FAN BINNENUT: Wat kun je doen tegen kindermishandeling?

Waar kun je terecht bij kindermishandeling?

Gevraagd door: Ties Wright  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.1/5 (74 stemmen)

Vraag advies bij Veilig Thuis. U mag Veilig Thuis altijd (anoniem) bellen en uw zorgen delen als het gaat om vermoedens van kindermishandeling. Een medewerker van Veilig Thuis bespreekt de situatie met u en bepaalt in samenspraak met u wat de volgende stappen zijn.

Waar kan je terecht bij kindermishandeling?

Met vragen over geweld, misbruik of kindermishandeling kan je telefonisch, via chat of e-mail terecht bij 1712. Medewerkers van 1712 luisteren naar je verhaal en geven informatie over hulpverlening, politie en justitie. 1712 geeft ook advies, maar de beslissing blijft in jouw handen, tenzij je in gevaar bent.

Wat is een Signalenlijst?

Signalenlijst kindermishandeling (4-12 jaar)

Als kinderen mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt worden, kunnen ze signalen uitzenden. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt ook een zekere mate van schijnzekerheid.

Wat moet je doen als je kindermishandeling hebt gesignaleerd?

Bij Veilig Thuis kunt u terecht voor advies als u denkt dat het niet goed gaat met een kind, bijvoorbeeld als u vermoedt dat het kind wordt mishandeld. Het is mogelijk om hierbij anoniem te blijven ten opzichte van het gezin waarover u zorgen heeft. De medewerker van Veilig Thuis legt u uit hoe dit in zijn werk gaat.

Waar kun je terecht als je je zorgen maakt over een kind?

Als je je zorgen maakt over een kind, kun je terecht bij het jeugd- en wijkteam of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in uw gemeente. De jeugd- en wijkteams en de CJG's zijn er voor vragen over opvoeding, het opgroeien of de gezondheid van een kind.

27 gerelateerde vragen gevonden

Waar doe je een zorgmelding?

Veilig Thuis is een regiecentrum Bescherming en Veiligheid. Iedereen die zich zorgen maakt over een kind, gezin of oudere kan hier aankloppen. Veilig Thuis is er voor iedereen. Voor kinderen, voor jongeren, volwassenen en ouderen.

Hoe maak je een zorgmelding?

Maakt u zich zorgen over een gezin en wilt u dat er hulp komt? Neem dan contact op met de plaatselijke hulpverlening: het wijk- of buurtteam of het CJG. Zij leggen contact met het gezin en bekijken samen met het gezin wat er nodig is.

Wat verplicht de Wet meldcode professionals?

De wet stelt het gebruik van een meldcode verplicht voor professionals bij (mogelijke) signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Hieronder valt ook seksueel geweld, eergerelateerd geweld, ouderenmishandeling en vrouwelijke genitale verminking.

Wat zijn de vijf verplichte stappen van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling?

Vijf stappen

Stap 1: In kaart brengen van signalen. Stap 2: Overleggen met een collega (eventueel Veilig Thuis raadplegen van of een deskundige op het gebied van letselduiding). Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n). Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling.

Wat is intiem terrorisme?

Intiem terrorisme

Eenzijdig (dreigen met) ernstig geweld van doorgaans de man. Het gaat om opzettelijk geweld, partnerterreur, gericht op controle over de partner.

Wat is de Sputovamo?

SPUTOVAMO staat voor Soort letsel, Plaats, Uiterlijke kenmerken, Tijd, Oorzaak, Veroorzaker, Andere aanwezigen, Maatregelen genomen en Oude letsels.

Wat valt er onder lichamelijke mishandeling?

Lichamelijke mishandeling

Onder lichamelijke of fysieke kindermishandeling vallen alle vormen van lichamelijk geweld tegen een kind, zoals slaan met de vlakke hand of een voorwerp, schoppen, bijten, knijpen, krabben, aan haren trekken of brandwonden toebrengen.

Welke signalen horen bij lichamelijke verwaarlozing?

Klachten en gedragingen die je bij lichamelijk verwaarloosde kinderen ziet, zijn bijvoorbeeld:
  • huidinfecties of vaak luizen;
  • luieruitslag;
  • slecht verzorgde wondjes;
  • slecht verzorgd;
  • vale huidskleur;
  • stinkende kleding;
  • slecht verzorgd gebit, rotte tanden;
  • vertraagde ontwikkeling van de psychomotoriek en de spraak;

Welke organisaties helpen bij kindermishandeling?

