Peuterfilmpjes Woordjes en Afkomst leren: Waar komt het vandaan?

Waar komt een zwangerschapsverklaring vandaan?

Gevraagd door: Arie Meyer  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.3/5 (2 stemmen)

Een zwangerschapsverklaring is een verklaring van uw huisarts of verloskundige, waarin staat dat u zwanger bent en wanneer de uitgerekende datum is. U bewaart deze verklaring in uw eigen administratie.

Heeft werkgever Zwangerschapsverklaring nodig?

Je kunt een zwangerschapsverklaring nodig hebben om verschillende redenen: Zwangerschapsverlof: als je in loondienst bent, kan je een zwangerschaps- en bevallingsuitkering krijgen wanneer je met verlof gaat. Deze uitkering vraag je aan bij het UWV, en die instantie kan om je zwangerschapsverklaring vragen.

Van wie krijg ik een zwangerschapsverklaring?

Je ontvangt je zwangerschapsverklaring van je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Zodra je uitgerekende datum bekend is, geeft deze je de verklaring mee. Krijg je hem niet automatisch mee? Dan kan je er zelf naar vragen.

Hoe lang moet de werkgever de Zwangerschapsverklaring bewaren en waarom?

Uw werknemer bewaart deze verklaring in haar eigen administratie. U hoeft de zwangerschapsverklaring dus niet te bewaren. Tot 1 jaar na de einddatum van de zwangerschaps- en bevallingsuitkering kunnen wij uw werknemer om de zwangerschapsverklaring vragen, als dat nodig is voor controle.

Hoe wordt bevallingsverlof uitbetaald?

Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof heeft u recht op een zwangerschapsuitkering. Uw werkgever vraagt de uitkering aan bij UWV. Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof.

20 gerelateerde vragen gevonden

Wie betaalt de moederschapsrust?

Tijdens je moederschapsverlof word je vergoed door het ziekenfonds. Je werkgever is dus niet verplicht om jou een gewaarborgd loon te betalen. Wanneer je ziek wordt in de periode voor de 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum, moet de werkgever je wel een gewaarborgd loon betalen.

Hoeveel loon krijg je tijdens zwangerschapsverlof?

Ja. Het salaris moet je volledig doorbetalen tijdens het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Gelukkig krijg jij als werkgever in die periode een uitkering van het UWV.

Wat is Flexibiliseringsperiode zwangerschap?

Als uw werknemer zwanger is van een tweeling of meerling kan zij ervoor kiezen om het zwangerschapsverlof in te laten gaan tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Deze periode van 2 weken heet de flexibiliseringsperiode.

Wat is een zwangerschapsverklaring?

Een zwangerschapsverklaring is een verklaring van uw huisarts of verloskundige, waarin staat dat u zwanger bent en wanneer de uitgerekende datum is.

Hoeveel weken verlof na de bevalling?

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.

Hoe werkgever inlichten over zwangerschap?

Zorg voor een schriftelijk bewijs

Dat kan in de vorm van een aangetekend schrijven met een doktersattest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat. Je kunt er ook voor kiezen om het attest zelf aan je baas te bezorgen, maar vraag dan wel om een ondertekend ontvangstbewijs.

Heb ik recht op een zwangerschapsuitkering?

Als u in dienst bent bij een werkgever, dan heeft u bij zwangerschap recht op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). Uw werkgever vraagt namens u de uitkering aan. UWV betaalt de uitkering meestal aan uw werkgever en uw werkgever betaalt gewoon uw loon door.

Hoe vertel je aan je baas dat je zwanger bent?

Jij bepaalt zelf wanneer je op je werk vertelt dat je zwanger bent. Er geldt wel één voorwaarde: je moet op zijn laatst 3 weken voordat je zwangerschapsverlof begint, je werkgever informeren. Let op: Het is verstandig om je werkgever eerder te informeren, bijvoorbeeld nadat je 3 maanden zwanger bent.

Hoe lang geen nachtdiensten na bevalling?

Als je zwanger bent en daarna, kun je niet verplicht worden om in de nachtdienst te werken. Dat geldt tot 6 maanden na je bevalling. De Arbeidstijdenwet spreekt van een nachtdienst als er meer dan één uur wordt gewerkt tussen 0.00 uur 's nachts en 6.00 's ochtends.

