Waar let de kinderbescherming op?
Gevraagd door: Alexander Meijer | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.7/5 (55 stemmen)
Als een kind ernstig in de knel dreigt te raken, helpt de Raad voor de Kinderbescherming om samen met het kind en de ouders de beste oplossing te zoeken. Alleen als het echt niet anders kan, wordt de rechter erbij betrokken, maar het draait altijd om het belang van het kind.
Kunnen ze zomaar je kind afpakken?
Jeugdzorg kan een kind of jongere (tijdelijk) uit huis plaatsen, bijvoorbeeld bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. Dit beslist een kinderrechter. Ongeacht of de ouders het daarmee eens zijn.
Waar kijkt de Raad van kinderbescherming naar?
Raadsonderzoeker. Dit is de medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming die gesprekken voert met kind, ouders en anderen die het kind goed kennen. Hij onderzoekt hoe het met het kind in zijn omgeving gaat en wat er nodig is om de (wel of niet vastgestelde) bedreigde ontwikkeling van het kind te keren.
Welke vragen stelt een raadsonderzoeker?
De raadsonderzoeker vraagt wat de informant weet van de (thuis)situatie van het kind. Hij kan bijvoorbeeld vragen stellen over de gezondheid van het kind, zijn gedrag of zijn schoolprestaties.
Wat is de Jeugdbeschermingstafel?
Melding bij onenigheid over zorg of onderwijs
Regelmatig wordt een Jeugdbeschermingstafel, of een Veilig Thuis melding ingezet om ouders te dwingen om hulp of onderwijs te accepteren, die zij niet passend vinden voor hun kind.
Wat doet de jeugdbescherming?
Jeugdbescherming draagt bij aan de bescherming van kinderen en daardoor aan een veilige ontwikkeling van kinderen. We zijn een gecertificeerde instelling en voeren intensief systeemgericht casemanagement uit in gezinnen met en zonder een maatregel, zoals een ondertoezichtstelling, voogdij of jeugdreclassering.
Wat is een kinderbeschermingsmaatregel?
Bij ernstige problemen in uw gezin kunt u verplicht hulp krijgen bij de opvoeding van uw kind. De kinderrechter kan hiervoor een maatregel voor kinderbescherming (kinderbeschermingsmaatregel) opleggen.
Wie kan een raadsonderzoek aanvragen?
Als het gaat om problemen thuis, dan kan de raadsonderzoeker een verzoek bij de rechter indienen voor een maatregel van kinderbescherming. Als het gaat om een scheiding, dan kan bijvoorbeeld in het advies staan bij wie de kinderen het beste kunnen wonen of hoe de omgang eruit zou kunnen zien.
Waarom een raadsonderzoek?
De raadsonderzoeker licht het advies over de te nemen beslissing toe in een rapport; dit rapport gaat naar de rechter. Als er veel zorgen zijn om het kind, dan kan de raadsonderzoeker ook bezien of er hulp met een maatregel van kinderbescherming noodzakelijk is.
Hoe anoniem is melding veilig thuis?
Anoniem melden
Professionals kunnen hun vragen en zorgen anoniem voorleggen. Bij een adviesvraag noteert Veilig Thuis geen gegevens van de betrokkenen. Een professional kan alleen bij hoge uitzondering anoniem blijven bij een melding: als open melden de veiligheid van het kind of de professional zelf in gevaar brengt.
Wat gebeurt er als OTS niet werkt?
Werken de ouders niet mee aan de OTS en volgen zij schriftelijke aanwijzingen niet op, dan kan de jeugdbeschermingsorganisatie aan de Raad voor de Kinderbescherming vragen om onderzoek te doen naar de vraag of het gezag van de ouders beëindigd moet worden.
Wat is het verschil tussen jeugdzorg en kinderbescherming?
Waar kinderbescherming gedwongen en opgelegde hulp is, geschiedt jeugdhulpverlening op vrijwillige basis.
Hoe vaak mag een OTS verlengd worden?
De OTS duurt een half jaar tot een jaar, maar kan op verzoek van de gezinsvoogd (telkens) met een periode van maximaal één jaar worden verlengd.