Organisaties voor wie hulp zoekt
  • Veilig Thuis. Wil je advies of hulp? ...
  • Centrum Seksueel Geweld. Telefoon: 0800-0188. ...
  • Mind Korrelatie. Telefoon: 0900-1450 (15 cpm) ...
  • De Luisterlijn. Dag en nacht tijd voor een gesprek. ...
  • De Kindertelefoon. ...
  • Alles Oké? ...
  • Stop it now. ...
  • Slachtofferhulp Nederland.

Welk soort problemen doen zich in die gezinssituaties meestal voor?

Klachten die kunnen ontstaan zijn:

woedebuien. ruzies. seksuele problemen. identiteitsproblemen.

Wat is de straf voor kindermishandeling?

Over het algemeen blijven de straffen bij eenvoudige mishandeling beperkt tot een geldboete of een werkstraf, maar bij recidive of ernstig letsel kan er soms ook een gevangenisstraf worden opgelegd. N.B.: Indien er sprake is van zwaar lichamelijk letsel, gelden de straffen voor zware mishandeling.

Hoeveel stappen meldcode huiselijk geweld?

De meldcode is niet alleen bedoeld voor (vermoedens van) fysiek geweld, maar ook psychisch of seksueel geweld en verwaarlozing. De 5 stappen in de meldcode helpen professionals vanaf het moment van signaleren tot aan het besluit over het al dan niet doen van een melding bij Veilig Thuis.

Welke 5 stappen worden in het Basismodel meldcode onderscheiden?

Stappenplan meldcode
  • STAP 1: Breng signalen in kaart. Breng signalen in kaart die je zorg bevestigen of ontkrachten. ...
  • STAP 2: Overleg met een deskundige collega of Veilig Thuis. ...
  • STAP 3: Praat met ouders of verzorgers. ...
  • STAP 4: Weeg het geweld. ...
  • STAP 5: Beslis: Is melden nodig?

Welke stappen bevat de meldcode?

De meldcode kindermishandeling beschrijft stap voor stap voor welke acties pedagogisch medewerkers, gastouders, gastouderbureaus en kinderopvangorganisaties moeten ondernemen als zij vermoeden dat er sprake is van kindermishandeling of grensoverschrijdend gedrag in de thuissituatie of op de kinderopvang.

Wie moeten de meldcode verplicht gebruiken?

Het werken met de meldcode is verplicht voor professionals in de gezondheidszorg, het onderwijs, de kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en justitie. De stappen in de meldcode helpen je vanaf het moment van signaleren tot aan het besluit over het al dan niet doen van een melding.

Welke verplichtingen heeft een organisatie volgens de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling?

De sectorspecifieke en regionale meldcodes moeten volgens de wet voldoen aan de minimumeisen (zie ook vraag 11). Ook moet het personeel getraind zijn in het signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling en het werken met een meldcode. Is dit het geval, dan voldoet de meldcode aan de wet.

Welke verplichting heeft een zorgprofessional in Nederland wel als het gaat om vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling?

Welke verplichting heeft een zorgprofessional in Nederland wel als het gaat om vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling? Sinds 1 januari 2019 wordt van professionals verwacht dat zij ernstige situaties van huiselijk geweld en kindermishandeling altijd melden bij Veilig Thuis.

Wat gebeurd er met een zorgmelding?

De melding komt terecht bij een zorginstelling of de gemeente. Als er kinderen bij betrokken zijn, gaat de melding naar Veilig Thuis. Daar wordt eerst gekeken hoe ernstig de situatie precies is. Dan kan Veilig Thuis zelf een onderzoek starten, maar een melding kan ook worden doorgestuurd naar een lokale hulpverlener.

Wat te doen bij verwaarlozing?

Wat kan ik doen bij (vermoedens van) kindermishandeling?
  1. Bel 112 als het kind in direct gevaar is.
  2. Sta open voor signalen van kindermishandeling. Als u het gevoel heeft dat er iets aan de hand is, klopt dat vaak ook. ...
  3. Praat met het kind zelf of met de ouders. ...
  4. Vraag advies bij Veilig Thuis.

Wat kan je melden bij veilig thuis?

0800-2000 (gratis). Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Je kunt bij Veilig Thuis terecht voor informatie, advies en ondersteuning, om zorgen te bespreken en eventueel om een melding te doen.