Schoolverlaters: Inschrijving

Waar moet je je inschrijven als schoolverlater?

Gevraagd door: ing. Merle van Maasgouw B  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (45 stemmen)

Wanneer schrijft u zich in? Schrijf u zo snel mogelijk in bij de VDAB als werkzoekende. Pas als u ingeschreven bent, krijgt u hulp bij het zoeken naar een baan. Al u schoolverlater bent, begint bovendien vanaf dat moment uw beroepsinschakelingstijd ('wachttijd') te lopen.

Wat moet je doen als je schoolverlater?

Schrijf u dan zo snel mogelijk als werkzoekende in bij de VDAB.
  • Schrijf u in bij de VDAB. Zodra u ingeschreven bent bij de VDAB, krijgt u hulp bij het zoeken naar een baan. ...
  • De VDAB helpt u werk te vinden. Meteen na uw inschrijving helpt de VDAB u in uw zoektocht naar werk. ...
  • Na 12 maanden kunt u een uitkering krijgen.

Waar heb je recht op als schoolverlater?

Als schoolverlater kun je nog 12 maanden recht hebben op het Groeipakket. Een inschrijving bij de VDAB als werkzoekende is niet meer nodig om recht te hebben op een Groeipakket als schoolverlater. Opgelet: die inschrijving blijft wel noodzakelijk om later recht te hebben op een wacht- of werkeloosheidsuitkering.

Wat moet ik doen als ik afgestudeerd ben?

Afgestudeerd, wat nu?
  1. Inschrijven als werkzoekende.
  2. Het kinderbijslagfonds verwittigen.
  3. Aansluiten bij een ziekenfonds.
  4. Familiale verzekering afsluiten.
  5. Aanvraag indienen voor jeugdvakantie.

Waarom moeten werkzoekende schoolverlaters zich inschrijven bij de VDAB?

Je inschrijven als werkzoekende is belangrijk om twee redenen. Ten eerste behoud je zo het recht op kindergeld en ten tweede laat je zo je beroepsinschakelingstijd (BIT) van start gaan.

19 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurt er als je je niet inschrijft als werkzoekende?

Dit om je beroepsinschakelingstijd van start te laten gaan en zo recht te hebben op een inschakelingsuitkering. Als je niet ingeschreven bent als werkzoekende heb je geen recht op een inschakelingsuitkering. Hoe sneller je bovendien bent ingeschreven, hoe sneller je aanspraak kunt maken op een inschakelingsuitkering.

Hoeveel Dop krijg ik als schoolverlater?

jonger dan 18 jaar: 17,08 euro per dag en 444,08 euro per maand. van 18 tot 20 jaar: 26,84 euro per dag en 697,84 euro per maand. vanaf 21 jaar: 46,70 euro per dag en 1.214,20 euro per maand.

Heb ik recht op een uitkering als schoolverlater?

Indien u afgestudeerd bent, hebt u niet onmiddellijk recht op uitkeringen. Eerst moet u een periode doorlopen, de beroepsinschakelingstijd , tijdens welke u geen recht hebt op uitkeringen. Tijdens de beroepsinschakelingstijd moet u ingeschreven zijn als werkzoekende en moet u actief naar werk zoeken.

Hoe lang is de wachttijd voor schoolverlaters?

De jonge schoolverlaters dienen, ongeacht hun leeftijd, eerst een beroepsinschakelingstijd van 310 dagen te vervullen, vooraleer zij aanspraak kunnen maken op inschakelingsuitkeringen.

Hoe heet je als je bent afgestudeerd?

Na een studie aan de universiteit mag u de titel Bachelor of Master gebruiken. Na een hbo-opleiding kunt u ook de titel Associate Degree hebben. Als u gepromoveerd bent mag u de titel doctor voeren.

Heb je als schoolverlater nog recht op kinderbijslag?

Als werkzoekende schoolverlater behoudt je kind maximum 360 dagen recht op kinderbijslag. Hij of zij kan nog 240 uren per kwartaal werken zonder het recht op kinderbijslag te verliezen. Na deze 360 dagen stopt zijn recht op kinderbijslag definitief.

