Waar kan ik terecht met mijn zorgvraag?

Waar kan ik terecht met opvoedvragen?

Gevraagd door: ir. Pim Özdemir  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.4/5 (18 stemmen)

Bij onderstaande organisaties kan je terecht met al je opvoedingsvragen.
  • Opvoedingsondersteuning. Kind en Gezin. ...
  • Grote en kleine opvoedingsvragen. Opvoedingslijn. ...
  • Opvoedingswinkel en opvoedingspunt. ...
  • Brasschaat. ...
  • Door Ondersteuning Mee Opvoeden. ...
  • Groei mee.

Waar kan ik terecht met opvoedingsvragen?

U kunt ook bellen naar de Kind en Gezin-Lijn op het nummer 078 150 100 (elke werkdag tussen 8 en 20 u).
...
Kind en Gezin organiseert onder meer:
  • Spreekuur opvoedingsondersteuning. ...
  • Opvoedingswinkel of Huis van het Kind. ...
  • Inloopteams.

Is het verplicht om naar het consultatiebureau te gaan?

Je bezoeken aan het consultatiebureau in de eerste vier jaar na de geboorte zijn gratis en niet verplicht. Je wordt uitgenodigd op een locatie bij jou in de buurt. Hier is een team aanwezig dat de ontwikkeling en de groei van je kind volgt en waar jij terecht kunt met jouw vragen als je hier behoefte aan hebt.

Wat hoort bij een goede opvoeding?

5 kenmerken van een goede opvoeding
  • Creër waarden voor jouw eigen gezin. Ook jij bent opgevoed met bepaalde normen en waarden, maar welke geef je door aan je kinderen? ...
  • Zorg goed voor jezelf. ...
  • Maak sterke grenzen en routines. ...
  • Neem het gedrag van je kind niet persoonlijk. ...
  • Bouw een band op met je kind.

Wat is een opvoedingsvraag?

Het is normaal dat je als ouder vragen hebben rond opvoeding. Denk hierbij aan bijvoorbeeld; drift en koppigheid, slapen, eten, druk gedrag, bijten, angsten, huilen, rouwen, scheiding en zindelijkheid. Ook ouders van pubers kunnen steun en begeleiding goed gebruiken.

22 gerelateerde vragen gevonden

Wat voor opvoedingsstijlen zijn er?

Opvoedingsstijlen
  • Opvoedingsstijl 1: Autoritair. Een autoritaire opvoedingsstijl kenmerkt zich door veel regels. ...
  • Opvoedingsstijl 2: Toegeeflijk (ook wel permissief) ...
  • Opvoedingsstijl 3: Democratisch (ook wel autoritatief) ...
  • Opvoedingsstijl 4: Verwaarlozend.

Welk probleem vormen ouders en opvoeders vaak bij de ontwikkeling van een kind?

Naast plezierige en liefdevolle situaties zijn er ook momenten dat opvoeden lastig is. Druk gedrag, te- gendraadsheid, teruggetrokkenheid, verlegenheid, onzekerheid; het zijn tot op zekere hoogte normale verschijnselen bij kinderen, vaak gebonden aan de ontwikkelingsfase waarin zij zitten.

Wat is belangrijk in de opvoeding?

Het respecteren van de zelfstandigheid van je kind, het bieden van structuur en het stellen van grenzen horen ook bij het opvoeden. Net zoals het stimuleren van de ontwikkeling van je kind, het begeleiden van hoe je met elkaar omgaat en het bijbrengen van kennis, normen en waarden.

Wat is een veilige opvoeding?

Het bieden van een veilige basis is het belangrijkste uitgangspunt. Zo begint positief opvoeden bij het creëren van een plek waar je kind zichzelf kan zijn en kan ontspannen. Dit doe je door je kind te knuffelen, interesse te tonen, complimentjes te geven, te troosten, positief aan te moedigen en aandacht te geven.

Wat is een slechte opvoeding?

Je betrekt veel op jezelf. Je hebt vaak het gevoel niet genoeg te zijn en het niet goed te doen. Je vindt het moeilijk om keuzes te maken en om besluiten te nemen. Je bent bang dat je dingen mist in je leven.

Hoe vaak bezoek consultatiebureau?

Je gaat in totaal ongeveer 13 keer naar het consultatiebureau. De eerste keer is je baby 4 weken oud, de laatste keer ongeveer 4 jaar.

Wat moet je mee naar consultatiebureau?

Wat neem je mee naar het consultatiebureau?
  • Het Yunio groeiboekje (óf de GroeiGids) die je hebt gekregen tijdens de 22 wekenprik (of tijdens het eerste huisbezoek van de jeugdverpleegkundige)
  • De vaccinatiekaarten.
  • Schone luier(s) en billendoekjes.

Wat is het groeiboekje?

