Alles wat je moet weten over borstvoeding

Waar moet je opletten met borstvoeding?

Gevraagd door: Indy Peters  |  Laatste update: 29 november 2023
Score: 4.3/5 (73 stemmen)

Borstvoeding vraagt energie en vocht. Om tijdens de borstvoeding voldoende binnen te krijgen eet je van sommige producten uit de Schijf van Vijf net wat meer. Zo neem je meer noten, vlees of vegetarische keuzes, vet (halvarine of margarine) en volkorenbrood. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt.

Waar moet je rekening mee houden als je borstvoeding geeft?

Je hebt geen speciaal dieet nodig wanneer je borstvoeding geeft, maar wat je eet moet qua voedingswaarde gebalanceerd zijn. Dat betekent voldoende groenten en fruit, alsook volkorenproducten zoals haver, bruine rijst en volkoren graanproducten en -brood.

Wat mag je niet doen bij borstvoeding?

Wat mag ik zeker niet eten als ik borstvoeding geef?
  1. Cafeïne. Kun jij, zoals zoveel vrouwen, maar moeilijk aan de dag beginnen zonder een lekker kopje koffie? ...
  2. Alcohol. ...
  3. Vette vis en roofvissen. ...
  4. Sommige kruiden. ...
  5. Alles wat je baby moeilijk verteert.

Wat zijn de voor en nadelen van borstvoeding?

Bij het geven van borstvoeding kun je de volgende punten als probleem ervaren: Je kunt niet meten hoeveel je baby drinkt. Gelukkig geeft je baby vanzelf aan of het honger heeft en wanneer het genoeg gedronken heeft. Je baby is van jou als moeder afhankelijk, alleen jij kunt borstvoeding geven.

Wat heeft invloed op borstvoeding?

Het eten en drinken van de moeder beïnvloedt vooral de geur en smaak van de moedermelk. Stoffen in alcohol, tabak, medicijnen, sommige kruiden of cafeïne kunnen wel via de moeder in de moedermelk terechtkomen. Deze stoffen zijn schadelijk voor het kind.

19 gerelateerde vragen gevonden

Waarom is borstvoeding vermoeiend?

Moedermelk bevat ook het hormoon cholecystokinine (CCK). Dit zorgt ervoor dat zowel de moeder als de baby zich slaperig gaan voelen. Wanneer de baby aan haar borst drinkt, komt dit hormoon bij de moeder vrij, zodat ze gemakkelijk kan uitrusten en ontspannen.

Hoe snel val je af met borstvoeding?

Dat je de eerste tijd niet veel afvalt in gewicht is normaal. Het duurt immers maanden vooraleer je weer op je oude gewicht zit. In de volksmond zegt men niet voor niets: “Negen maanden op, negen maanden af.” Als je volledig borstvoeding geeft, heeft je lichaam zo'n 300-500 kcal extra nodig per dag.

Is borstvoeding echt veel beter?

Moedermelk is de beste voeding voor je kind. In borstvoeding zit eigenlijk alles wat je baby nodig heeft. Ook past je lichaam automatisch de samenstelling van de melk aan zodat jouw kindje altijd de juiste bouwstoffen binnen krijgt. Het geven van borstvoeding is ook goed voor de hechting en ontwikkeling van je kind.

Waarom geen tut bij borstvoeding?

Dit kan tot borstvoedingsproblemen leiden. Borstvoeding werkt op vraag en aanbod. Hoe meer je baby aan de borst drinkt, hoe meer moedermelk je zult aanmaken. Als een baby vaak op een fopspeen sabbelt, zal hij minder aan de borst drinken, wat dus een negatief effect op je melkproductie kan hebben.

Kan je borstvoeding combineren met flesvoeding?

Moedermelk en flesvoeding zijn zeker te combineren. Het kan echter wel een tijdje duren voordat jij en de baby gewend zijn aan die combinatie.

Welke voeding zorgt voor krampen baby?

Heeft je baby last van darmkrampjes?
  • Fruit zoals druiven, sinaasappels, mandarijnen, aardbeien of pruimen.
  • Groenten zoals kool, broccoli, prei, spruitjes, spinazie, koolraap, rabarber, paprika, tomaten, uien en knoflook.
  • Scherpe kruiden en specerijen zoals chilipoeder, kerrie en pepers.
  • Koolzuurhoudende dranken.

Wat drinken voor melkproductie?

