Wat zijn kinderrechten?

Waar worden kinderrechten geschonden?

Gevraagd door: dr.h.c. Jasper Kuiper  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (8 stemmen)

UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties en moet er voor zorgen dat kinderrechten wereldwijd bewaakt worden. De hulp van UNICEF is grootschalig: dankzij uitgebreide samenwerkingsverbanden en het mandaat van de VN is UNICEF in staat om miljoenen kinderen te bereiken.

Welk land schendt kinderrechten?

Nederland schendt op veel punten het VN-Kinderrechtenverdrag. Vooral op het gebied van het armoedebeleid, de aanpak van kindermishandeling en in migratieprocedures. Dat staat in het kritische rapport dat het Nederlandse Kinderrechtencollectief morgen presenteert bij het VN-Kinderrechtencomité in Genève.

Welke kinderrechten worden er geschonden?

Kinderrechten kunnen op allerlei manieren worden geschonden. Individueel: bijvoorbeeld wanneer het kind mishandeld of misbruikt wordt. Maar ook collectief: bijvoorbeeld wanneer kinderen op basis van hun geslacht, nationaliteit, afkomst of een handicap worden uitgesloten van bepaalde rechten.

Welke landen worden kinderrechten niet nageleefd?

Landen waar de rechten van het kind zeer onvoldoende worden beschermd zijn Afghanistan (181), Sierra Leone (180), Tsjaad (179), Equatoriaal-Guinea (178) en de Centraal-Afrikaanse Republiek (177).

Waardoor komt het dat deze kinderrechten in gevaar zijn?

Er doen zich ongelijkheden voor tussen kinderen uit rijke en armere gezinnen. Kinderen van minder rijke ouders krijgen geregeld een te laag schooladvies. Ook komt discriminatie bij het toewijzen van stageplekken voor, vaak op basis van afkomst of geloof.

16 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de reden van ontstaan van kinderrechten?

De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.

Waar komen de kinderrechten vandaan?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het 'Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind' aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend.

Wie controleert kinderrechten?

Sinds 2011 heeft Nederland een Kinderombudsman. De Kinderombudsman is onafhankelijk houdt de overheid scherp door te controleren of kinderrechten in Nederland worden nagekomen. Niet alleen controleert de Kinderombudsman de overheid, maar bijvoorbeeld ook private organisaties, jeugdhulp en gezondheidszorg.

Wat met kinderrechten in andere landen?

Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend. Nederland ook, sinds 1995. Na ratificering van het verdrag moet een land zich aan het verdrag houden. Een land moet er dan voor zorgen dat alle wetten en regels zo worden aangepast dat zij voldoen aan de eisen die het verdrag stelt.

Wat zijn de 10 Rechten van het Kind?

Kinderrechten
  • te zeggen wat het denkt of voelt (recht op een eigen mening)
  • een eigen geloof te belijden (recht op een eigen geloof)
  • te spelen en niet te werken (recht op spel en ontspanning, recht op bescherming tegen kinderarbeid)
  • genoeg en gezond te eten (recht op voedsel)
  • onderwijs te volgen (recht op onderwijs)

Welke kinderrechten zijn het belangrijkst?

Je mag niet mishandeld of misbruikt worden en mensen mogen jou niet slaan of op een andere manier geweld aandoen. Je mag niet uitgescholden of vernederd worden. Ouders en anderen die voor je zorgen, moeten genoeg aandacht voor je hebben. De overheid moet je beschermen tegen mishandeling, misbruik en verwaarlozing.

Welke kinderrechten worden er niet nageleefd in Syrie?

De situatie in Syrië

Kinderen zijn beroofd van hun basisrechten, zoals toegang tot basisonderwijs en gezondheidszorg. Door de huidige situatie gaat 41% van de kinderen niet naar school. Ook zijn veel kinderen getuige van gruwelijke wreedheden tegen familieleden en vrienden of krijgen zelf te maken met geweld.

Welke 2 landen hebben het verdrag niet ondertekend?

