlinders in je buik of een kriebelig gevoel in je buik voelen. Naarmate de zwangerschap vordert worden de bewegingen steeds krachtiger voelbaar. Op een gegeven moment is ook aan de buitenkant van je buik zichtbaar dat je baby zich met de voetjes afzet.

Kan tampon in baarmoeder?

Je vagina is zo ontworpen dat dit onmogelijk is. Geen enkele tampon past door het piepkleine gaatje in je baarmoedermond. Het kan voorkomen dat de tampon wat verder doorschuift dan nodig, bijvoorbeeld als je per ongeluk een tweede tampon hebt ingebracht of seks hebt gehad.

Kan een verzakking vanzelf overgaan?

Dit gaat meestal vanzelf weer over; leeftijd; de bekkenbodemspieren verzwakken door minder intensief gebruik van de spieren en afname van de vrouwelijke hormonen na de overgang; zwaar lichamelijk werk, overgewicht of veel hoesten; aangeboren zwakte van het bindweefsel.

Kan huisarts verzakking zien?

De huisarts

Vaak wat minder uitgebreid. Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen.

Kun je een verzakking terug duwen?

In sommige gevallen moet de vrouw de verzakking terugduwen voor ze kan defeceren. In zeldzame gevallen ontstaat er dyspareunie, vaginale flatus, of decubitus van het meest voorliggende weefsel.

Hoe weet je of je een gekantelde baarmoeder hebt?

Lichte pijn tijdens penetrerende seks. Pijn of drukkend gevoel in de bekken. Niet goed kunnen uitplassen. Obstipatie.

Wat als je baarmoeder pijn doet?

De oorzaak van de pijn ligt meestal bij een niet-gescheurd maagdenvlies of een aangeboren afwijking van de baarmoeder. Hierdoor kan menstruatiebloed opstapelen. Na een korte periode van cyclisch terugkerende milde pijn, krijg je plots hevige pijn in de onderbuik.

Wat is uterus in AVF?

Anteversie wil zeggen dat de baarmoeder in zijn geheel iets naar voren (naar de buikzijde van het lichaam) is gekanteld. Anteflexie wil zeggen dat het baarmoederlichaam ten opzichte van de baarmoederhals naar voren (naar de buikzijde van het lichaam) is gebogen.

Waar zit je baarmoeder in je buik?

De baarmoeder als vrouwelijk geslachtsorgaan

In een normale staat is je baarmoeder ongeveer zo groot als een peer. Het orgaan ligt in je bekkenholte, achter de blaas en voor de endeldarm. Het wordt op zijn plek gehouden door een aantal banden, ook wel ligamenten genoemd.

Wat zien ze bij een uitstrijkje?

Uitstrijkjes worden gemaakt om te onderzoeken of u een voorstadium van baarmoederhalskanker hebt. Bij een normaal uitstrijkje is de kans op baarmoederhalskanker heel klein. Bij een voorstadium is er een kleine kans dat zich later baarmoederhalskanker ontwikkelt.

Vorige artikel
Is 36 te oud voor zwangerschap?