Na de geboorte van je baby krijg je van het consultatiebureau het Groeiboek plus andere nuttige brochures. Het Groeiboek wordt vaak het 'groene boekje' genoemd. Hierin worden alle aspecten van de gezondheid en ontwikkeling van je kind bijgehouden.

Wat is gezinsondersteuning?

'Gezinsondersteuning' is voor ouders/verzorgers van kinderen en jongeren tot 23 jaar die hulp nodig hebben om de situatie thuis te verbeteren. Hierbij hebben één of meerdere gezinsleden last van psychiatrische en/of problemen die te maken hebben met een (licht) verstandelijke beperking.

Wie bellen bij baby?

U kunt vragen stellen over uw baby aan de jeugdarts of verpleegkundige van het consultatiebureau (gratis jeugdgezondheidszorg). Bijvoorbeeld over omgaan met een huilbaby, overgaan naar vaste voeding of niet praten.

Wat is het doel van een consultatiebureau?

Een consultatiebureau (CB) is een organisatie die de gezondheid, ontwikkeling en groei van je kindje volgt. Je krijgt hier gratis advies en medische zorg voor je kind. Vanaf de geboorte tot je kind 4 jaar is, brengen jullie regelmatig een bezoek aan het consultatiebureau.

Wat betekent veiligheid voor een kind?

Veiligheid verwijst naar verschillende aspecten: de aanwezigheid van regelmaat en stabiliteit zoals overzicht, structuur, continuïteit en voorspelbaarheid; de lichamelijke en emotionele zorg voor de jeugdige. Hierbij gaat het om basale verzorging, acceptatie en bescherming.

Hoe moet een kind opgevoed worden?

Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat?
  1. Los het niet op in zijn/haar plaats.
  2. Geef zelf het goede voorbeeld.
  3. Laat je kind niet altijd winnen.
  4. Ga een conflictsituatie niet uit de weg.
  5. Leer je kind wachten.
  6. Je kind mag zich vervelen.
  7. Laat verschillende denkpistes zien.
  8. Leer je kind om anderen te waarderen.

Wat zijn opvoedingsvaardigheden?

Bouwen aan een warme en liefdevolle relatie

Op een positieve manier naar je kind kijken, met realistische verwachtingen. Het gedrag van je kind proberen te begrijpen en dat laten merken aan je kind. Luisteren en praten met elkaar. Duidelijkheid en structuur bieden.

Wat geef je je kind mee in de opvoeding?

Wat geef je je kind mee?
  • Positieve Instelling. Ik vind het belangrijk dat onze kindjes een positieve kijk hebben op het leven en in principe blij door het leven gaan. ...
  • Zich geliefd voelen en vertrouwen in zichzelf. ...
  • Zelfstandigheid. ...
  • Respect. ...
  • Waarde leren waarderen. ...
  • Eerlijkheid.

Wat vinden ouders belangrijk voor hun kind?

Bijna alle respondenten vinden 'genieten van het leven' de allerbelangrijkste waarde. Daarna volgen 'eerlijkheid' en 'vrijheid'. Ook vinden ouders het belangrijk hun kind te leren zelfstandig te worden. De minst populaire waarden zijn 'invloedrijk zijn', 'zelfingenomenheid' en 'rijkdom'.

Hoe jonger het kind hoe groter de invloed van de omgeving waarin het kind opgroeit?

De omgeving waarin je opgroeit heeft een grote invloed op de rest van je leven. Onderzoek in de VS laat zien dat een hoger inkomen van de ouders samenhangt met een hoger inkomen voor het kind, betere onderwijsuitkomsten en een lagere kans op een tienermoederschap (Chetty et al., 2014).

Wat is een Opvoedingsopgave?

Opvoedingsopgaven kunnen we omschrijven als gedragingen van opvoeders die de jeugdige mogelijkheden bieden om de ontwikkelingsopgaven te leren beheersen. De opvoedingsopgaven hebben voor ouders soms een bewust karakter. Dit is niet het geval bij ontwikkelingstaken.

Wat zijn Ontwikkelingsvoorwaarden?

8. Veiligheid is een basale ontwikkelingsvoorwaarde. De ontwikkelingsvoorwaarden die in dit overzicht worden genoemd zijn van invloed op de mate waarin wordt voorzien in de veiligheidsbehoefte van het kind en dragen bij aan de positieve ontwikkeling van het kind in de toekomst.

Wat is overbescherming?

We hebben het dan over overbescherming. We zouden kunnen zeggen dat het overbeschermen van een kind verder gaat dan het bevredigen van hun behoeftes en dagelijkse zorg. Het houdt in dat je denkt voor het kind, beslissingen voor het kind neemt, en alle problemen voor het kind oplost.

Vorige artikel
Waarom mogen baby's geen kiwi?