Wat gebeurt er als je te maken krijgt met Veilig Thuis?

Waar richt Veilig Thuis zich op?

Gevraagd door: drs Bjorn Koçak Bsc  |  Laatste update: 1 februari 2024
Score: 4.5/5 (42 stemmen)

Hoe werken wij? Veilig Thuis Haaglanden richt zich op de directe veiligheid bij: Huiselijk geweld. Kindermishandeling.

Waar kijkt veilig thuis naar?

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit zijn regionale organisaties waar slachtoffers, daders en omstanders terecht kunnen voor deskundige hulp en advies.

Wat kan ik verwachten van veilig thuis?

Wettelijke taken
  • Advies geven;
  • Meldingen in ontvangst nemen;
  • Onderzoek doen of er daadwerkelijk sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling;
  • Zo nodig vervolgstappen in gang zetten in de vorm van overdragen naar vrijwillige hulp, de Raad voor de Kinderbescherming informeren en/of melding doen bij de politie;

Hoe wordt veilig thuis gefinancierd?

De financiering van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling verloopt via de DU VO die centrumgemeenten ontvangen en via de Algemene Uitkering die alle gemeenten ontvangen. Onderdeel van de Algemene Uitkering zijn de middelen voor Jeugd en Wmo.

Wie controleert veilig thuis?

Het werk van Veilig Thuis wordt stelselmatig getoetst door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

35 gerelateerde vragen gevonden

Is Veilig Thuis vrijwillig?

Mogelijk zal een medewerker van Veilig Thuis op enig moment met u en/of uw kind willen spreken indien het daarvoor oud genoeg is en daarvoor wordt uw toestemming gevraagd. Regelmatig krijgen wij de vraag of u verplicht bent aan zo'n onderzoek mee te werken.

Hoe lang duurt een onderzoek van Veilig Thuis?

Veilig Thuis neemt meldingen aan die een professional doet op basis van het afwegingskader en voert binnen vijf werkdagen een veiligheidsbeoordeling uit (voorheen: triage). Op basis hiervan bepaalt Veilig Thuis welke vervolgstap nodig is. Hierover informeren ze de melder en de directbetrokkenen.

Is Veilig Thuis hetzelfde als jeugdzorg?

Veilig Thuis is per regio georganiseerd en geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Iedereen kan (anoniem) advies vragen of melding doen bij Veilig Thuis. De hulpverlener van Veilig Thuis kijkt vervolgens of, en welke professionele hulp er nodig is. Dat kan jeugdhulp zijn, maar ook jeugdbescherming.

Doet politie altijd melding bij Veilig Thuis?

Bij een vermoeden stuurt de politie altijd een melding aan Veilig Thuis.

Met wie werkt Veilig Thuis samen?

Daarbij werkt Veilig Thuis samen met andere instellingen en professionals die betrokken zijn bij het gezin. Als de vermoedens niet kloppen en er geen zorgen zijn over de veiligheid, dan sluit Veilig Thuis haar bemoeienis af.

Wat heeft veilig thuis te bieden?

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit zijn regionale organisaties die slachtoffers, daders en omstanders deskundige hulp en advies bieden. Veilig Thuis biedt ook ondersteuning aan professionals. Overal in Nederland zijn Veilig Thuis organisaties.

Wat zijn de 5 stappen van de meldcode?

Stappenplan Meldcode
  • STAP 1: Breng signalen in kaart. Breng signalen in kaart die je zorg bevestigen of ontkrachten. ...
  • STAP 2: Overleg met een deskundige collega of Veilig Thuis. ...
  • STAP 3: Praat met ouders en het kind. ...
  • STAP 4: Weeg het geweld. ...
  • STAP 5: Beslis: Is melden nodig?

Wat gebeurt er met een zorgmelding?

De Politie signaleert een zorgelijke situatie van het kind en verwijst door naar Bureau Jeugdzorg; • Bureau Jeugdzorg beoordeelt de zorgmelding, organiseert de benodigde hulpverlening en koppelt hierover terug naar de Politie.

Waarom wordt Veilig Thuis ingeschakeld?

Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kun je een beroep doen op Veilig Thuis; ook als professional. Of je nu vragen en vermoedens hebt, of het zeker weet.

Wat doet sterk huis?

WAT DOEN WE BIJ STERK HUIS? Bij Sterk Huis helpen we mensen bij een lastige of bedreigende (thuis)situatie of door een moeilijke periode. We helpen bijvoorbeeld mensen die te maken hebben met huiselijk geweld of seksueel misbruik.

Welke vormen van huiselijk geweld zijn er?

Vormen van huiselijk geweld zijn:
  • kindermishandeling;
  • ouderenmishandeling;
  • eergerelateerd geweld zoals eerwraak, vrouwelijke genitale verminking ('vrouwenbesnijdenis') of huwelijksdwang;
  • partnergeweld en ex-partnergeweld in alle verschijningsvormen, ook psychische mishandeling en stalking.

Wat zijn redenen om een kind uit huis te plaatsen?

ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen. veel ruzie is tussen ouder(s). Of tussen ouders en het kind. te zware zorg vanwege een handicap of ernstige gedragsproblematiek bij het kind.

Kan Veilig Thuis kinderen uit huis plaatsen?

Als ouders niet willen meewerken aan hulp en het is thuis echt onveilig, dan kunnen de hulpverleners het kind niet zomaar uit huis plaatsen. Veilig Thuis, waar de hulpverleners werken, gaat dan naar de Raad voor de Kinderbescherming en vraagt om beschermende maatregelen voor het kind.

Wat mag je verwachten van een gezinsvoogd?

Wat is de rol van de gezinsvoogd? De gezinsvoogd begeleidt het kind en helpt ouders bij het oplossen van opvoedingsproblemen. Hij of zij geeft zo nodig aanwijzingen die ouders moeten opvolgen. Het is de taak van de gezinsvoogd om het welzijn van het kind in de gaten te houden en in te grijpen wanneer dat nodig is.

Kan ik Veilig Thuis weigeren?

Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin.

Kan Veilig Thuis aangifte doen?

Melden kan ook bij Veilig Thuis. Dat is het advies- en meldpunt van de overheid voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling.

Hoeveel meldingen Veilig Thuis?

Veilig Thuis heeft in de eerste helft van 2022 59.985 meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld ontvangen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het CBS heeft gepubliceerd.

Wat doet veilig wonen?

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is een certificering gericht op inbraakpreventie en sociale veiligheid. Woningen met dit certificaat hebben goede maatregelen genomen om een inbraak te voorkomen, bijvoorbeeld door inbraakvertragers aan te brengen.

Wat is het verschil tussen een adviesvraag en een melding?

Professionals kunnen hun vragen en zorgen anoniem voorleggen. Bij een adviesvraag noteert Veilig Thuis geen gegevens van de betrokkenen. Een professional kan alleen bij hoge uitzondering anoniem blijven bij een melding: als open melden de veiligheid van het kind of de professional zelf in gevaar brengt.

Is Veilig Thuis ook voor volwassenen?

Veilig Thuis is er voor iedereen

Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Als je zelf slachtoffer bent, als je je zorgen maakt om een ander, of als je zelf geweld gebruikt.