Bekkenpijn/bekkeninstabiliteit tijdens of na de zwangerschap - Wat is het en wat zijn de symptomen?

Waar kun je last van krijgen als je zwanger bent?

Gevraagd door: kand. Elisabeth Hermans AD  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.9/5 (54 stemmen)

In het kort
  • Als je zwanger bent kun je klachten hebben.
  • In de eerste weken ben je vaak moe of misselijk.
  • Je poept minder vaak of je moet vaker plassen.
  • Je kunt pijn hebben in je rug of bekken.
  • Je kunt last hebben van jeuk of dikke voeten en enkels.
  • De klachten zijn vervelend maar gaan meestal vanzelf over.

Waar krijg je allemaal last van als je zwanger bent?

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!

Wat zijn de klachten als je zwanger bent?

De volgende 10 symptomen kunnen erop wijzen dat je zwanger bent.
  • Je bent misselijk. ...
  • Je smaak verandert. ...
  • Je borsten zijn gevoelig. ...
  • Je bent sneller moe. ...
  • Je hebt pijn in je onderbuik. ...
  • Je hebt hoofdpijn. ...
  • Je hebt een opgeblazen gevoel. ...
  • Je moet vaker plassen.

Welke klacht komt vaak voor tijdens de eerste maanden van de zwangerschap?

Veel zwangeren ervaren misselijkheid in het eerste trimester van de zwangerschap, het is één van de meest voorkomende zwangerschapsklachten. Sommige vrouwen blijven er de hele zwangerschap last van hebben, dit wordt hyperemesis gravidarum genoemd. Misselijkheid gaat vaak gepaard met brandend maagzuur.

Hoe weet je dat je 1 week zwanger bent?

Een week na de bevruchting kun je je al moe voelen, je menstruatie is nog niet uitgebleven en je merkt nu al dat je eigenlijk alleen maar wilt slapen, de hele dag door. Het wordt veroorzaakt door het hoge niveau van het hormoon progesteron.

27 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voelt buikpijn als je net zwanger bent?

Buikpijn eerste trimester

Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn. Ook tijdens het tweede trimester kun je last hebben van wat buikpijn of buikkramp.

Hoe snel tekenen van zwangerschap?

Vanaf 2 weken zwangerschap kunnen de eerste zwangerschapssymptomen en – kwaaltjes beginnen optreden. Sommige zal je vroeger ervaren, andere later. Vaak lijken deze eerste symptomen ook op ongesteldheidssymptomen waardoor het moeilijk te zeggen is of je zwanger bent of niet.

Heb je last van je buik als je zwanger bent?

Bandenpijn en groeipijn in de onderbuik

Vanaf dat je zwanger bent, groeit je baarmoeder snel. Hierdoor kun je allerlei onschuldige klachten krijgen. Te denken valt aan stekende pijn, een zwaar gevoel in je onderbuik of een zeurend gevoel.

Wat mag je niet eerste weken zwangerschap?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent?
  • Rauw vlees en rauwe melk. ...
  • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn.
  • (Producten met) rauwe eieren.
  • Rauwe kiemgroeten zoals Taugé
  • Kaas gemaakt van rauwe melk.

Kun je onbewust zwanger zijn?

Zwanger zonder dat je het weet

Vanaf ongeveer week 12 kunnen de zwangerschapssymptomen ook afnemen. Dat verklaart dat sommige vrouwen rond week 18 of zelfs later merken dat ze zwanger zijn. Heel soms bevallen vrouwen die niet wisten dat ze zwanger waren. Ook hun omgeving had niets gemerkt.

Hoe weet je zeker of je niet zwanger bent?

De enige manier om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent, is een zwangerschapstest doen. Deze geeft met een behoorlijke zekerheid aan of je zwanger bent. Ben je dus overtijd doe dan altijd een zwangerschapstest.

Hoe voel je je als je 2 weken zwanger bent?

