Voeding tijdens het borstvoeding

Waar op letten tijdens borstvoeding?

Gevraagd door: Floor de Ruiter  |  Laatste update: 21 november 2023
Score: 4.1/5 (26 stemmen)

Borstvoeding vraagt energie en vocht. Om tijdens de borstvoeding voldoende binnen te krijgen eet je van sommige producten uit de Schijf van Vijf net wat meer. Zo neem je meer noten, vlees of vegetarische keuzes, vet (halvarine of margarine) en volkorenbrood. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt.

Wat mag je niet doen bij borstvoeding?

Wat mag ik zeker niet eten als ik borstvoeding geef?
 1. Cafeïne. Kun jij, zoals zoveel vrouwen, maar moeilijk aan de dag beginnen zonder een lekker kopje koffie? ...
 2. Alcohol. ...
 3. Vette vis en roofvissen. ...
 4. Sommige kruiden. ...
 5. Alles wat je baby moeilijk verteert.

Waarom geen chocolade tijdens borstvoeding?

Cafeïnehoudende dranken en borstvoeding

Meer kan je baby lastig of prikkelbaar maken. Let wel, er zit cafeïne in koffie, maar er zit ook cafeïne in sommige theesoorten, frisdrank en chocolade, dus houd hier rekening mee wanneer je de berekeningen maakt van de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt.

Waarom is borstvoeding vermoeiend?

Moedermelk bevat ook het hormoon cholecystokinine (CCK). Dit zorgt ervoor dat zowel de moeder als de baby zich slaperig gaan voelen. Wanneer de baby aan haar borst drinkt, komt dit hormoon bij de moeder vrij, zodat ze gemakkelijk kan uitrusten en ontspannen.

Welk voedsel zorgt voor krampjes baby?

Als je borstvoeding geeft: vermijd pittig eten, koolsoorten (kool, broccoli, spruitjes, etc.) en bonen, die kunnen leiden tot winderigheid. Geef de baby bij elke voeding maar één borst, zodat hij de 'dikke melk' krijgt (aan het eind van de voeding) waarmee krampjes kunnen worden voorkomen.

25 gerelateerde vragen gevonden

Waarom veel water drinken bij borstvoeding?

Het is verstandig om per dag minstens twee liter te drinken. Als je veel drinkt, stimuleert dit de aanmaak van borstvoeding. Een baby van rond de 8 weken drinkt bijna één liter per dag, dus kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat je zelf genoeg moet drinken om die hoeveelheid melk aan te maken.

Hoe snel val je af met borstvoeding?

Dat je de eerste tijd niet veel afvalt in gewicht is normaal. Het duurt immers maanden vooraleer je weer op je oude gewicht zit. In de volksmond zegt men niet voor niets: “Negen maanden op, negen maanden af.” Als je volledig borstvoeding geeft, heeft je lichaam zo'n 300-500 kcal extra nodig per dag.

Hoeveel bespaar je als je borstvoeding geeft?

Borstvoeding geven is doorgaans goedkoper. Gezinnen die alleen borstvoeding geven, besparen naar schatting 1.000 tot 1.300 euro tijdens het eerste levensjaar van hun baby.

Hoe merk je te weinig borstvoeding?

Signalen dat je te weinig borstvoeding hebt

Je baby heeft weinig en geconcentreerde natte luiers (minder dan zes vanaf dag vijf per 24 uur). Je baby heeft weinig en nog donkergekleurde ontlasting. Je baby is niet tevreden na de voeding. Je baby komt niet aan of valt af.

Wat doet borstvoeding met moeder?

Borstvoeding geven heeft ook voordelen voor de moeder.

Het ontstaan van een bijzondere band tussen moeder en kind dankzij de interactie, het plezier en de tederheid tijdens de borstvoeding. Een lager risico op bloedarmoede, borstkanker, eierstokkanker en osteoporose na de menopauze.

Welke voeding geeft krampen bij borstvoeding?

Bij een mama die veel melk heeft, moet de baby vaak zo gulzig drinken dat hij veel lucht hapt. Deze lucht kan op een later moment ongemakken veroorzaken in de darmen. Als de baby de borst niet goed kan leegdrinken, kan hij krampjes krijgen van teveel voormelk.

Welk fruit vermijden tijdens borstvoeding?

Voedingsmiddelen om te vermijden tijdens borstvoeding
 • Chocolade.
 • Specerijen (kaneel, knoflook, kerrie, peper)
 • Citrusvruchten en hun sappen, zoals sinaasappels, citroenen, limoenen en grapefruit.
 • Aardbeien.
 • Kiwi's.
 • Ananas.
 • De "gasachtig" groenten (ui, kool, knoflook, bloemkool, broccoli, komkommers en paprika's)

Hoe krijg je vette moedermelk?

