Hoe kies je de juiste kinderopvang voor je kind?

Waar gebruik je de jaaropgave van de kinderopvang voor?

Gevraagd door: drs Tim de Ruiter Bsc  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.9/5 (7 stemmen)

Vanaf 2022 zal dit maandelijks verplicht door alle kinderopvangorganisaties worden gedaan. Dit ter verbetering van de beschikkingen kinderopvangtoeslag. De opgaaf van de kinderopvangorganisaties is niet leidend voor jouw beschikking kinderopvangtoeslag, maar een hupmiddel bij de controle van de toeslagen.

Waar vind ik mijn jaaropgave kinderopvang?

Kinderopvangorganisaties zijn verplicht maandelijks/jaarlijks een opgaaf te verstrekken aan de Belastingdienst. Deze beschikken dus al over de nodige gegevens. De Belastingdienst kan er wel om vragen. Heb je geen jaaropgaaf dan is het ook mogelijk de facturen toe te sturen over het hele jaar.

Wat doe je met de jaaropgave kinderopvang?

Voor de Belastingdienst heeft u geen jaaropgave nodig. Voor hen is het namelijk al voldoende als aangetoond kan worden dat er daadwerkelijk kosten voor kinderopvang zijn gemaakt. Alle 12 maandelijkse facturen (of minder als er niet het gehele jaar gebruik is gemaakt) zouden voldoende moeten zijn.

Hoe controleert de Belastingdienst de kinderopvangtoeslag?

van uw werkgever, uitkeringsinstantie of pensioenfonds krijgen we een jaaropgaaf van uw inkomen. van uw kinderopvang krijgen we de opvanguren en de kosten door. van uw werkgever krijgen we door hoeveel uren u hebt gewerkt voor uw kinderopvangtoeslag.

Wat kun je doen met een jaaropgave?

De jaaropgave is een overzicht van het loon dat je hebt gekregen van Zorgwerk in een jaar. Op deze opgave staat hoeveel belasting je hebt betaald. Je hebt hem nodig bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting bij de Belastingdienst.

22 gerelateerde vragen gevonden

Wat moet je doen als je geen jaaropgave?

Ik heb geen jaaropgaaf, wat nu?
  1. Kijk op het laatste loonstrookje van het jaar (december of de laatste maand dat je gewerkt hebt), meestal staan daar cumulatieve gegevens op die je kunt gebruiken. ...
  2. Bel naar je werkgever en vraag of ze de jaaropgaaf nog een keer willen opsturen, dat is een kleine moeite.

Wat moet je doen als je geen jaaropgave hebt?

Mocht je geen jaaropgave ontvangen dan neem gerust contact op met je (ex)werkgever. De gegevens die daarop staan, geeft de werkgever ook door aan de belastingdienst. Op een jaaropgaaf staat: over welk jaar je loon hebt gekregen.

Hoe werkt definitieve berekening kinderopvangtoeslag?

Niemand in uw huishouden doet belastingaangifte

U krijgt dan de definitieve berekening tussen eind juni en 31 december na afloop van het jaar waarvoor u de toeslag kreeg. Want dan is uw inkomen van dat jaar pas bij ons bekend. De definitieve berekening van 2021 krijgt u dus tussen eind juni en 31 december 2022.

Hoe kinderopvangtoeslag terugbetalen?

Bij de brief zit een acceptgiro of betaalinformatie waarmee u het bedrag kunt terugbetalen. U moet dat doen vóór de uiterste betaaldatum die op de voorkant van de brief staat. U hoeft niet per se de acceptgiro te gebruiken. U kunt het bedrag ook overmaken op ons rekeningnummer NL86 INGB 0002 4455 88.

Is kinderopvang aftrekbaar van de belasting?

Is kinderopvang aftrekbaar? De kinderopvangkosten zijn niet meer aftrekbaar. De kinderopvangtoeslag is hiervoor in de plaats gekomen. Als je recht hebt op kinderopvangtoeslag, ontvang je dit van de Belastingdienst als tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang.

Hoeveel krijg je terug van kinderopvang 2022?

Hoeveel kinderopvangtoeslag u krijgt, hangt af van de hoogte van uw inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. U kunt per kind voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen. Er geldt ook een maximumuurtarief.

Waar vul je kinderopvang in bij belastingaangifte?

Bij het invullen van de aangifte moet de belastingplichtige de beperking tot 11,20 euro per oppasdag zelf toepassen. In Vak X, Rubriek B, code 1384-71 mag u dus maximum 11,20 euro vermenigvuldigd met het aantal opvangdagen invullen.