Jouw lichaam bij 2 weken zwangerschap

Ze hebben bijvoorbeeld last van misselijkheid en overgeven (vooral 's ochtends), gespannen borsten die misschien al wat groter worden, moeheid en veel aandrang om te plassen. Een beter reukvermogen, trek in bepaalde voeding of wisselende stemmingen komen ook voor.

Kan je je ziek voelen als je zwanger bent?

De kans bestaat dat je tijdens je zwangerschap een griepje oploopt. Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. De klachten ontstaan binnen een paar uur. Symptomen kunnen zijn keelpijn en hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn in je hele lichaam, koude rillingen en koorts.

Hoeveel dagen na de seks ben je zwanger?

Het is belangrijk om te weten dat zaadcellen na 5 dagen in kwaliteit afnemen en als er minder dan 1½ dag tussen het vrijen zit, dit ook niet ten goede komt aan de kwaliteit. Dus het hebben van gemeenschap om de bevruchting zo optimaal mogelijk te maken ligt tussen de 1½ à 2 dagen, of 36 uur.

Wat kun je voelen als je 4 weken zwanger bent?

Zwangerschapssymptomen bij de 4e week

Typische zwangerschapssymptomen die bij de 4e week van een zwangerschap horen, zijn onder andere vermoeidheid, misselijkheid, gevoelige borsten, buikpijn of een opgezette buik, hoofdpijn en vaak moeten plassen. Sommigen merken ook dat ze last hebben van stemmingswisselingen.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn.

Waarom mag je niet bukken als je zwanger bent?

Risico's van zwanger tillen en bukken

Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.

Waarom mag je niet op je rug slapen tijdens zwangerschap?

Ook op je rug slapen tijdens de zwangerschap is in principe veilig, maar kan richting eind van de zwangerschap zorgen dat je duizelig en misselijk wordt', weet ze. 'Het gewicht van je baby drukt dan op je grote lichaamsader, waardoor je bloed minder goed naar je hersenen stroomt.

Kun je na 3 weken al merken dat je zwanger bent?

In week 3 heeft de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, waar hij een goed plekje zal zoeken om zich definitief te nestelen. Hierna kunnen de eerste zwangerschapssymptomen komen! De innesteling voelt een beetje als lichte pijn in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd.

Kan je aan je baarmoeder voelen of je zwanger bent?

Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!

Wat voel je direct na bevruchting?

Sommige vrouwen voelen een kramp op het moment wanneer het vruchtje innestelt in de baarmoeder. Daarnaast kan je pijn in je onderbuik voelen doordat je baarmoeder groter wordt en de banden waarmee je baarmoeder vasthangt aan je bekken opgerekt worden. Dit gebeurt al vrij snel na de innesteling van de bevruchte eicel.

Kan je zwanger zijn zonder positieve test?

Ja, het is mogelijk om een negatieve uitslag op je zwangerschapstest te krijgen terwijl je wél zwanger bent. Dit verschijnsel heet foutnegatief, ofwel vals negatief. Vals negatief komt voor als je de test te vroeg neemt, als je urine te verdund is of als je niet lang genoeg op het resultaat wacht.

Wat gebeurt er bij 1 maand zwangerschap?

Een maand zwanger: veranderingen van binnen en buiten

Het eitje splitst zich in een aantal cellen en wordt een embryo. Na ongeveer acht weken heeft het embryo een kleine ruggengraat en ledematen ontwikkeld en beginnen de hersenen, ogen en oren te groeien.

Waarom geen peper tijdens zwangerschap?

Mag ik pikant eten als ik zwanger ben? Ja, je mag gewoon pittig eten als je zwanger bent. Dit heeft geen negatieve effecten op je baby. Wel kan je zelf last krijgen van maagzuur, diarree of maagkrampen: niet bepaald fijn op al een zware buik.

Vorige artikel
Waar pijn tijdens weeën?
Volgende artikel
Wat kost een vrouw in Thailand?