Wie krijgt de erfenis? Uitleg over de wettelijke verdeling van de erfenis

Waar gaat erfenis heen zonder kinderen?

Gevraagd door: Amin Simsek  |  Laatste update: 7 december 2023
Score: 4.7/5 (18 stemmen)

Hebt u geen kinderen? Zonder testament erft uw partner na uw overlijden uw erfenis. Als die vervolgens ook overlijdt, gaat de erfenis naar diens bloedverwanten. Naar ouders, broers, zussen en hun kinderen.

Hoe werkt een erfenis zonder kinderen?

Indien u ongehuwd bent, geen geregistreerd partnerschap heeft en geen kinderen heeft, dan erven volgens de wet uw ouders en uw broers en zusters. Als u dit niet wenst, kunt u bij testament aangeven wie dan uw erfgenamen zijn. U bent geheel vrij om te bepalen wie uw erfgenamen zijn.

Wie erft van oom zonder kinderen?

Wie zijn dit in het geval een alleenstaande zonder kinderen komt te overlijden? Dat zijn de ouders, broers en zussen. Ouders, broers en zussen erven voor gelijke delen, waar het deel van ieder der ouders tenminste 1/4e deel is.

Waar gaat mijn erfenis naar toe?

Heeft u de erfenis aanvaard, dan moet de erfenis vervolgens worden afgewikkeld en verdeeld. U kunt dan als erfgenaam te maken krijgen met een notaris, een executeur of een bewindvoerder. Als er geen erfgenamen (bekend) zijn, kan de overheid de afwikkeling op zich nemen.

Wat bij overlijden zonder kinderen?

Als u geen kinderen hebt, geen broers of zussen en uw ouders zijn overleden, dan gaat uw erfenis naar uw ooms of tantes, of naar uw neven en nichten enzovoort. Dat heet de vierde orde.

22 gerelateerde vragen gevonden

Hebben broers en zussen recht op erfenis?

De wet heeft erfgenamen in groepen verdeeld: Eerste groep: kinderen en echtgenoot/geregistreerd partner. Als je kinderen niet meer leven, dan erven je kleinkinderen in hun plaats. Tweede groep: ouders, broers en zussen.

Wat erft de langstlevende echtgenoot zonder kinderen?

Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.

Wie verdeelt de erfenis zonder testament?

Erfgenamen en boedelvolmacht

Staat in het testament niet hoe de erfenis moet worden geregeld? Dan gelden de wettelijke regels en regelen de erfgenamen de erfenis samen. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht.

Hoe gaat erfenis na overlijden?

Als iemand overlijdt, gaat zijn erfenis naar de erfgenamen. Een erfenis bestaat uit alle bezittingen én schulden die de overledene achterlaat. Erfgenamen zijn personen of instellingen die door het overlijden iets krijgen uit de erfenis van de overledene, zoals een geldbedrag of een kostbaar voorwerp.

Wie krijgt erfenis bij overlijden?

de ouders van de erflater samen met zijn broer(s) en zuster(s) en/of hun afstammeling(en) alle bloedverwanten in opgaande lijn: ouders, grootouders, overgrootouders… ooms, tantes en hun nakomelingen (neven en nichten dus), grootooms, groottantes.

Kunnen neven en nichten erven?

Als er geen echtgenoot/geregistreerd partner en geen afstammelingen zijn, dan erven de ouders, broers en zusters. Als een broer of zuster al is overleden en deze heeft zelf kinderen (neven en nichten dus van de overledene), dan erven deze neven en nichten in de plaats van het overleden kind.

Kan ik erven van een neef?

Volgens het wettelijk erfrecht erven neven en nichten nog steeds gewoon als u geen testament hebt en hun vader of moeder, uw broer of zus is vooroverleden. Deze nichten en neven erven dan door middel van het plaatsvervullingsrecht.

Wie erft wat bij overlijden zonder testament?

Wettelijke erfgenamen

Of iemand volgens de wet erfgenaam is, hangt af van de relatie tot de overledene. De wet kent vier groepen erfgenamen: Partner, kinderen en hun afstammelingen. Ouders, broers, zussen en afstammelingen.

Wie erft er van een broer?

Je bent de erfgenaam van jouw broer of zus als die zelf geen erfgenamen in de eerste graad had. Dus geen kinderen en geen echtgenoot (of geregistreerd partner). Je broer of zus moet ook geen testament hebben gemaakt, waarin hij of zij andere erfgenamen aanwees.

Heeft ex schoondochter recht op erfenis?

Alleen eigen familie kan dus volgens de wet erven. Schoondochters, schoonzonen, schoonzussen en zwagers zijn geen bloedverwanten van de overledene en kunnen daarom niet volgens de wettelijke regels van de overledene erven.

Kan de langstlevende alles erven?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap.

Wat is de volgorde van erfgenamen?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Wat gebeurt er als er geen testament is?

Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.

Wie betaalt de notaris bij erfenis?

De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.

Wat gebeurt er met geld na overlijden zonder testament?

Is er geen testament, dan bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. De erfgenamen moeten samen de nalatenschap afwikkelen. Komen jullie er niet uit, dan kan de kantonrechter een besluit nemen.

Kan je een erfenis zelf verdelen?

De verdeling van de nalatenschap kunt u zelf doen, maar u kunt ook een notaris vragen om te helpen. Als er meer schulden dan bezittingen zijn in de nalatenschap en u heeft beneficiair aanvaard, is het verstandig u te laten adviseren.

Hoe wordt een erfenis uitbetaald?

Over de nalatenschap moet je namelijk in de meeste gevallen belasting afdragen. Daarna moeten alle rekeningen betaald worden, bijvoorbeeld voor de notaris, de executeur en eventuele rechtbankkosten. Het geld dat overblijft, wordt vervolgens uitbetaald aan de erfgenamen.

Kan de langstlevende alles opmaken?

De langstlevende mag alle goederen opmaken.

Wat zijn de gevolgen als je partner overlijdt?

Wanneer je partner overlijdt, eindigt een huwelijk automatisch. Dit geldt ook voor het geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract. Voor geregistreerd partners en getrouwde stellen is wettelijk al vastgelegd wat er met de nalatenschap gebeurt.

Welke rechten heeft de langstlevende echtgenoot?

Sinds 2003 is het zo geregeld dat bij overlijden de langstlevende partner automatisch alle bezittingen (en schulden) van de overledene erft. De kinderen kunnen niet meer meteen hun erfdeel opeisen. Zij krijgen alleen een vordering in geld ter grootte van hun erfdeel.