Welk werk mag je niet doen als je zwanger bent?

Recht op aangepaste werkomstandigheden

Veilig werken is natuurlijk altijd belangrijk, maar tijdens je zwangerschap moet je extra opletten. Je mag niet met gevaarlijke stoffen werken en niet te veel tillen en dragen. Je werkgever moet zorgen dat er voor jou een veilige en gezonde plek is om te werken.

Wat moet ik nog regelen voor de bevalling?

Checklist zwangerschap: wat moet je wanneer regelen?
  • 5 weken. Meld je aan bij een verloskundige of verloskundigenpraktijk.
  • 8 - 10 weken. Eerste bezoek aan de verloskundige.
  • 8 - 12 weken. Je eerste echo.
  • 12 weken. Regel je kraamzorg.
  • 12 weken. Schrijf je gratis in voor de blije doos en het magazine WIJ (4x per jaar)

Wat voor zwangerschapscursussen zijn er?

Welke cursus je kiest, hangt sterk af van je behoeftes. Vind je het vooral belangrijk om in conditie te blijven tijdens de zwangerschap, kies dan voor een actieve cursus. Bijvoorbeeld voor het klassieke zwangerschapsgym of -zwemmen, of voor een modernere variant: outdoortraining voor zwangeren.

Hoe lang mag je zwanger vliegen?

KLM raadt aan om niet meer te vliegen na 36 weken zwangerschap. We raden jou en de baby ook aan niet meteen de eerste week na de geboorte te vliegen. Ben je in verwachting van meerdere kinderen, raadpleeg dan altijd je arts voor de vlucht.

Hoe lang mag je vliegen als je zwanger bent?

Vliegen als je zwanger bent, mag tot 36 weken. Bij problemen of een meerlingzwangerschap kan je tot 34 weken het vliegtuig instappen.

Wat is je dagloon?

Om uw dagloon te berekenen, kijken wij naar uw sv-loon dat u verdiende tijdens het dienstverband waarin u ziek werd. We nemen daarbij de periode van 1 jaar voor uw eerste ziektedag. Dit bedrag delen we door 261, dat is het gemiddelde aantal dagloondagen in 1 jaar. De uitkomst is uw dagloon.

Wat is het verschil tussen een normale ziekmelding en een ziekmelding TGV zwangerschap?

Als uw werkneemster zich ziek meldt vóór haar verlof, dan is het 'gewoon' verzuim en betaalt u haar loon door. Wordt uw werkneemster tijdens haar verlofperiode ziek, dan ontvangt u haar zwangerschapsuitkering en betaalt u haar loon door. Zij krijgt geen Ziektewetuitkering.

Wat als je ziek wordt tijdens je vakantie?

Wordt uw werknemer ziek tijdens zijn vakantie, dan worden zijn vakantiedagen omgezet in ziektedagen. De dagen waarop hij ziek is, tellen niet als vakantiedagen. Uw werknemer kan ze dus later opnieuw opnemen.

Hoe wordt hoogte zwangerschapsuitkering berekend?

De hoogte van je zwangerschapsuitkering (WAZO-uitkering) wordt berekend op basis van het inkomen (SV loon) dat je gemiddeld verdiende tijdens het dienstverband waarin het verlof begint, waarbij wordt gekeken naar het inkomen dat in een periode van een jaar verdient is (de zogenaamde referteperiode).

Hoe berekent UWV zwangerschapsuitkering?

Hoe wordt het dagloon voor een zwangerschapsuitkering (WAZO) berekend? Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon. Wij berekenen het dagloon op basis van het sv-loon dat uw werknemer verdiende tijdens het dienstverband waarin haar verlof begon.

Wie betaalt pensioen tijdens zwangerschapsverlof?

Als je met zwangerschapsverlof gaat, loopt je pensioenopbouw gewoon door. Daar hoef je niets voor te regelen. Ga je na je zwangerschapsverlof nog met onbetaald verlof, dan verandert je pensioenopbouw mogelijk wel. >>

Vorige artikel
Welke tablet voor kind 5 jaar?
Volgende artikel
Hoeveel voeding baby 1 week oud?