Hoe vaak krijg je kinderopvangtoeslag uitbetaald?

U krijgt de toeslag voor het hele jaar in 1 keer op uw rekening. Als u al een toeslag krijgt of vóór 1 november aanvraagt voor het volgende jaar, krijgt u het hele bedrag voor het volgende jaar al in december.

Wat als ik te weinig kinderopvangtoeslag hebt gekregen?

Hebt u te weinig toeslag gekregen en krijgt u nog geld van ons? Dan hebt u het geld normaal binnen 1 week na de datum die op de berekening staat.

Waarom krijg ik geen kinderopvangtoeslag meer?

Wij hebben uw inkomen opnieuw geschat

Als uw inkomen hoger is geworden, krijgt u minder toeslag. Of hebt u er zelfs geen recht meer op. In Mijn toeslagen ziet u met welk inkomen wij uw toeslagen hebben berekend. Onder 'Status laatste wijzigingen' vindt u 'Geschat inkomen voor 2021'.

Hoe weet ik of ik toeslag moet terugbetalen?

Als u te veel toeslag heeft ontvangen, moet u toeslag terugbetalen. U krijgt dan een 'terugvorderingsbeschikking' en een acceptgiro van de Belastingdienst. Kunt u het bedrag niet in één keer terugbetalen? Dan kunt u in maandelijkse termijnen betalen.

Waarom moet ik kinderbijslag terugbetalen?

Als u te veel geld van ons ontvangt

Dan moet u dit terugbetalen. Heeft u te veel ontvangen omdat u iets niet heeft doorgegeven? Of iets niet goed heeft doorgegeven? Dan kunt u ook een boete krijgen.

Hoe kinderopvang aangeven?

U brengt de uitgaven voor de opvang in op uw belastingaangifte. Hebt u een kind dat jonger is dan 3 jaar, dan zult u bij het invullen van uw belastingbrief een keuze moeten maken: Ofwel kiest u voor een verhoging van de belastingvrije som. Voor het aanslagjaar 2022 (inkomsten 2021) bedraagt die verhoging 610 euro.

Hoe lang duurt definitieve berekening kinderopvangtoeslag?

De toeslagen 2021 en 2022 van de Belastingdienst zoals de huurtoeslag of zorgtoeslag zijn een voorschot. Pas later ontvangt u de definitieve berekening over het afgelopen jaar en daarmee de definitieve afrekening en beschikking van de fiscus. In juni 2021 dus voor uw toeslag 2020 en in juni 2022 voor 2021.

Kan ik nog kinderopvangtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen?

Kinderopvangtoeslag kan met beperkte terugwerkende kracht worden aangevraagd. Op het moment van aanvragen heeft u recht op de toeslag van de lopende maand en drie maanden hieraan voorafgaand.

Hoe worden toeslagen gecontroleerd?

De fiscus gebruikte vanaf april 2013 een zogeheten risicoclassificatiemodel. Op basis van allerlei indicatoren werd bepaald wie extra gecontroleerd zou worden bij de aanvraag van toeslagen en daarvoor werd een zelflerend algoritme gebruikt.

Kan ik belastingaangifte doen zonder jaaropgave?

Het kan aardig wat geld schelen als je een werkgever bent vergeten. Bij sommige uitzendbureaus moet je de jaaropgave zelf opvragen. Maar ook zonder jaaropgave kun je belastingaangifte doen. Op het laatste loonstrookje van het jaar staan de totaalbedragen aan inkomsten en betaalde belasting van het afgelopen jaar.

Hoe kom ik aan oude jaaropgaven?

Via Mijn UWV kunt u uw oude jaaropgaven tot 5 jaar terug inzien en printen.

Hoe krijg je je jaaropgave?

Als je verschillende werkgevers hebt gehad in 1 jaar, krijg je meer jaaropgaven. Je werkgever stuurt de jaaropgaaf aan het begin van het nieuwe jaar - meestal in januari of februari. De gegevens die daarop staan, geeft hij ook aan ons door. Dit wordt ook wel 'fiscaal loon' genoemd.

Hoe kom ik aan mijn jaaropgave 2020?

Al uw jaaropgaven staan op Mijn UWV. De jaaropgaaf staat uiterlijk 1 maart online. In de jaaropgaaf staat de informatie die UWV aan de Belastingdienst heeft doorgegeven.