Water. Borstvoeding bestaat vooral uit water, je hebt per dag ongeveer 2,5 – 3 liter water nodig tijdens de borstvoeding. Als je de productie wilt stimuleren is het daarom ook heel belangrijk om voldoende te blijven drinken. Neem altijd een flesje water mee op pad om voldoende vocht binnen te krijgen.

Wat eten om melkproductie te verhogen?

Zorg daarom dat je zelf gezond, gevarieerd en voldoende eet. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraten uit fruit en volkorenproducten. Ook goede vetten uit ongebrande noten en vette vis, en eiwitten uit groente, onbewerkte vis of vlees en peulvruchten zijn goed voor je.

Kun je moedermelk ook koud geven?

Niet te warm, niet te koud

De kans dat je baby de afgekolfde melk wil drinken, kan groter zijn als de melk ongeveer op lichaamstemperatuur is, 37 °C (98,6 °F).

Heb je meteen een borstkolf nodig?

In de eerste vier weken werken jij en je baby samen om je melkproductie op gang te brengen en op te bouwen. Als je baby gezond is en de borstvoeding goed gaat, heb je geen borstkolf nodig om daarbij te helpen. Kolven is echter zeer nuttig als je een tijdje gescheiden moet zijn van je baby (zie de tip hieronder).

Kan een pasgeboren baby met speen slapen?

Het is een veelgestelde vraag: mag een baby met een speen slapen? Ja, dat mag! Een fopspeen heeft een kalmerend, verzachtend effect op je baby, dus vaak helpt een speen om in slaap te komen. Eventueel kun je ervoor kiezen om de speen uit de mond halen tijdens het slapen.

Hoe weet ik of mijn baby honger heeft?

Typische hongersignalen

Hij zal eerst rustig en alert zijn en zijn ogen snel bewegen. Hij gaat op zoek door zijn hoofdje te draaien en zijn mondje te openen, als je zijn mondhoek met je schone vinger aanraakt. Hij kan gretig op zijn handjes gaan sabbelen en met zijn lipjes gaan smakken.

Kan er in borstvoeding te weinig voeding zitten?

Voedingsstoffen. De hoeveelheid voedingsstoffen in de moedermelk wordt maar voor een klein deel beïnvloed door wat de moeder eet. Als een vrouw die borstvoeding geeft onvoldoende eet of onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, gaat dit vooral ten koste van haarzelf en haar conditie.

Wat gebeurt er met je borsten na borstvoeding?

Wanneer je geen borstvoeding geeft of wanneer je na enige tijd stopt met voeden, zal het klierweefsel slinken. Vaak is er ook wat vetweefsel verdwenen. Dit maakt dat de borsten zacht en slap aanvoelen. Na enkele menstruatiecycli zal de stevigheid van je borsten weer toenemen.

Hoe vaak moet je borstvoeding geven?

Door je baby vaak aan te leggen komt de borstvoeding goed op gang. Doe dit de eerste 2 à 3 dagen minimaal 8, bij voorkeur 10 tot 12 keer. De verpleegkundige overlegt met je hoe vaak je gaat aanleggen. Dit is afhankelijk van de conditie van jou en je baby.

Hoeveel borstvoeding heeft een baby nodig?

Voorbeeld: Stel je hebt een kindje van 2 maanden oud die 4,2 kg weegt en ongeveer 12 keer per dag drinkt. De rekensom wordt dan: 140 ml x 4,2 kg / 12 voedingen = 49 ml per voeding. Je kindje heeft dan dus ongeveer 49 ml moedermelk per voeding nodig.

Hoe lang ben je thuis als je borstvoeding geeft?

Borstvoedingspauze. Gedurende 9 maanden na de geboorte mag je je werk onderbreken om borstvoeding te geven of om melk af te kolven. Je kindje moet zich wel in de buurt van de werkplaats bevinden. Bedraagt je werkdag minstens 4 uur dan heb je recht op 1 pauze van een half uur.

Hoeveel gewicht verlies je direct na de bevalling?

Bij de bevalling raak je automatisch al zo'n 5 kilo kwijt en ook een deel van het vocht en vet zal in de daaropvolgende weken vanzelf verdwijnen.

Hoeveel procent van de vrouwen geeft borstvoeding?

Van de pasgeboren baby's krijgt 69% volledige borstvoeding

In 2018 startte 69% van de moeders na de geboorte met borstvoeding en 25% startte met kunstvoeding.

Volgende artikel
Waar kan ik moedermelk verkopen?