Dit Kinderrechtenverdrag is er om de rechten van kinderen wereldwijd te beschermen. Het is ondertekend door 195 landen; de Verenigde Staten en Zuid-Sudan zijn de enige uitzonderingen.

Waar vind je kindsoldaten?

De meeste kindsoldaten zijn er in Afrika, zoals in Sudan, Congo en Tsjaad. Maar er zijn ook kindsoldaten in Azië (bijvoorbeeld Myanmar en Afghanistan), het Midden-Oosten, Zuid-Amerika (vooral Colombia) en zelfs Europa (Tsjetsjenië).

Welke organisaties werken rond kinderrechten?

Organisaties
  • Bernard van Leer Foundation.
  • Defence for Children.
  • Ieder(in)
  • Nederlandse Jeugd Raad.
  • Stichting Kinderpostzegels Nederland.
  • Save the Children.
  • UNICEF Nederland.
  • Cordaid.

Welke landen ondertekenden het Kinderrechtenverdrag?

Anno 2016 hebben 196 landen het verdrag geratificeerd. Dit zijn – op de Verenigde Staten na – alle lidstaten van de Verenigde Naties, alsmede de Cookeilanden, Niue, de Staat Palestina en de Heilige Stoel. Somalië trad in oktober 2015 als 196e land toe tot de conventie.

Wat houdt IVRK in?

Het Kinderrechtenverdrag – in 1989 aangenomen door de Verenigde Naties – is het meest geratificeerde mensenrechtenverdrag ter wereld. 194 landen hebben het geratificeerd, de VS heeft als enige land het verdrag ondertekend maar niet bekrachtigd.

Wie controleert de landen of het Kinderrechtenverdrag goed uitgevoerd wordt?

Controle door het VN-Kinderrechtencomité De internationale controle op de naleving van het IVRK (art. 43) gebeurt door het Comité voor de Rechten van het Kind. Dit Comité bestaat uit achttien onafhankelijke deskundigen en zetelt in Genève.

Welk kinderrecht werd er niet gerespecteerd?

In ons land leven onaanvaardbaar veel kinderen in armoede. Daardoor hebben ze geen toegang tot diensten die gerekend worden tot kinderrechten, zoals gezondheidszorg en gezonde huisvesting.

Is het Kinderrechtenverdrag bindend?

Het Kinderrechtenverdrag is juridisch bindend. Dit betekent dat de landen die het geratificeerd hebben, verplicht zijn om zich aan het verdrag te houden. Zo ook Nederland. Doet een land dat niet, dan krijgt het geen sancties opgelegd.

Wie heeft het Kinderrechtenverdrag geschreven?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties in New York het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind unaniem aan. Dit Kinderrechtenverdrag gaat over alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen.

Hoe werden kinderen vroeger opgevoed?

Vroeger was de opvoeding vaak een primaire taak van de moeder. Er werd wel gewerkt buitenshuis, maar dan voornamelijk als de kinderen wat ouder waren. De kinderopvang was destijds nog niet zo goed geregeld. Tegenwoordig zijn vaak de vaders intensief betrokken bij de opvoeding.

Waarom was er in 1870 veel kinderarbeid?

De mensen hoopten daarom op een beter leven maar die kregen zij niet. De mensen moesten lange dagen werken, minimaal 15 uur, voor weinig geld en de mensen werden slecht behandeld. Vooral voor de kinderen was het werk zwaar. Zij moesten lange dagen werken en kregen heel weinig geld voor dit werk.

Wat is geratificeerd?

Ratificatie is het bekrachtigen van (partij worden bij) een internationaal verdrag. In het algemeen wordt over de tekst van verdragen onderhandeld door regeringsvertegenwoordigers (diplomaten), waarna de regering het verdrag ondertekent. Vervolgens besluit het parlement over ratificatie.

Welke kinderrechten worden er niet nageleefd in Colombia?

Sommige kinderen weten goed hoe je een wapen moet gebruiken, maar hebben niet leren lezen en schrijven. De stem en rechten van kinderen worden nauwelijks meegenomen in het vredesproces, dat is een gemiste kans."