What is the best time to get pregnant?

Waar recht op zwanger?

Gevraagd door: Emir de Koning  |  Laatste update: 18 december 2023
Score: 4.7/5 (71 stemmen)

Als je zwanger bent, heb je recht op betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het zwangerschaps- en bevallingsverlof bestaat in totaal uit minstens 16 weken. Ook als zwanger bent met een WW-, WIA- of Ziektewetuitkering en als zzp'er zijn er regelingen rondom zwangerschapsverlof.

Waar heb ik recht op tijdens zwangerschap?

Uw werkgever moet zorgen dat u tijdens en na uw zwangerschap veilig en gezond kunt werken. U heeft bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof. Na uw bevalling heeft u het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven.

Wat voor uitkering krijg je als je zwanger bent?

De zwangerschaps- en bevallingsuitkering is 100% van uw dagloon. Wij baseren uw dagloon op de uitkering die u had voordat u met verlof ging. Voor de bevalling krijgt u zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering.

Heb je altijd recht op zwangerschapsuitkering?

Als u in dienst bent bij een werkgever, dan heeft u bij zwangerschap recht op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). Uw werkgever vraagt namens u de uitkering aan. UWV betaalt de uitkering meestal aan uw werkgever en uw werkgever betaalt gewoon uw loon door.

Hoeveel geld krijg je bij zwangerschap?

82 % van het brutoloon tijdens de eerste 30 dagen. 75 % van je tot de loongrens begrensde brutoloon gedurende de rest van je moederschapsverlof. 78.24 % van je loon als je moet stoppen met werken omwille van een hoger risico op beroepsziekten.

38 gerelateerde vragen gevonden

Wat als je zwanger bent en geen werk hebt?

Krijg ik een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) als ik zwanger ben? Wanneer je contract afloopt heb je recht op een WW-uitkering. Wanneer je zwanger bent is het belangrijk om dit bij de aanvraag te vermelden. Je hebt dan 16 weken recht op zwangerschaps- en bevallingsverlofuitkering (WAZO).

Wie krijgt geboortepremie?

Het startbedrag (vroegere kraamgeld of geboortepremie) is een vast bedrag dat elk kind dat in Vlaanderen gedomicilieerd is, ontvangt bij de geboorte of adoptie. Dat bedrag is voor elk kind gelijk.

Waar heb ik recht op na de bevalling?

Aanvullend geboorteverlof: 5 weken

Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind.

Hoeveel verlof krijgt een vader bij geboorte?

U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.

Hoeveel zwangerschapsverlof krijg je?

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.

Hoeveel weken zwanger vertellen op werk?

Bent u zwanger? Vertel dit aan uw werkgever. Doe dit uiterlijk 3 weken voordat u met zwangerschapsverlof wilt gaan. Maar meld dit liever eerder.

Hoeveel pauze bij 8 uur werken zwanger?

Vanaf je zwangerschap tot en met 6 maanden na je bevalling mag je meer pauzes nemen dan in je dienst zijn ingeroosterd. Je mag dan maximaal 1/8e deel van je arbeidsduur extra pauzeren. Als je bijvoorbeeld 8 uur werkt, dan mag je maximaal 1 uur extra pauze nemen. Deze extra pauze moet gewoon doorbetaald worden.

Hoeveel kilo mag je tillen als je zwanger bent?

Als je dan toch iets moet tillen of dragen houdt je dan aan volgende algemene richtlijnen. Til aan het begin van je zwangerschap altijd in één handeling en niet meer dan 10 kilo. Na de 20e zwangerschapsweek til je niet meer dan 10 keer per dag maximaal 5 kilo.

Hoelang thuis bij zwangerschap?

Bevallingsverlof duurt in totaal 15 weken (17 weken bij een meerling) en bestaat uit pre- en postnataal verlof: Het prenataal verlof duurt maximaal 6 weken (8 weken bij een meerling). Het postnataal verlof duurt minimaal 9 weken.

Wat krijg je als je kind is geboren?

Het startbedrag bedraagt voor elk kind 1.214,49 euro. Het speelt geen rol of het je eerste kind is of niet. Ook voor tweelingen en meerlingen krijg je voor elk kind 1.214,49 euro.

Waar heb ik recht op als ik vader wordt?

Je hebt in ieder geval recht op 5 werkdagen 100% betaald geboorteverlof. Daarna heb je nog recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof. Dit verlof is op te nemen tot het kind 6 maanden oud is en wordt voor 70% doorbetaald (tot 70% van het maximum dagloon).

Is vaderschapsverlof betaald?

U bent afwezig op het werk naar aanleiding van de geboorte van een kind. U kunt dagen verlof opnemen, betaald door uw werkgever of vergoed door uw ziekenfonds.

Hoeveel dagen is 7 weken zwanger?

Je bent nu tussen de 7 weken zwanger en 8 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 7 weken zwanger bent. Week 7 begint bij zwangerschapsdag 49 en loopt tot dag 56.

Hoeveel zwangerschapsverlof 2023?

Het zwangerschapsverlof bestaat uit 6 weken en het bevallingsverlof uit 10 weken. In totaal mag je dus 16 weken aan verlof opnemen. Het zwangerschapsverlof geldt tijdens de laatste 6 weken van de zwangerschap. Als aanstaande moeder moet je uiterlijk 4 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaan.

Waar heb je recht op bij je eerste kind?

Elk kindje dat geboren wordt heeft recht op de Kinderbijslag of het Groeipakket. Dat bestaat uit 2 vaste bedragen, namelijk het eenmalige Kraamgeld of Startbedrag en het maandelijkse basisbedrag. Afhankelijk van jouw situatie kan nog recht hebben op bijkomende premies en toeslagen.

Hoeveel uur mag je werken als je zwanger bent?

Ook al vind je het zelf niet erg om over te werken, er is een wet die je ongeboren kind beschermt. Daarin staat dat jij niet meer dan 10 uur per dag mag werken. En je mag niet meer dan gemiddeld 50 uur per week werken in een periode van 4 weken.

Waarom mag je niet bukken als je zwanger bent?

Wanneer je buik echt begint te groeien, zo vanaf week 20, kan het bukken en tillen echt zwaar worden voor je zwangere lichaam. Je rug kan je hiermee gemakkelijk overbelasten, of je kunt sneller uit evenwicht raken en vallen met alle gevolgen van dien.

Kan je ontslagen worden als je zwanger bent?

Heeft u een tijdelijk contract dat afloopt tijdens uw zwangerschap? Dan hoeft uw werkgever uw contract niet te verlengen. Maar uw zwangerschap mag niet de reden zijn om uw contract niet te verlengen. Want dan maakt uw werkgever een direct onderscheid tussen mannen en vrouwen.