Heb je als schoolverlater recht op kinderbijslag?

Wanneer heb je recht op het Groeipakket als schoolverlater? Wanneer je de schoolbanken verlaat, heb je nog 12 maanden recht op gezinsbijslag (de vroegere kinderbijslag). Deze periode start op de volgende momenten: Op de eerste dag van de maand na je 18de verjaardag, als je op dat moment niet meer studeert.

Hoe lang krijgen ouders kindergeld?

Je kind heeft onvoorwaardelijk recht op het Groeipakket tot en met de de maand waarin het 18 jaar wordt.

Kan je stoppen met werken om te studeren?

Het antwoord is negatief. Het volgen van een opleiding, zelfs als ze leidt naar een diploma voor een knelpuntberoep, is nooit een wettige reden voor werkverlating. Dus: als je je ontslag geeft om opnieuw te gaan studeren, kan je gedurende een welbepaalde periode je recht op werkloosheidsuitkeringen verliezen.

Hoeveel uur werken kindergeld?

Indien men meer werkt, valt de kinderbijslag weg voor die maand. In het eerste kwartaal (januari, februari en maart), tweede kwartaal (april, mei en juni) en vierde kwartaal (oktober, november en december) mag je telkens maximaal 240 uur werken. Werk je meer? Dan verlies je het kindergeld voor dat kwartaal.

Wat te doen als je geen werk kan vinden?

En lukt het niet om zelf weer werk te vinden? Dan kunt u terecht bij een regionaal mobiliteitsteam (RMT). Een regionaal mobiliteitsteam biedt u gratis hulp om weer aan het werk te komen.

Wat moet je doen als je kind begint te werken?

Zolang je zoon of dochter geen werk heeft, in de beroepsinschakelingstijd zit en jonger is dan 25 jaar, is hij of zij via jou verzekerd bij het ziekenfonds. Als je kind 25 jaar is geworden, werk heeft gevonden of een inschakelingsuitkering krijgt, moet hij of zij zich verplicht aanmelden bij het ziekenfonds.

Hoeveel uitkering tijdens opleiding?

Indien u een vrijstelling hebt bekomen voor het volgen van een voltijdse beroepsopleiding: dan blijft het bedrag van uw uitkeringen behouden en zal het bedrag dus niet dalen door de degressiviteit, op voorwaarde dat de beroepsopleiding minstens 4 weken heeft geduurd.

Hoeveel uren moet je werken voor dop?

Hoeveel arbeidsdagen bewijzen? ofwel 624 arbeidsdagen gedurende de 42 maanden voorafgaand aan uw aanvraag.

Heb je recht op een uitkering als je 18 bent?

Een jongere kan vanaf de leeftijd van 18 jaar zelfstandig recht hebben op een algemene bijstandsuitkering. Dit geldt ook voor jongeren die inwonend zijn bij ouders. Voor thuis- en uitwonende jongeren van 18 tot 21 jaar geldt een lagere algemene bijstandsnorm. Dit betreft de jongerennorm.

Heb ik recht op dop?

Om recht te hebben op stempelgeld, moet je aan volgende voorwaarden voldoen: Je bent ingeschreven als werkzoekende bij een gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling in het Gewest waar je effectief verblijft (VDAB, ACTIRIS, FOREM of ADG). Je hebt een controlekaart (tot de leeftijd van 60 jaar).

Wat als je nergens bent ingeschreven?

U kunt geen paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen. U hebt geen recht op financiële ondersteuning van de overheid, zoals huurtoeslag, studiefinanciering of een uitkering. U kunt geen parkeervergunning krijgen. U mag niet stemmen.

Kan je ook nergens ingeschreven staan?

Iedereen die in een half jaar minimaal 4 maanden in Nederland verblijft, moet zich laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Via de BRP kan de overheid in contact komen met haar burgers. U laat zich inschrijven in de BRP op uw woonadres.

Volgende artikel
Welke leeftijd stopt seks?