Kan een kind zomaar uit huis geplaatst worden?
Vrijwillige of gedwongen uithuisplaatsing
Een kind kan uit huis worden geplaatst als: het kind wordt verwaarloosd of mishandeld. de ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen. er vaak ruzie is tussen ouder(s).
Kun je veilig thuis weigeren?
Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gespek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin is. Dat kunnen we niet doen zonder jou. Jouw mening hebben we nodig om een zo goed mogelijk beeld van de situatie te vormen.
Hoeveel kinderen onterecht uit huis geplaatst?
Het cijfer 1115 zien we de laatste tijd veel voorbijkomen, maar in werkelijkheid gaat het om maar liefst 1675 kinderen. Dat heeft statistiekbureau CBS becijferd. Die kinderen werden, soms onterecht, uit huis geplaatst in de periode van 2015 tot en met 2021.
Hoe krijg ik eenhoofdig gezag?
U heeft een advocaat nodig voor een verzoek om eenhoofdig gezag bij de rechter. Vraagt uw ex-partner het eenhoofdig gezag aan en bent u het hier niet mee eens? Dan heeft u een advocaat nodig om verweer te voeren bij de rechter. Neem contact op met een van onze juristen voor een doorverwijzing naar een advocaat.
Wat doe je als raadsonderzoeker?
Als raadsonderzoeker doe je daarom verschillende onderzoeken. Je spreekt met kinderen, hun ouders, familieleden en/of andere betrokkenen. Elk onderzoek bestaat uit een methodisch onderzoeksplan: wat is de aanleiding, wie zijn gesprekspartners, welke zorgen en risico's zijn er en welke mogelijkheden en oplossingen?
Wat als iemand zich niet aan het ouderschapsplan houdt?
Niet nakomen van het ouderschapsplan
Indien een gesprek niet het gewenst resultaat geeft of niet mogelijk blijkt te zijn, dan kunt u de hulp van een familierechtadvocaat inschakelen. Een advocaat kan u adviseren over de mogelijkheden en indien nodig de kwestie voorleggen aan de rechter.
Wat is een verzoek tot onderzoek?
Een 'verzoek tot onderzoek' (VTO) is een formele verwijzing door een Sociaal Team, Veilig Thuis of een Gecertificeerde Instelling (de Melder) naar de Raad voor de Kinderbescherming.
Wat is onder toezicht stellen?
Bij ondertoezichtstelling krijgt u verplicht hulp bij het opvoeden van uw kind. Bijvoorbeeld omdat de ontwikkeling van uw kind in gevaar is. U krijgt een gezinsvoogd die samen met u beslissingen neemt over uw kind. U houdt zelf het ouderlijk gezag.
Waarom Raad van kinderbescherming bij rechtszaak?
Het doel van de RvdK is om aan de rechter een onderbouwd advies te geven, waarin het belang van het kind centraal staat.
Hoe wordt een kinderbeschermingsmaatregel opgelegd?
Kinderbeschermingsmaatregelen worden opgelegd door de kinderrechter. Dit gebeurd in beginsel op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming. Wanneer de kinderrechter het verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming inwilligt (wat meestal gebeurd), is de hulpverlening aan u en uw kind(eren) niet meer vrijblijvend.
Wat is een voogdijmaatregel?
Voogdijmaatregel. Bij voogdij wordt het gezag over een minderjarige door iemand anders uitgeoefend dan een ouder. Dit kan zijn na een gezagsbeëindigende maatregel, bij kinderen van ouders die tijdelijk geen gezag meer hebben, bij kinderen van wie de ouders zijn overleden of bij kinderen met een minderjarige moeder.
Welke kinderbeschermingsmaatregel kan in het vrijwillige kader worden opgelegd?
In dit kader kan door middel van een door de rechter opgelegde kinderbeschermingsmaatregel (een ondertoezichtstelling of gezagsbeëindiging) jeugdhulp worden ingezet zonder dat hiervoor de toestemming van de betrokkene nodig is.
Hoeveel bevallingen zijn medisch?
Hoeveel ml drinkt een baby van 6 weken?