Hoe voller de borst hoe meer van het vet zich aan de lactocyten hecht en hoe magerder de melk wordt. Naarmate de borst wordt geleegd, komt er meer vet los van de gladder wordende lactocyten en wordt de melk vetter.

Wat drinken voor melkproductie?

Water. Borstvoeding bestaat vooral uit water, je hebt per dag ongeveer 2,5 – 3 liter water nodig tijdens de borstvoeding. Als je de productie wilt stimuleren is het daarom ook heel belangrijk om voldoende te blijven drinken. Neem altijd een flesje water mee op pad om voldoende vocht binnen te krijgen.

Wat eten om melkproductie te verhogen?

Zorg daarom dat je zelf gezond, gevarieerd en voldoende eet. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraten uit fruit en volkorenproducten. Ook goede vetten uit ongebrande noten en vette vis, en eiwitten uit groente, onbewerkte vis of vlees en peulvruchten zijn goed voor je.

Wat te doen om melkproductie te verhogen?

Tips om melkproductie te verhogen
 1. Ontspannen. Het allerbelangrijkste is dat je ontspannen bent tijdens het geven van borstvoeding. ...
 2. Consistentie. Leg je baby consistent aan de borst. ...
 3. Wissel van borst. ...
 4. Masseer je borst, als je merkt dat je baby minder melk binnen krijgt. ...
 5. Leg een voorraad moedermelk aan.

Is 10 minuten borstvoeding genoeg?

Laat hem aan de eerste borst drinken tot hij voldaan is of niet meer actief drinkt. Meestal duurt dit tien tot twintig minuten. Verschoon je baby dan en laat hem boeren. Daarvan wordt hij weer goed wakker.

Kan je borst leeg zijn borstvoeding?

Het is normaal dat je borsten niet meer vol aanvoelen als je al een tijdje borstvoeding geeft, omdat je lichaam raakt afgestemd op de hoeveelheid melk die de baby drinkt. Deze aanpassing kan plotseling en al vrij vroeg voorkomen (twee weken na de geboorte of zelfs vroeger). Een borst is echter nooit helemaal leeg.

Wat stimuleert de melkproductie?

Een hogere borstvoedingsfrequentie met maximaal drie uur tussen de voedingen en 8 tot 12 voedingen per dag. Tijdelijk afkolven na elke voeding; door dubbel kolven (gelijktijdig afkolven) wordt er meer melk verwijderd en wordt de borst beter geleegd. Borstmassage tijdens het afkolven.

Hoelang geef je het best borstvoeding?

Gezondheidsorganisaties, zoals het World Health Organization (WHO), raden aan om voor minstens de eerste 6 maanden volledig borstvoeding te geven, daarna tot 2 jaar aangevuld met bijvoeding en daarna zo lang moeder en kind dit wensen.

Kan ik te veel borstvoeding geven?

Het mooie aan borstvoeding is immers dat je je kindje normaalgezien niet kan overvoeden! Doet je kindje erg lang over een borst, lost het nooit zelf de borst, lijkt het niet verzadigd na een voeding of wil je gaan voeden met slechts een borst per keer, raadpleeg dan altijd eerst een lactatiekundige!

Hoe lang wordt er gemiddeld borstvoeding gegeven?

De Wereld- gezondheidsorganisatie adviseert twee jaar borstvoeding te geven. In Nederland doet slechts 1 op de 20 vrouwen dat.

Hoeveel liter moet je drinken als je borstvoeding geeft?

Hoeveel? Wel, je hebt het nodig om borstvoeding te maken, dus we raden je aan om zeker 2 à 2,5 liter water per dag te drinken.

Wat mag je niet eten na de bevalling?

Ongezonde vetten mag je aan je voorbij laten gaan. Die zitten onder andere in koekjes, chips, taart en pizza. Ook in veel kant-en-klare producten vind je ongezonde vetten. Als je net bent bevallen, is het belangrijk om veel voeding te eten die rijk is aan vitaminen, mineralen en vezels.

Hoeveel koffie mag je als je borstvoeding geeft?

Het Voedingscentrum adviseert aanstaande moeders en vrouwen die borstvoeding geven om maximaal 300 mg cafeïne per dag te gebruiken. Dit komt overeen met 3 tot 4 kopjes koffie. Een minimale hoeveelheid cafeïne kan via de borstvoeding bij de baby terechtkomen.

Volgende artikel
Hoe noem je een tweede moeder?